Változékony, csapadékos hét elé nézünk

Öcaline - 2021. április 26. 8:29

Szeszélyes napokkal búcsúzik az április a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. Egyik reggel még fagyhat, pár napra rá több mint 25 fok – ki érti ezt?

"Változékony, csapadékos napok jönnek!" – egyértelmű prognózissal kezdte hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértője. A mai napra rendelt jóslat szerint délnyugaton erősen, máshol változóan felhős lesz az ég – északkelet felé haladva egyre több napsütés várható. A felhős tájakon – vagyis elsősorban délnyugaton – lehet kisebb eső, zápor, gyenge lesz a szél. A hőmérséklet a ok éves átlag alatt marad – a csípős reggel után csak 10 és 15 fok között alakul.
A közeli kilátások szintén változékony időt ígérnek a friss modellek szerint: kedden délelőtt még sok napsütésre számíthatunk – de hajnalban előfordulhatnak talajmenti fagyok! –, majd déltől délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Eső, futó zápor csak délnyugaton valószínű – megélénkül viszont délkeleti szél, és nap közben 14-16 fok közötti értékeket mérhetünk. Érdekes lesz meteorológiai szempontból a szerda: erősen felhős, vagy borult ég mellett délnyugat felől többfelé alakul ki eső, zápor, ugyanakkor 15-18 fok köré melegszik a levegő, a csapadékos idő ellenére. A hét közepén újabb változás várható, csütörtökön gomolyosodik és egyúttal szakadozik is a felhőzet – délután szórványosan lehetnek záporok, egy-egy komolyabb zivatar sem kizárt. Mindemellett tovább tart, egészen 22-24 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
A hét utolsó napjai is változékony időt ígérnek a középtávú előrejelzések specialistája szerint: pénteken eleinte napos idő valószínű kevés gomolyfelhővel, majd délutántól, estétől északnyugat felől záporok, zivatarok alakulnak ki. Ezzel együtt 20-22 fokos, kellemes idő várható. A hét végén is kitart a változékony idő– szombaton inkább a napsütés dominál néha felhősödéssel, futó záporokkal, vasárnap szeles, felhős idő várható, csapadék nélkül. 

Alakul a tavasz – de még mindig nem az igazi!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kuruczné Gél Kriszta képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.