Pannon Oktatási Központ: akinek a kémia a hobbija

doszerk - 2021. március 1. 18:09

Kémia: ez az a tantárgy, amelyből óriási sikert ért el egy tehetséges dunaújvárosi ifjú, a Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumának érettségiző diákja, Szerencse Arnold. Tanára, Dóra Ádám is rendkívül büszke a tanítványára. (X)

Arnold egy kedves, megfontoltan beszélő, komoly, szimpatikus fiatalember. Az életét a kémia teszi ki, nem csoda, ha a versenybe is beletett apait-anyait:
– Szépen,lassan eljutottam az országos fordulóig, ennél már nincs följebb.  Általános iskolában is sokszor versenyeztem kémiából, ott már szereztem tapasztalatot, és amint lehetőségem nyílt rá, áttértem az OKTV-re. Ez egy nagyon színvonalas megméretés. Az fogott meg ebben a tantárgyban, hogy igazán gyakorlatias.
Arnold tanára, Dóra Ádám, nagyon büszke tanítványa sikerére. Bár nem régóta tanítja, de máris szoros szakmai kapcsolat alakult ki közte és diákja között:
– 11. osztályban kezdtem el tanítani Arnoldot, azaz a tavalyi évben.  Addigra már úgy kibontakozott, hogy úgymond készen tálalva kaptam. Rendkívül könnyű vele együtt dolgozni, merem állítani, hogy jóval többet tud, mint én, és ennek nagyon örülök. Olyan lényegre törő kérdései vannak, hogy magam is meglepődöm. Együtt gondolkozunk, és sokszor neki hamarabb eszébe jut a válasz, és ez nagyon jó érzés. Úgyhogy ebben az eredményben Arnoldnak van igazán érdemi része. Természetesen én is hozzátettem, amit csak tudtam. Magas szintű érettségire készülünk, és számolási példákat nézünk egy ideje mindenféle témakörből, igazán változatosan. Arnold azt mondta nekem, hogy ez hozzátett a látásmódjához, hogy hogyan kell hozzákezdeni egy számolási példához, de nyilván az elméleti tudást is kell alkalmazni a számolási példák során, tehát hogyan kezdjek hozzá, mit lássak meg benne, hogyan kell, hogy levezessem.  Az a véleményünk, hogy az érettségire való felkészülés nagyon hasznos volt a versenyre való felkészülés során is. 
A versenyről is örömmel mesél a Pannon végzős diákja – mint mondta, komoly erőpróba volt, de körülbelül ilyen nehézségű viadalra számított: 
– Nem volt egyszerű, nyilván, de ha kifogja az ember a feladatokat, akkor megoldható. Kell hozzá egyfajta rutin, hogy úgy álljunk hozzá ezekhez a feladatokhoz, hogy nem megoldhatatlanok, hanem elkezdjünk gondolkodni.  Ne leblokkoljon az ember, hanem keresse a megoldásokat és a részleteit az egésznek. Egy ilyen versenyen az lehet sikeres, akinek a hobbija a kémia, aki nem azért tanulja, mert ötöst szeretne, hanem mert szeret vele foglalkozni. És aki szeret vele foglalkozni, annak nem jelent nehézséget ezek után bogarászni. Élvezi az ember, és nem is veszi észre, hogy tanul rá, hanem csak megszerzi az infókat.
Dóra Ádám szerint kell hozzá egyfajta természettudományos beállítottság is – az is fontos, hogy 28 diák jutott országos szinten ebbe a döntőbe:
– Olyan fiatalokkal fog versenyezni Arnold, akik a Magyarországon legelismertebb kémikusa, Villányi Attila tanítványai. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumában, ahol ő tanít, külön vannak labor-gyakorlati órák is. Lehet, hogy egyszer mi is berendezkedünk majd valamikor ilyesmire, de ahhoz idő kell – nem egyszerű dolog, rengeteg pénzbe és fejlesztésbe kerül. 
A jövőt illető elképzeléseiről Arnold elárulta, már a továbbtanulás került a fókuszba:
– Most adtam be a jelentkezésemet pár napja.  Veszprémbe, a Pannon Egyetem vegyészmérnöki szakára jelentkeztem, ezen a vonalon szeretnék később majd dolgozni is. Sok munkát teszek bele a kémiába, és ezt nagyon élvezem.  A gyógyszergyártással is szimpatizálok, és a petrolkémia sem áll tőlem messze. Van egy saját, közepesen felszerelt kis laborom.  Azon kívül a YouTube, ami sokat segít még. Hogyha az ember nemcsak magyarul beszél, az kinyitja előtte a világot. Olyan tartalomgyártókat talál, hogy csak na. Lenyűgöző! Nagyon szívesen megnézi az ember, és rengeteget tanul belőle. A reakció-mechanizmusok nagyon érdekelnek.
Tanára szerint akár egy-két éven belül körvonalazódhat számára Arnold számára, hogy milyen irányba lép tovább: 
– A szerves kémia áll hozzá a legközelebb, az országos döntőbe jutás csodálatos dicsőség már most – és az már teljesen mindegy, hogy ott hányadik lesz! Hatalmas eredmény, nagyon büszkék vagyunk rá!

(Fotó: Pannon Oktatás Központ)

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: búcsú az iskolától

DSTV: búcsú az iskolától

2022. jún. 23.

A Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye végzős tanulói is elbúcsúztak a napokban az alma matertől. Mint a DSTV összegzéséből kiderül, a szülők jelenlétében, egy színvonalas búcsúrendezvény keretében ballagtak. Hangkép.
 

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

2022. jún. 22.

Ahogy országszerte mindenütt, a Móricz iskolában is újra "teljes fegyverzetben" készülhettek a nyolcadik évfolyamosok ballagására – az ünnepi eseményről szól a DSTV összegzése. Hangkép és galéria itt!

DSTV: dalözön a Széchenyiben

DSTV: dalözön a Széchenyiben

2022. jún. 12.

Szép közösségi kezdeményezésről tudósít a Széchenyi gimnáziumból a DSTV összegzése. Az intézmény kisgimnazistái Medárd napi dalözön címmel lepték meg hozzátartozóikat – a koncert átütő sikert aratott. Hangkép.

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

2022. jún. 08.

Három estén át töltötték meg a Bartók nézőterét a Móricz-gála vendégei, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény nebulói az évtizedes hagyományt folytatva változatos műsorral örvendeztették meg a nézőket. Hangkép és galéria itt.

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

2022. jún. 03.

Nagyszabású gálával ünnepelte alapítása 70. évfordulóját a Vasvári iskola a Bartók színháztermében, derül ki a DSTV összegzéséből. A látványos bemutató fókuszában természetesen a sport állt, de több műfajban is bizonyították tehetségüket a nebulók. Hangkép és galéria itt!

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

2022. jún. 02.

Gyűjteményes kiállításról tudósít az Arany János iskolából a DSTV összeállítása. Az intézmény felső évfolyamos rajz tagozatos diákjainak tárlata az év során végzett szakmai munkát összegzi a művészeti nevelés terén. Hangkép.

Négy lábon járó türelem, nyugalom és együttműködés

Négy lábon járó türelem, nyugalom és együttműködés

2022. máj. 30.

Nati, a Springer spániel rendszeres vendége az Aprók Háza Tagóvodának, ahol már évek óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat a kisgyermekek számára. Az eb közelsége amellett, hogy jótékony hatással van a kicsik fejlődésére, megalapozza az állatokhoz, a környezethez való felelősségteljes viszonyát.