Ma még szép idő, keddtől durva lehűlés

Öcaline - 2021. április 5. 10:10

20 fok körüli értékek ma, kedden akár havazhat is a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Veszélyesen szeszélyes április, még jégdara zápor is lehet!

"Szép idő húsvét hétfőn, a folytatás hűvös, változékony" – ezzel a beköszöntéssel kezdet szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai szakportál szerkesztője. Ahogy az ablakon kipillantva láthatjuk is, ragyogó napsütést ígér húsvét hétfője – egészen estig derült, napos időre számíthatunk, csapadék nem alakul ki. Estétől északnyugat felől frontbetörés várható, megnövekszik a felhőzet, és késő este a Kisalföldön már kialakulhat eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül – nap közben 16 és 19 fok közé melegszik a levegő.
A közeli kilátások gyökeres változásokat hoznak a friss modellek szerint: kedden hajnalban és reggel többfelé lehet havas eső, eső, északkeleten havazás. A délelőtti óráktól elhagyja hazánkat a csapadéktömb, felszakadozik a felhőzet., ám délután a gomolyfelhőkből ismét lehet hózápor. Viharos szél kíséri a hidegfrontot – most még hihetetlen, de igaz, szinte télies idő lesz – mindössze 5-6 fokos csúcsokkal.
A gyengén fagyos, és napos reggelt követően szerdán északnyugat felől többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg délutántól hózáporok, jégdara záporok alakulnak ki. Marad a viharos szél, a maximum még mindig jóval a sokéves átlag alatt, térségünkben 7-10 fok között alakul.
A hét közepén sem számíthatunk sok jóra: a napsütést felhőátvonulások zavarják csütörtökön, de már csak elszórtan fordul elő zápor, a hegyekben hózápor. Délutánra mérséklődik az eleinte még erős légmozgás, és picit enyhébb időnk lesz – a 9-12 fokos csúcsokat ezzel együtt még mindig nem nevezhetjük tarhonyapirító melegnek.
A télies időszak pénteken ér véget a középtávú előrejelzések specialistája szerint – többórás napsütésre van kilátás, és végre erősödik a nappali felmelegedés. Nap közben már 14-17 fok közé melegszik a levegő, csapadék nem valószínű. Mindezek után szombaton felhős és szeles idő valószínű, vasárnap változékony nap vár ránk, némi napsütéssel, de helyenként futó záporokkal – 14-16 fokos csúcsértékkel.

Veszélyesen szeszélyes április – nem hazudtolja meg magát!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Bozor Magdolna képe)

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.