Dunaújváros mesél: "Dunapentele város május 1-re készül"

Öcaline - 2021. május 1. 8:18

Mi mással emlékezhetnénk a munka ünnepére a 70 éves városban, mint egy régi-régi beszámolóval a kezdetek kezdetének május 1-jéjéről? DunaújvárosMesélPontHU, "Dunapentelei tudósítónktól", naná! Ünnepi szemelvények itt, íme!

"Az új város keleti részén nemrég kezdték el az ötemeletes házak, a 'medvék' építését. Ehhez az épülethez különösen erős téglákra van szükség. A téglagyár nem szállított időben, emiatt az építkezés elmaradt a tervteljesítésben.
Amint a tégla megérkezett, a falazást a Császár-brigádra bízták. Ennek külön története van. Császár elvtárs a sztahánovista iskola egyik gyakorlatán a nagy sietségben két görbe falat rakott. S amikor ezért felelősségre vonták így felelt: “Csinálja az, aki jobban tudja.” De azóta már másképp látja a dolgokat. A sztahánovista iskola után brigádot alakított azokból a kőművesekből, akikkel azelőtt együtt dolgozott. Érdi elvtárs, fiatal mérnök, a műszaki osztály helyettes vezetője, nagy ígéretet tett nekik: ha nem lesz baj a minőséggel, az ötemeletest fogják falazni." (...)
"A legszembetűnőbb épület a víztorony. Április 4-én nőtt túl a 12 méteres szinten és az építői vállalták, hogy május 1-re két héttel túlteljesítik tervüket. Jól haladt a munka. A Hamar ifi-ácsbrigád mind sikeresebben alkalmazta az előregyártás módszerét. Januárban 127, márciusban már 176 és április első felében már 219 százalékot írtak a brigád neve mellé a versenytáblára. A víztoronnyal, s a százalékokkal együtt nőttek a brigád tagjai: öntudatosabbak, keményebbek lettek." (...)

"Mostanáig messze utat tett meg a kenyér, amíg a penteleiek asztalára került a reggeli kávé és sajt, vagy a déli pörkölt mellé. Budapestről érkezik reggelenként a kenyérszállítmány. A régi városok hosszú évtizedeken keresztül fejlődtek, lassanként szaporodtak benne a pékműhelyek is. A szocialista város néhány év alatt felépül, s itt nem sok kis pékműhely, hanem egy nagy kenyérgyár süti majd a kenyeret. (...)  Már két hete szárítják az először elkészült kemencéket. Ezekben hétfőn már sütnek. Május 1-én a szocialista város építői saját kenyérgyárukban sült kenyeret és zsemlyét esznek!" (...)
"Dunapentele város május 1-re készül. Két étterem nyílik meg, az egyiknek kerthelyisége is van, táncparkettel. Új sportpályák épültek a nagy ünnepre, a sportolók már gyakorlatoznak rajta. Gyors ütemben folyik a városrendezés. A főutcáról eltűntek a dombocskák, széles virágágyak húzódnak a helyükön a járda mellett. Kék és lila árvácskák és ezerszínű más virágok pompáznak a virágágyásokban. A kocsiúton úthengerlő csörömpöl. Az ifjúmunkások, akik az ablakban állnak – kezükben piros selyem, kalapács, szeg, képek: most hagyták abba a dekorálást."

A teljes poszt az alábbi címen érhető el!

Dunapentele város május 1-re készül (katt)>>

(Archív fotók: DunaújvárosMesélPontHu/JAKD)
 

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!