Változékony, de egyre melegebb idő!

Öcaline - 2021. március 22. 7:51

A fagyveszély még nem múlt el teljesen, de a hét során egyre melegebb napok köszönthetnek ránk a DO időjárási szakértőjének előrejelzése szerint. A hét végére 20 fok körüli értékekkel számolhatunk – itt a tavasz!

"A héten már 15-19 fok is lehet!" – kezdte hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szakértő szerkesztője. A mai nap még az átmenet jegyében telik, délig a déli és keleti országrészben akár még hózápor (!!!) is lehet, majd országszerte szakadozott lesz a felhőzet, egyre inkább kisüt a nap. Az északi szél többfelé lesz erős, a Dunántúlon viharos – még mindig erős hidegfronti hatásokkal számolhatunk, 5-10 fok között alakul a hőmérséklet. 
Változékony időt ígérnek a friss modellek is: kedden hajnalban még fagyveszély fenyegeti a gyümölcsösöket, majd a többórás napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csak néhol fordul elő zápor (vagy, őrület, hózápor). Az északi szelet még erős lökések kísérik, de nap közben lassú felmelegedés kezdődik – délutánra már az ország nagy részén 10-12 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.
A folytatás ezt a tendenciát erősíti: szerdán és csütörtökön változóan felhős éggel, és lassú, de biztos melegedéssel számolhatunk. Számottevő csapadék nem alakul ki, előbb mérséklődik, majd délnyugatira fordul a szél, enyhébb légtömegeket sodorva térségünkbe. Ennek nyomán csütörtökön már 14-15 fok is lehet a délutáni órákban.
A hét utolsó napjaiban is folytatódik a melegedés – szerencsére a fagyveszély elmúlik, ás a középtávú előrejelzések specialistája szerint pénteken és a hét végén napos és felhős időszakok váltják egymást – egy-egy elvétve előforduló záporral. Még tovább erősödik a nappali felmelegedés: a csúcsértékek elérik a 17-19 fokot, de akár 20 fok feletti csúcsokat is mérhetünk.

Szép idő lesz – a hét végén már igazi tavasz!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Józsa Róbert képe)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.