Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Öcaline - 2021. április 29. 13:23

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

A cégcsoport nyomatékosítja: Taruta állításaival ellentétben ugyanis ő és lánya, akiről maga állítja, hogy az ő nevében jár el, ténylegesen jelentős kárt okoztak az Dunaferrnek, és cselekedeteik arra irányultak, hogy jogtalanul átvegyék a vállalatcsoport irányítását.

Tételes cáfolatok

A fentiekkel összefüggésben állítják: Szergej Taruta lánya, Tatyana Taruta 2020 decemberében megpróbálta jogellenesen visszavonni a VEB által delegált 3 igazgatósági tag visszajegyzésére a Dunaferr kérelmét, most mégis arra próbál hivatkozni, hogy a VEB semmit nem tett a cégcsoport megmentéséért. Ráadásul dokumentumokkal igazolható, hogy Tatyana Taruta korábban meghatalmazást adott az ál-Habsburg részére. 
Az ukrán üzletember a Steelhold cégről úgy beszélt, mintha nem lenne róla információja, de eközben valójában Cipruson olyan beavatkozásokat próbált végrehajtani, amely nyomán eljárás van ellene folyamatban a Nicosiai Kerületi Bíróságon, tehát Cipruson a Vnyesekonom Bank felperes kérelmére eljárás van folyamatban. 

Álképviselők megbízása – valódi károkkal

Információink szerint szintén aggályos, hogy Szergej Taruta igyekezett elhatárolódni dr. Mikó Istvántól, aki egyébként nem ügyvéd, de aki hamisított meghatalmazás alapján próbált eljárni, többek között jogtalan erőszakkal behatolni a gyár területére. Ráadásul azt is fontos kiemelni, hogy a Szergej Taruta nevében eljáró Tatyana Taruta hatalmazta fel azt az ál-Habsburgot, aki mellett Mikó is feltűnt több jogtalan cselekményben és akcióban. (Az ál-Habsburg pünkösd előtti királyságáról lásd összeállításunkat a 8. oldalon)
A Dunaferr álláspontja szerint Szergej Taruta most úgy tesz, mintha hiányolná a befektetőt az ISD Dunaferr Zrt-ből, de eközben semmibe veszi a másik két tulajdonos, tehát a Vnyesekonom Bank és Oleg Mkrtchan jogait, próbálja gáncsolni a vállalatcsoport működését több mint fél éve biztosító SAFIN cég pozitív törekvéseit, miközben az interjúban maga egyetlen befektetőt nem tud még megnevezni sem.

Az elmúlt tíz évben nem tett semmilyen konkrét lépést

A Dunaferr álláspontja szerint az ugyan tény, hogy Szergej Taruta a cégcsoportot tulajdonló Steelhold ukrán kisebbségi tulajdonosa, ugyanakkor az is igazolható, hogy számos zavaros ügyben érintett Ukrajnában, és akiről az a hír járja, hogy Ukrajnában több gyárat is zavaros jogi alapokkal és erőszakos módon foglalt el. Szintén tény, hogy lánya önálló képviseleti joggal nem rendelkezik (a pandémia miatti változások sem adnak erre semmilyen jogi alapot), emellett több zavaros és gyanús hátterű embert vont be szervezetébe meghatalmazások útján, köztük egy nyilvánvalóan nemzetközi szélhámost is. 
De a legfontosabb a cégcsoport működése tekintetében, hogy az ukrán üzletemben az elmúlt tíz évben nem tett semmilyen konkrét lépést, nem mutatott be semmilyen javaslatot azért, hogy bármilyen módon közben járjon a Dunaferr érdekében – segítse a céget, vagy támogatást nyújtson bármilyen téren.

(Archív fotó: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.