Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Öcaline - 2021. április 29. 13:23

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

A cégcsoport nyomatékosítja: Taruta állításaival ellentétben ugyanis ő és lánya, akiről maga állítja, hogy az ő nevében jár el, ténylegesen jelentős kárt okoztak az Dunaferrnek, és cselekedeteik arra irányultak, hogy jogtalanul átvegyék a vállalatcsoport irányítását.

Tételes cáfolatok

A fentiekkel összefüggésben állítják: Szergej Taruta lánya, Tatyana Taruta 2020 decemberében megpróbálta jogellenesen visszavonni a VEB által delegált 3 igazgatósági tag visszajegyzésére a Dunaferr kérelmét, most mégis arra próbál hivatkozni, hogy a VEB semmit nem tett a cégcsoport megmentéséért. Ráadásul dokumentumokkal igazolható, hogy Tatyana Taruta korábban meghatalmazást adott az ál-Habsburg részére. 
Az ukrán üzletember a Steelhold cégről úgy beszélt, mintha nem lenne róla információja, de eközben valójában Cipruson olyan beavatkozásokat próbált végrehajtani, amely nyomán eljárás van ellene folyamatban a Nicosiai Kerületi Bíróságon, tehát Cipruson a Vnyesekonom Bank felperes kérelmére eljárás van folyamatban. 

Álképviselők megbízása – valódi károkkal

Információink szerint szintén aggályos, hogy Szergej Taruta igyekezett elhatárolódni dr. Mikó Istvántól, aki egyébként nem ügyvéd, de aki hamisított meghatalmazás alapján próbált eljárni, többek között jogtalan erőszakkal behatolni a gyár területére. Ráadásul azt is fontos kiemelni, hogy a Szergej Taruta nevében eljáró Tatyana Taruta hatalmazta fel azt az ál-Habsburgot, aki mellett Mikó is feltűnt több jogtalan cselekményben és akcióban. (Az ál-Habsburg pünkösd előtti királyságáról lásd összeállításunkat a 8. oldalon)
A Dunaferr álláspontja szerint Szergej Taruta most úgy tesz, mintha hiányolná a befektetőt az ISD Dunaferr Zrt-ből, de eközben semmibe veszi a másik két tulajdonos, tehát a Vnyesekonom Bank és Oleg Mkrtchan jogait, próbálja gáncsolni a vállalatcsoport működését több mint fél éve biztosító SAFIN cég pozitív törekvéseit, miközben az interjúban maga egyetlen befektetőt nem tud még megnevezni sem.

Az elmúlt tíz évben nem tett semmilyen konkrét lépést

A Dunaferr álláspontja szerint az ugyan tény, hogy Szergej Taruta a cégcsoportot tulajdonló Steelhold ukrán kisebbségi tulajdonosa, ugyanakkor az is igazolható, hogy számos zavaros ügyben érintett Ukrajnában, és akiről az a hír járja, hogy Ukrajnában több gyárat is zavaros jogi alapokkal és erőszakos módon foglalt el. Szintén tény, hogy lánya önálló képviseleti joggal nem rendelkezik (a pandémia miatti változások sem adnak erre semmilyen jogi alapot), emellett több zavaros és gyanús hátterű embert vont be szervezetébe meghatalmazások útján, köztük egy nyilvánvalóan nemzetközi szélhámost is. 
De a legfontosabb a cégcsoport működése tekintetében, hogy az ukrán üzletemben az elmúlt tíz évben nem tett semmilyen konkrét lépést, nem mutatott be semmilyen javaslatot azért, hogy bármilyen módon közben járjon a Dunaferr érdekében – segítse a céget, vagy támogatást nyújtson bármilyen téren.

(Archív fotó: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

2022. dec. 02.

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

2022. nov. 21.

Szabálytalan közgyűléssel, alaptalan nyilatkozatokkal tesznek próbát a cégfoglalásra az ISD Dunaferr Zrt.-t támadó körök, áll a vállalatcsoport friss közleményében. Betűhív közlés.

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

2022. nov. 17.

Közleményben figyelmeztet a társaságcsoport az újabb akcióra – az összegzés az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán látott napvilágot délután. Betűhív közlés.

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

2022. nov. 11.

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.

Hallgat az állam a Dunaferről – nagy a csend a kormányzat részéről

Hallgat az állam a Dunaferről – nagy a csend a kormányzat részéről

2022. okt. 27.

Több mint egy hónapja jelezte a térség fideszes országgyűlési képviselője, hogy kormányzati segítséget kér a Dunaferrnek. Az ügyben azóta megszólalt maga Orbán Viktor miniszterelnök is, de konkrét lépés mégsem történt, sőt, az országgyűlési képviselő azóta már a Dunaferr felszámolásáról beszélt. 

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

2022. szep. 29.

A dunaújvárosi cégcsoport sorsáról is szó esett a mai kormányinfón. A helyzet, hadd fogalmazzak nagyon finoman, nem rózsás.