Időjárás: nem ez lesz a tavasz legszebb hete

Öcaline - 2021. április 12. 9:10

Nem szabad megszokni a jó időt, mert hamar itt a vége: már délután befuthat az esőfelhőket is hozó hidegfront a DO időjárási szakértője szerint. Még havas eső is lehet kedden; katt az esőverte részletekért.

"Markáns lehűlés, csapadékos idő jön!" – ezzel a beköszöntéssel kezdte hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu meteorológiai portál szerkesztője. A derült tavaszi időszaknak gyors vége lesz, délelőtt még változóan felhős idő várható, de délutántól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. A hideg csapadékkal érkezik: északon és nyugaton egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Estig a délnyugati, estétől az északnyugati szél erősödik meg. Az érkező hidegfront előtt még 20 fok körül alakul a hőmérséklet – aztán sokáig ez lesz a maximum.
A friss modellek szerint ugyanis a közeli kilátások is változékony, a korábbinál jóval hűvösebb, csapadékos időt ígérnek: kedden borult időre számíthatunk sokfelé esővel, amit délután a Dunántúlon havas eső, a hegyekben havazás(!!!)  válthat fel. Markáns lehűlés várható, nyugaton már csak 5 fok körüli értékeket mérhetünk, keleten még 15 fok köré melegszik a levegő – ráadásul a hőérzet is gyengül, hiszem sokfelé várható erős, néhol viharos északnyugati szél.
Picit nyugalmasabb nap lesz szerdán, a nyugati tájakon átmenetileg szakadozik a felhőzet, csak elszórtan fordul elő csapadék – a Dunától keletre azonban többfelé valószínű eső. Továbbra is erős, a Dunántúlon viharos lesz a szél, és délután mindössze 4-10 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A hét közepén is marad a borongós idő, ráadásul északkelet, kelet felől újra egyre többfelé ered el az eső – helyenként záporeső, néhol havas eső is lehet. Folyamatosan erős lesz a szél, és egyelőre nem valószínű enyhülés – marad az 5-10 fokos csúcsérték.
A hűvös, szeles, csapadékos hét végén kicsivel konszolidálódik a meteorológiai helyzetkép a középtávú előrejelzések specialistája szerint: pénteken és szombaton nyugaton már változóan, keleten még erősen felhős lesz az ég, de már csak keleten néhol alakul ki záporeső. Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés; vasárnap újra láthatjuk a napot, és 12-16 fokos csúcsokkal számolhatunk.

Ezzel együtt tartom, amit a címbe foglaltam: kizárt, hogy időjárási szempontból ez legyen a tavasz legszebb hete!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)