Dunaújváros Hetilap

Új alapokra helyezik a város sportéletét

Kölesdi Fanni - 2021. április 26. 16:47

Hónapok óta zajlik az önkormányzat sportkoncepciójának készítése. A munkával az önkormányzat egy profi céget bízott meg, a munka pedig lassan abba a fázisába ér, amikor szükséges lesz a városlakók és a sportszervezetek bevonása is. A miértekről az önkormányzat sajtószóvivőjét kérdeztük.

Medgyesi Miklós lapunknak elmondta, szándékosan nem városi céget választottak, mert el akarták kerülni, hogy bármilyen érdekek, érzelmek befolyásolják a munkát. A szóvivő szerint a feladatot nem lehetett tovább halogatni, mert az a rendszer, ami most van, fenntarthatatlan, ráadásul igazán senkinek sem jó:
– A dunaújvárosiak ahhoz voltak hozzászokva, hogy a sportot valaki mindig szponzorálja, általában a Vasmű. Ez a támogatás azonban folyamatosan csökkent, míg új szereplők alig léptek be. Az állam ugyan adott forrásokat létesítményfejlesztésre, de ez is messze elmaradt a szükségestől, ráadásul ezek egyszeri támogatások, a fenntartás terhe továbbra is megmaradt.
Dunaújváros sokszínű sportéletére mindig is büszkék voltak a városiak, ahogy a Nemzet Sportvárosa címre is. Ami persze nagy öröm, de ekkora választékkal több, nálunk nagyobb város sem rendelkezik, elég csak arra gondolni, hogy sok helyen csak az utóbbi néhány évben épült városi uszoda is. Veszprémben például most készül az új uszoda, a megyeszékhelyen eddig nem volt 50 méteres versenymedence. 
Ezzel szemben Dunaújvárosban uszoda, futball-stadion, tornacsarnok, sportcsarnok, küzdősportcentrum, műfüves pályák, csónakház és jégcsarnok is áll a városlakók rendelkezésére. Ennek fenntartása azonban óriási teher, ráadásul sportáganként több sportegyesület is van, akik szintén támogatásra várnak, hangsúlyozta a szóvivő: 
 – Ez a rendszer már körülbelül 10 éve nem fenntartható így, csak senki nem merte ezt bevallani, és főleg nem felvállalni. A sportingatlanok színvonalát még a kormányzati támogatások ellenére sem sikerült fenntartani, de az egyesületek is félszívvel tudtak örülni annak a támogatásnak, amit kaptak, már ha kaptak egyáltalán. Mégis inkább tolták maguk előtt, toldozgatták foldozgatták ezt a szisztémát, de nem merték azt mondani, hogy ez így nem mehet tovább, mert ez túl sok érdeket sértene. De igazából senki nem mérte fel, hogy mit szólnának a városlakók. 

Az önkormányzat több száz millió forintot költ el a sportlétesítmények fenntartására és a sportszervezetek támogatására egy évben. Medgyesi Miklós szerint a legjobb példa erre az uszoda, amelyiknek éves üzemeltetési költsége 160-200 millió forint, míg jegybevételből tavaly összesen 6 millió forint folyt be. Ez az összeg nem lenne sokkal magasabb akkor sem, ha nem lett volna koronavírus-járvány, állítja a szóvivő: 
 – Szerintem az egy teljesen jogos kérdés a városlakók felé, hogy szeretnének-e évente százmilliókat erre költeni, vagy fordítsuk-e ezt az összeget inkább másra? Ezt a kérdést az elmúlt évtizedekben senki sem tette fel az itt lakóknak. Nyilván egy ésszerű megoldás fog történni, tehát még véletlenül se akarja ebbe senki azt belemagyarázni, hogy akkor be fogjuk zárni mondjuk az uszodát. A sportszervezetek támogatását azonban mindenképpen új alapokra fogják helyezni, éppen a lakói vélemények alapján.
"Két magyar három pártot alapít" – tartja a mondás. Talán csak sportszervezetből van több – teszi hozzá a szóvivő, aki gyorsan le is szögezi: nem szeretné ezt kritizálni ezt, hiszen nekik kell eldönteniük, hogy milyen formában működnek, de az nem mehet tovább, hogy ha van a városban három lovaspoló egyesület – említ szándékosan nem létező példát–, akkor mind a hárman részesüljenek támogatásban: 
– Nem. Le kell fektetni elvárásokat, és aki ezeket teljesíti, akkor részesülhet a városlakók pénzéből. Ezeket az elvárásokat a lakosság véleménye alapján fogjuk lefekteti a sportkoncepcióban. 
Medgyesi Miklós elmondta: biztos benne, hogy a dolognak nagy visszhangja lesz és nem biztos, hogy csak pozitív: 
– Bár mindenki tudja, és elismeri, hogy most nem jó és változtatni kell, de ezt mindenki csak addig támogatja, amíg neki nem lesz kevesebb. Ez nyilván nem működik. Mindenkinek jobban a zsebébe kell nyúlnia, nem mindig az önkormányzattól várni a csodát. Ahogyan a helyi cégekre is jobban számítunk, bár ez nyilván nem könnyű időszak nekik sem. A polgármester  is folyamatosan tárgyal a nagyobb cégekkel erről, több pozitív visszajelzés és ígéret is van.

Hosszú és alapos előkészítés zajlik majd – állítja a szóvivő, aki azt ígéri, hogy a következő időszakban hétről hétre láthatunk majd újabb részleteket.

(Fotók: DO-archív)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.