Dunaújváros Hetilap

Pintér Tamás: "... a város elleni támadás volt – és ez tűrhetetlen"

Öcaline - 2021. április 19. 14:23

Exkluzív interjút adott a DSTV és a DO stábjának a péntek esti támadás és a hét végi fenyegetés kapcsán Pintér Tamás: a város polgármestere szerint tűrhetetlen, hogy bárkik is ilyen fenyegetésnek tegyék ki a várost és a vasgyárat. Érték, ítélet a hajtás után.

Mélyen elítéli a péntek esti támadást, fenyegetőnek tartja az országos nyilvánosságban napvilágot látott hét végi fenyegetőzést a város polgármestere – Pintér Tamás a Városházán reagált honlapunknak (és a DSTV stábjának) az elmúlt napok nagy visszhangot kiváltott eseményeire.

"Megdöbbentett az esemény híre"

Mivel a város első embere szintén a Dunaferr főkapujánál volt a rendőrségi akció idején, érdeklődésünkre elsőként a személyes élményeit elevenítette fel:
– A Dunaferr menedzsmentjétől kaptam információt a vasgyár "betámadásának” tervéről pénteken késő délután, és azonnal egyeztetéseket kezdtem a város rendőrkapitányával. Utólag nagyon szerencsének tartom, és nagyon köszönöm is, hogy a rendőrök hatékonyan és eredményesen tartóztatták a biztonsági cégek alkalmazottaiból álló, fekete ruhás, többségében kopaszra borotvált férfiakból álló, fellépésükkel egyértelműen fenyegető, okkal riadalmat keltő társaságot.  Megdöbbentett az esemény híre, őszintén mondom, korábban elképzelhetetlennek tartottam ilyen cselekményt. 
A polgármester kérdésünkre kiemelte: személyes tapasztalatai, a közösségi médiában felröppent rémhírek és visszajelzések alapján egyértelmű, hogy a városlakókat is félelemmel töltötték el a történtek. A támadó csapat fellépése, magatartása alapján Pintér Tamás egyértelműen a város és a vasgyár elleni nemtelen, fenyegető, agresszív támadásként élte meg a történteket:
– Szó szerint dühös volt a történtek miatt: bárhogy is van, bármi áll a háttérben, ilyen esemény nem fordulhat elő egy uniós országban! Akkor ráadásul még az is kérdéses volt, hogy ezt a támadó csapatot ki verbuválta, ki küldte és miért – csak annyit tapasztaltam, mint mindenki más: egy ilyen megmozdulás felborítja a város életét, békéjét, rendjét. Egyértelmű, hogy a város elleni támadás volt – és ez tűrhetetlen!

"Terrorcselekmény is lehet..."

A polgármester kérdésünkre kiemelte, a rendőrség hatékony és eredménye fellépésének volt köszönhető, hogy a vasmű főkapujához csak pár ember jutott el a betolakodók közül – ugyanakkor a pénteki szerencsés kimenetel után a szombati híradásokat is egyértelmű fenyegetésnek értékeli:
– Felháborítónak tartom, hogy vélelmezett jogaira hivatkozva egy zugügyvéd szabadcsapatot szervezhet, vádaskodhat, és azzal fenyegethet, hogy nagyobb erőkkel tér vissza. Egy ilyen fenyegetést nem lehet félvállról venni, abba pedig még belegondolni sem merek, mi történhetett volna – és mi történhet –, ha be is jut a kapun ez egy gárda. Terrorcselekmény is lehet a véleményem szerint, hiszen olyan javak és berendezések kerülhetnek a támadók irányítása alá, amelyek közvetlen, ráadásul végzetes kimenetelű veszélyhelyzetet is teremthetnek. 
Pintér Tamás érdeklődésünkre hangsúlyozta, mindenképpen " tűrhetetlen és elfogadhatatlan" a pénteki  támadás. Lehetnek jogviták, lehetnek súlyos érdekkonfliktusok, és azt nehéz megítélni, egy-egy tulajdonjogi vitában kinek van igaza – ami történt, az viszont tény, a fenyegetettség egyértelmű és cáfolhatatlan:
– Jogilag is roppant aggályos, ráadásul  minden ízében elfogadhatatlan egy hasonló támadás  – ezért is ígérem nagyon határozottan, hogy polgármesterként mindent megteszek a város és a lakók, vasműs dolgozók védelme érdekében. Ebben a történetben az olcsó politikai haszonszerzés motívuma is feltűnik, de ez most valóban mellékes: a lényeg, hogy a rendőrség munkatársaival együttműködve a jövőben sem engedjük majd, hogy feltételezhetően hamis dokumentumokkal, erőszakkal bárki bejuthasson a Dunaferr területére, egyúttal megzavarja városunk nyugalmát, riadalmat keltsen a békés városlakók körében!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.