Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Öcaline - 2021. április 29. 13:23

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

A cégcsoport nyomatékosítja: Taruta állításaival ellentétben ugyanis ő és lánya, akiről maga állítja, hogy az ő nevében jár el, ténylegesen jelentős kárt okoztak az Dunaferrnek, és cselekedeteik arra irányultak, hogy jogtalanul átvegyék a vállalatcsoport irányítását.

Tételes cáfolatok

A fentiekkel összefüggésben állítják: Szergej Taruta lánya, Tatyana Taruta 2020 decemberében megpróbálta jogellenesen visszavonni a VEB által delegált 3 igazgatósági tag visszajegyzésére a Dunaferr kérelmét, most mégis arra próbál hivatkozni, hogy a VEB semmit nem tett a cégcsoport megmentéséért. Ráadásul dokumentumokkal igazolható, hogy Tatyana Taruta korábban meghatalmazást adott az ál-Habsburg részére. 
Az ukrán üzletember a Steelhold cégről úgy beszélt, mintha nem lenne róla információja, de eközben valójában Cipruson olyan beavatkozásokat próbált végrehajtani, amely nyomán eljárás van ellene folyamatban a Nicosiai Kerületi Bíróságon, tehát Cipruson a Vnyesekonom Bank felperes kérelmére eljárás van folyamatban. 

Álképviselők megbízása – valódi károkkal

Információink szerint szintén aggályos, hogy Szergej Taruta igyekezett elhatárolódni dr. Mikó Istvántól, aki egyébként nem ügyvéd, de aki hamisított meghatalmazás alapján próbált eljárni, többek között jogtalan erőszakkal behatolni a gyár területére. Ráadásul azt is fontos kiemelni, hogy a Szergej Taruta nevében eljáró Tatyana Taruta hatalmazta fel azt az ál-Habsburgot, aki mellett Mikó is feltűnt több jogtalan cselekményben és akcióban. (Az ál-Habsburg pünkösd előtti királyságáról lásd összeállításunkat a 8. oldalon)
A Dunaferr álláspontja szerint Szergej Taruta most úgy tesz, mintha hiányolná a befektetőt az ISD Dunaferr Zrt-ből, de eközben semmibe veszi a másik két tulajdonos, tehát a Vnyesekonom Bank és Oleg Mkrtchan jogait, próbálja gáncsolni a vállalatcsoport működését több mint fél éve biztosító SAFIN cég pozitív törekvéseit, miközben az interjúban maga egyetlen befektetőt nem tud még megnevezni sem.

Az elmúlt tíz évben nem tett semmilyen konkrét lépést

A Dunaferr álláspontja szerint az ugyan tény, hogy Szergej Taruta a cégcsoportot tulajdonló Steelhold ukrán kisebbségi tulajdonosa, ugyanakkor az is igazolható, hogy számos zavaros ügyben érintett Ukrajnában, és akiről az a hír járja, hogy Ukrajnában több gyárat is zavaros jogi alapokkal és erőszakos módon foglalt el. Szintén tény, hogy lánya önálló képviseleti joggal nem rendelkezik (a pandémia miatti változások sem adnak erre semmilyen jogi alapot), emellett több zavaros és gyanús hátterű embert vont be szervezetébe meghatalmazások útján, köztük egy nyilvánvalóan nemzetközi szélhámost is. 
De a legfontosabb a cégcsoport működése tekintetében, hogy az ukrán üzletemben az elmúlt tíz évben nem tett semmilyen konkrét lépést, nem mutatott be semmilyen javaslatot azért, hogy bármilyen módon közben járjon a Dunaferr érdekében – segítse a céget, vagy támogatást nyújtson bármilyen téren.

(Archív fotó: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

"Az én életem a gyár volt..."

"Az én életem a gyár volt..."

2022. jún. 22.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a közelmúltban dr. Horváth Ákos, a vállalat nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke. A Borovszky-díjas kiváló mérnök, a DUNAFERR Főtanácsosa személyéhez számos szakmai siker, jelentős termékfejlesztés fűződik. 

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

2022. már. 04.

Közleményt adott ki a termelésről, a háborús helyzethez kapcsolódó segélyalapról  és munkahelyteremtő programról a cégcsoport. Mutatom!

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

2022. jan. 12.

Mikó István befolyással üzérkedés miatt került rács mögé, adta hírül a 24.hu. Visszanéző, súlyos vádakkal, meg a Borkai-ügy, de az csak mellékszál.

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

2021. dec. 23.

Központi beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tagvállalatai.

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

2021. dec. 16.

Egyszerre ígérik múltidéző játéknak, zajos közösségi kísérletnek és fontos összművészeti programnak – vasárnap csalogatják vele a vendégeket a Városháza térre, azért szólok jó időben, mert még közreműködőket is vár a Kortárs Művészeti Intézet. Oké, a Víztorony már foglalt, de ki lesz a Korsós lány?

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.