Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: nyári fesztivál csúcsdísze lesz a „Hamlear”

Öcaline - 2021. május 17. 18:03

Új bemutató olvasópróbájával folytatódott a munka a Bartók Kamaraszínházban: a Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című komédia bemutatója a Gyulai Várszínház idei Shakespeare Fesztiváljának záró produkciója lesz – Nagy Ervinnel, Koltai Róberttel, sokan másokkal!

A Bartók Kamaraszínház „B” épületében tartották az új bemutató első olvasópróbáját hétfőn délután – a közreműködők mellett a darab szerzőpárosa, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba, valamint a díszlet- és jelmeztervekért felelős Matyi Ágota is részt vett a próbafolyamat rajtján.

Komédiázni – de komolyan!

Egy bátor összevonás szövevényesen gazdag és sziporkázó szövegvilága jelenti az alapot, nyilatkozta a DSTV kamerája előtt a készülő produkcióról Őze Áron rendező:
– Nagyon érdekes, merész és ebből eredően nagyon nehéz darab a Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című komédia, ezért azzal az elképzeléssel vágunk a próbának, hogy vegyük véresen komolyan – hiszen akkor van, lesz esély arra, hogy kiragyog a játék humora. Rendezőként is, igazgatóként is nagyon örülök a Gyulai Várszínház felkérésének, hiszen a közös produkció révén a gyulai Shakespeare Fesztivál kitüntetett előadása lehet a bemutatónk. 
A próba elején Matyi Ágota ismertette a produkció tereivel és jelmezeivel kapcsolatos elképzeléseit, majd a darab szerzőpárosa mesélt a „Hamlear” koncepciójáról. Mint elárulták, a darab hosszabb és fésületlenebb verziója még gimnazista korukban, egy diákszínjátszó csapatnak, voltaképpen heccből született, majd harminc év elteltével vágtak neki a mostani változat elkészítésének. Az, hogy a két történet szereplői mellett még Bánk bán is feltűnik a színen, finom reflexió a XIX. századi Shakespeare-kultuszra – ezt erősíti az a tény is, hogy rengeteget merítettek a korabeli Arany- és Vörösmarty-fordítások szövegeiből.

Nagyívű paródia – pazar szereposztással

Várta már a dunaújvárosi színpadra szóló felkérést, örömmel mondott igent a hívó szóra, mondta érdeklődésünkre Nagy Ervin színművész, aki a darab (egyik) címszerepét alakítja majd:
– Monty Python-szerű mókázás lesz, ha minden összejön, nagyon várom, úgy gondolom, a közönség is imádni fogja, hogy valami segít feledtetni az elmúlt borzalmas másfél évünk masszív őrületét – erre tökéletesen alkalmas a Shakespeare-paródia. Nagyon örültem a megkeresésnek – és persze nagyon kíváncsian várom, mire, meddig jutunk ezzel a nagyon érdekes, izgalmas játékkal.
Szintén a „dunaújvárosi szálat” erősíti, hogy az idősebb Hamlear szerepét Koltai Róbert formálja – számára felejthetetlen emlék, hogy úttörőként éppen a Bartók színpadán debütált –, de a két Shakespeare-darab cselekményét összefűző játék egyébként is pazar szereposztással csalogatja a közönséget. Bánk bán szerepét Sipos Imre formálja, mellettük Papp János, Jegercsik Csaba, Ágoston Péter, valamint Kovács Vanda, Marjai Virág és Alberti Zsófi lép színre – a „megfeleltetések” elvéhez híven többnyire két-két szerepben.

Gyulán debütál, a Bartókban szeptemberben mutatják be

Az első olvasópróbán ismertette a produkcióval kapcsolatos terveket is Őze Áron rendező, a Bartók Kamaraszínház igazgatója. Mint kiemelte, a próbái egészen június végéig városunkban folynak, majd Gyulára költözik a társulat – a főpróbahét után az előadást először szabadtéren, a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiváljának záró bemutatóján lesz látható július 4-én. 

A Bartók Kamaraszínház közönsége a magyar dráma napján, szeptember 21-én láthatja először a dán királyfiból lett angol király komédiáját.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!