Dunaújváros Hetilap

Pintér Tamás: "... a város elleni támadás volt – és ez tűrhetetlen"

Öcaline - 2021. április 19. 14:23

Exkluzív interjút adott a DSTV és a DO stábjának a péntek esti támadás és a hét végi fenyegetés kapcsán Pintér Tamás: a város polgármestere szerint tűrhetetlen, hogy bárkik is ilyen fenyegetésnek tegyék ki a várost és a vasgyárat. Érték, ítélet a hajtás után.

Mélyen elítéli a péntek esti támadást, fenyegetőnek tartja az országos nyilvánosságban napvilágot látott hét végi fenyegetőzést a város polgármestere – Pintér Tamás a Városházán reagált honlapunknak (és a DSTV stábjának) az elmúlt napok nagy visszhangot kiváltott eseményeire.

"Megdöbbentett az esemény híre"

Mivel a város első embere szintén a Dunaferr főkapujánál volt a rendőrségi akció idején, érdeklődésünkre elsőként a személyes élményeit elevenítette fel:
– A Dunaferr menedzsmentjétől kaptam információt a vasgyár "betámadásának” tervéről pénteken késő délután, és azonnal egyeztetéseket kezdtem a város rendőrkapitányával. Utólag nagyon szerencsének tartom, és nagyon köszönöm is, hogy a rendőrök hatékonyan és eredményesen tartóztatták a biztonsági cégek alkalmazottaiból álló, fekete ruhás, többségében kopaszra borotvált férfiakból álló, fellépésükkel egyértelműen fenyegető, okkal riadalmat keltő társaságot.  Megdöbbentett az esemény híre, őszintén mondom, korábban elképzelhetetlennek tartottam ilyen cselekményt. 
A polgármester kérdésünkre kiemelte: személyes tapasztalatai, a közösségi médiában felröppent rémhírek és visszajelzések alapján egyértelmű, hogy a városlakókat is félelemmel töltötték el a történtek. A támadó csapat fellépése, magatartása alapján Pintér Tamás egyértelműen a város és a vasgyár elleni nemtelen, fenyegető, agresszív támadásként élte meg a történteket:
– Szó szerint dühös volt a történtek miatt: bárhogy is van, bármi áll a háttérben, ilyen esemény nem fordulhat elő egy uniós országban! Akkor ráadásul még az is kérdéses volt, hogy ezt a támadó csapatot ki verbuválta, ki küldte és miért – csak annyit tapasztaltam, mint mindenki más: egy ilyen megmozdulás felborítja a város életét, békéjét, rendjét. Egyértelmű, hogy a város elleni támadás volt – és ez tűrhetetlen!

"Terrorcselekmény is lehet..."

A polgármester kérdésünkre kiemelte, a rendőrség hatékony és eredménye fellépésének volt köszönhető, hogy a vasmű főkapujához csak pár ember jutott el a betolakodók közül – ugyanakkor a pénteki szerencsés kimenetel után a szombati híradásokat is egyértelmű fenyegetésnek értékeli:
– Felháborítónak tartom, hogy vélelmezett jogaira hivatkozva egy zugügyvéd szabadcsapatot szervezhet, vádaskodhat, és azzal fenyegethet, hogy nagyobb erőkkel tér vissza. Egy ilyen fenyegetést nem lehet félvállról venni, abba pedig még belegondolni sem merek, mi történhetett volna – és mi történhet –, ha be is jut a kapun ez egy gárda. Terrorcselekmény is lehet a véleményem szerint, hiszen olyan javak és berendezések kerülhetnek a támadók irányítása alá, amelyek közvetlen, ráadásul végzetes kimenetelű veszélyhelyzetet is teremthetnek. 
Pintér Tamás érdeklődésünkre hangsúlyozta, mindenképpen " tűrhetetlen és elfogadhatatlan" a pénteki  támadás. Lehetnek jogviták, lehetnek súlyos érdekkonfliktusok, és azt nehéz megítélni, egy-egy tulajdonjogi vitában kinek van igaza – ami történt, az viszont tény, a fenyegetettség egyértelmű és cáfolhatatlan:
– Jogilag is roppant aggályos, ráadásul  minden ízében elfogadhatatlan egy hasonló támadás  – ezért is ígérem nagyon határozottan, hogy polgármesterként mindent megteszek a város és a lakók, vasműs dolgozók védelme érdekében. Ebben a történetben az olcsó politikai haszonszerzés motívuma is feltűnik, de ez most valóban mellékes: a lényeg, hogy a rendőrség munkatársaival együttműködve a jövőben sem engedjük majd, hogy feltételezhetően hamis dokumentumokkal, erőszakkal bárki bejuthasson a Dunaferr területére, egyúttal megzavarja városunk nyugalmát, riadalmat keltsen a békés városlakók körében!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Az advent első fényei – itt is, ott is, városszerte (galériával)

Az advent első fényei – itt is, ott is, városszerte (galériával)

2021. nov. 28.

Három eseményt időzítettek advent első vasárnapjára a városban ma délután – a résztvevőket még a cudar időjárás sem akadályozta az ünneplésben. Fényár a hajtás után.

Városfejlesztési stratégia: véget ért a véleményezés

Városfejlesztési stratégia: véget ért a véleményezés

2021. nov. 28.

Több mint két hét állt a lakosság rendelkezésére, hogy véleményt mondjanak és javaslatot tegyenek  Dunaújváros Fenntartható Városfejlesztési Stratégi-ájának (FVS) kidolgozására. Az eredmény több mint biztató.

Célegyenesben a felkészülés, vasárnap kezdődik az "Adventi forgatag"

Célegyenesben a felkészülés, vasárnap kezdődik az "Adventi forgatag"

2021. nov. 26.

Meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún a Városháza téren vasárnap, a jövő hét közepétől az összes stand, de még a korcsolyapálya is üzembe áll. Tájékoztató.

Jogszabályok egész sorát szegi meg a DVCSH

Jogszabályok egész sorát szegi meg a DVCSH

2021. nov. 26.

Egyre több embertől hallani, hogy a DVCSH Kft. nem hajlandó visszaadni neki a túlfizetését. Ezért megkérdeztük erről a DVG Zrt. jogi álláspontját. 

60 éve Dunaújváros – köszöntővel ünnepeltek (galériával)

60 éve Dunaújváros – köszöntővel ünnepeltek (galériával)

2021. nov. 25.

Az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntette Pintér Tamás polgármester a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) rendezett ünnepségen abból az alkalomból, hogy éppen ma 60 éve változtatták meg a város nevét.

Török József emlékére

Török József emlékére

2021. nov. 25.

Az asztalitenisz sportszerető közössége nevében is adózunk Török József sok-sok évtizedes munkája előtt. A kitűnő sportember, sportvezető 85 éves korában hunyt el. Családjával a fájdalomban osztozunk.

90 éves lett a tánc mestere

90 éves lett a tánc mestere

2021. nov. 25.

Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Wünsch Lászlót. A nívódíjas koreográfus, városunk díszpolgára otthonában fogadta a városvezetés jókívánságait.