A Pannonban kitágul a világ – a felnőttek számára is

doszerk - 2021. május 31. 10:18

Egész nyáron lehet jelentkezni a Pannon Oktatási Központ Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Általános Iskola felnőttoktatására. Tételes kínálattal jelentkezünk! (X)

Az intézményben ráadásul nemcsak gimnáziumi, érettségit adó képzésre, hanem az általános iskola elvégzésére, befejezésére is van lehetőség. A részletekbe Schmehlné Hauszchen Éva felnőttoktatási igazgatóhelyettes avatott be bennünket.
Hány helyszínen várják a felnőttoktatás iránt érdeklődők jelentkezését?
– A Pannon Oktatási Központ Dunaújvárosban, a Pannon kert 1. szám alatt található. A dunaújvárosi székhelyen kívül az országban további 14 tagintézményben várjuk a jelentkezőket, tanulni vágyókat: Baján, Kalocsán, Békéscsabán, Budapesten, a Károly körúton, Szigethalmon, Kaposváron, Kecskeméten, Szolnokon, Siófokon, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán, Nagyecseden és Székesfehérvárott. Az idei, 2020/21-es tanévben az esti felnőtt képzésben 416 fő tanulónk van. Az általános iskolai oktatásban is nagy számban vesznek részt tanulóink 5-8.osztályban.
Miért vonzó ez a képzési forma?
– Nem gondolnánk, de sokaknak nincs meg a nyolc általános iskolai végzettség, és ez mind a munkaerő piacon, mind az életvezetésben is jelentős hátrányt eredményez, ezért úgy gondoljuk, hogy soha nem késő a tanulást újrakezdeni, folytatni.
A fő csapásirány a középiskolai forma: ezt is szívesen választják a felnőttek?
– A középiskolai oktatásukban is mind a fiatal, mind pedig az idősebb korosztály megtalálható. Vannak egészen fiatal tanulóink is, akik valamilyen oknál fogva nem tudták befejezni a tanulmányaikat, azonban most úgy érzik, hogy a munkaerőpiacra történő sikeres bekerülés akár továbbtanulási szándék vagy az érettségire épülő szakma tanuláshoz is elengedhetetlen az érettségi megszerzése. Az idősebb korosztály tanulói elmondják, hogy fontos a munkahelyük megtartása szempontjából, a mindennapok monotonitásából is kiszakadhatnak ezáltal, egyszóval: kitágul a világ.

Nem okoz nehézséget a különböző életkorú tanulók oktatása?
– Tanulóink elmondása, illetve tapasztalatink is azt mutatják, hogy nem nehézséget jelent a generációk egymásmellettisége az iskolapadban, hanem támogató, motiváló erővel bír. A pandémiás időszakban, az esti felnőttoktatásban is online rendszerre tértünk át, ahol a fiatal, online világban otthonosan mozgó tanulóink bizony nagy segítséget nyújtottak az idősebb generációhoz tartozó társaiknak a sikeres továbbhaladásban. Itt szeretném azt is elmondani, hogy ehhez a sikeres és eredményes munkához nélkülözhetetlen a megfelelő végzettséggel, képzettséggel, segítő, támogató attitűddel rendelkező, elhivatott pedagógusi kar, amely iskolánkban megtalálható.
Milyen formában és milyen időbeosztásban tanulhatnak a diákok?
– Esti munkarendben, lehetőség van heti 2 alkalommal órarend szerinti oktatásban részt venni. Az oktatási napokat úgy jelöljük ki, hogy az alkalmazkodjék a dolgozó, családos, sportolói életvitelhez. Oktatásunk hétköznapokon, illetve hétvégi beosztással is választható. 
Hogyan jelentkezhetnek a tanulni vágyók?
– Jelentkezhetnek telefonon a 25/ 513 501-es számon, személyesen az iskolában vagy online a www.pok.suli.hu/jelentkezes oldalon. A jelentkezéshez szükségesek a személyi okmányok, illetve az iskolai végzettséget igazoló bizonyítványok, dokumentumok. Fontos elmondani, hogy tanulóinkat a jogszabályok által előírt kereteken belül a legmagasabb osztályba soroljuk – így lehetőség van az érettségi bizonyítvány megszerzésére akár 2-3 év alatt is. Az esti felnőttoktatásban is szeptember elsején csengetnek be és június közepén, illetve érettségiző diákjaink május elejéig járnak iskolába. A hagyományos iskolai ünnepeket, mérföldköveket – csak úgy, mint a nappali rendszerű oktatásban – fontosnak tartjuk megünnepelni, hiszen tanulóink ugyanúgy küzdenek, teljesítenek az itt eltöltött évek alatt. Hagyományosan megrendezzük a szalagtűzőt, a bizonyítványosztást, érettségi bankettet.
Beszéljünk még egy fontos kérdésről. Mennyibe kerül ez az oktatás?
– Iskolánkban nincsen tandíj. Igénybe vehető a családi pótlék 21 éves korig, valamint minden tanulónk diákigazolványra is jogosult. 
Pár szót mondana még az eredményekről?
– Az idei érettségi időszakban, Dunaújvárosban 69 érettségizőnk volt.  A dolgozatok javítása megtörtént, és elmondható, hogy nagyon szép eredmények is születtek, ami azért is fontos, mert több tanuló ezt követően felsőfokú tanulmányokat is szeretne folytatni. Két emelt szinten érettségiző tanulónk is volt az idén. Ezekre az eredményekre különösen büszkék vagyunk.
Az általános iskolai, illetve gimnáziumi oktatáson kívül vannak még egyéb képzési lehetőségek is a Pannonban?
– Igen, várjuk a szakmát tanulni kívánókat, illetve nyelvi kurzusaink is rendelkezésre állnak. Itt szeretnék még egy fontos információt megosztani. A felnőttképzésre, nyelvtanulásra, szakmaszerzésre is felvehető lesz a diákhitel május 31-től.
Mi a jelentkezési határidő?
– A nyár folyamán folyamatosan várjuk a jelentkezőket egészen augusztus végéig a fent már leírt formákban és fórumokon. Mindenkit szeretettel várunk! Iskolánk kapuja mindenki számára nyitva – nálunk mindenki számára kitágul a világ!
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: búcsú az iskolától

DSTV: búcsú az iskolától

2022. jún. 23.

A Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye végzős tanulói is elbúcsúztak a napokban az alma matertől. Mint a DSTV összegzéséből kiderül, a szülők jelenlétében, egy színvonalas búcsúrendezvény keretében ballagtak. Hangkép.
 

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

2022. jún. 22.

Ahogy országszerte mindenütt, a Móricz iskolában is újra "teljes fegyverzetben" készülhettek a nyolcadik évfolyamosok ballagására – az ünnepi eseményről szól a DSTV összegzése. Hangkép és galéria itt!

DSTV: dalözön a Széchenyiben

DSTV: dalözön a Széchenyiben

2022. jún. 12.

Szép közösségi kezdeményezésről tudósít a Széchenyi gimnáziumból a DSTV összegzése. Az intézmény kisgimnazistái Medárd napi dalözön címmel lepték meg hozzátartozóikat – a koncert átütő sikert aratott. Hangkép.

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

2022. jún. 08.

Három estén át töltötték meg a Bartók nézőterét a Móricz-gála vendégei, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény nebulói az évtizedes hagyományt folytatva változatos műsorral örvendeztették meg a nézőket. Hangkép és galéria itt.

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

2022. jún. 03.

Nagyszabású gálával ünnepelte alapítása 70. évfordulóját a Vasvári iskola a Bartók színháztermében, derül ki a DSTV összegzéséből. A látványos bemutató fókuszában természetesen a sport állt, de több műfajban is bizonyították tehetségüket a nebulók. Hangkép és galéria itt!

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

2022. jún. 02.

Gyűjteményes kiállításról tudósít az Arany János iskolából a DSTV összeállítása. Az intézmény felső évfolyamos rajz tagozatos diákjainak tárlata az év során végzett szakmai munkát összegzi a művészeti nevelés terén. Hangkép.

Négy lábon járó türelem, nyugalom és együttműködés

Négy lábon járó türelem, nyugalom és együttműködés

2022. máj. 30.

Nati, a Springer spániel rendszeres vendége az Aprók Háza Tagóvodának, ahol már évek óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat a kisgyermekek számára. Az eb közelsége amellett, hogy jótékony hatással van a kicsik fejlődésére, megalapozza az állatokhoz, a környezethez való felelősségteljes viszonyát.