Időjárás: nem ez lesz a tavasz legszebb hete

Öcaline - 2021. április 12. 9:10

Nem szabad megszokni a jó időt, mert hamar itt a vége: már délután befuthat az esőfelhőket is hozó hidegfront a DO időjárási szakértője szerint. Még havas eső is lehet kedden; katt az esőverte részletekért.

"Markáns lehűlés, csapadékos idő jön!" – ezzel a beköszöntéssel kezdte hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu meteorológiai portál szerkesztője. A derült tavaszi időszaknak gyors vége lesz, délelőtt még változóan felhős idő várható, de délutántól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. A hideg csapadékkal érkezik: északon és nyugaton egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Estig a délnyugati, estétől az északnyugati szél erősödik meg. Az érkező hidegfront előtt még 20 fok körül alakul a hőmérséklet – aztán sokáig ez lesz a maximum.
A friss modellek szerint ugyanis a közeli kilátások is változékony, a korábbinál jóval hűvösebb, csapadékos időt ígérnek: kedden borult időre számíthatunk sokfelé esővel, amit délután a Dunántúlon havas eső, a hegyekben havazás(!!!)  válthat fel. Markáns lehűlés várható, nyugaton már csak 5 fok körüli értékeket mérhetünk, keleten még 15 fok köré melegszik a levegő – ráadásul a hőérzet is gyengül, hiszem sokfelé várható erős, néhol viharos északnyugati szél.
Picit nyugalmasabb nap lesz szerdán, a nyugati tájakon átmenetileg szakadozik a felhőzet, csak elszórtan fordul elő csapadék – a Dunától keletre azonban többfelé valószínű eső. Továbbra is erős, a Dunántúlon viharos lesz a szél, és délután mindössze 4-10 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A hét közepén is marad a borongós idő, ráadásul északkelet, kelet felől újra egyre többfelé ered el az eső – helyenként záporeső, néhol havas eső is lehet. Folyamatosan erős lesz a szél, és egyelőre nem valószínű enyhülés – marad az 5-10 fokos csúcsérték.
A hűvös, szeles, csapadékos hét végén kicsivel konszolidálódik a meteorológiai helyzetkép a középtávú előrejelzések specialistája szerint: pénteken és szombaton nyugaton már változóan, keleten még erősen felhős lesz az ég, de már csak keleten néhol alakul ki záporeső. Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés; vasárnap újra láthatjuk a napot, és 12-16 fokos csúcsokkal számolhatunk.

Ezzel együtt tartom, amit a címbe foglaltam: kizárt, hogy időjárási szempontból ez legyen a tavasz legszebb hete!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kuruczné Gál Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.