"Agresszív a kutyám – de mitől, miért?" (3.)

doszerk - 2021. május 19. 15:12

Újabb sorozat kezdődött hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző egy roppant érzékeny téma, a kutyák agresszivitása kapcsán avat be minden érintettet és érdeklődőt a legfontosabb tudnivalókba. Harmadik rész.

Az agresszió általános jellemzése után lássuk, milyen agresszív viselkedésformákat különböztethetünk meg. A képlet ugyanaz, a finom különbségek az agresszív viselkedés okai és/vagy céljai között lelhetők fel. 
Territoriális agresszióról akkor beszélünk, hogy a versengés egy adott területért folyik, szülői-fegyelmező agresszió az, amikor a szülők agresszív magatartással igyekeznek a kölykeik viselkedését szabályozni. Ehhez kapcsolódik az elválasztási agresszió – az utód gondozást próbál kierőszakolni, míg a szülő igyekszik minél hamarabb ezt abbahagyni.
Szexuális agresszióról akkor beszélünk, ha a hímek a nőstényekre irányuló agresszív viselkedést mutatnak a párzási időszakban. Ragadozó elleni agresszió az, amikor a préda támad a ragadozóra, ezzel megkísérli annak elűzését. 
A rangsorral kapcsolatos agressziónak az egy csoportban élő állatok esetében megfigyelhető agresszivitást tekintjük, amelynek célja a rangsorképzés.
Külön csoportnak számít a félelem motiválta agresszió – mind az idegenekkel fajtársakkal, mind az emberekkel szemben. 
Végül, de nem utolsósorban: irritábilis (fájdalom motiválta) agresszióról beszélünk, ha az állat valamilyen sérülés következtében fájdalommal küzd, és ez váltja ki elsődleges reakciónak az agressziót. 

Kapcsolódó tartalom:
Sorozatunk előző, első része (katt) >>

Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző
(A fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

2021. jún. 17.

Az alaphírt a felhívással már kilőttük, most itt az utolsó figyelmeztetés: elkészült az immár másodjára rendezendő Garázsvásár tételes kínálata – közel 50 helyszínen várja a kincsvadászokat a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton. 

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

2021. jún. 16.

Tökéletes időzítés és tökéletes születésnapi akció: ha nagy zsúfoltság nem is volt, de sokan éltek a kedvezményes árú belépő kínálta lehetőséggel az élményfürdő újbóli megnyitásának első napján!

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

2021. jún. 16.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

2021. jún. 14.

Egyre melegebb napokat, a hét közepétől valóságos hőhullámot ígér a DO időjárási szakértője. Igazi strandidő várható – árnyék, naptej és folyadékbevitel az idevágó javallatom a hét végére!