Dunaújváros Hetilap

Emléket állítanak Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának

Terdik Péter - 2021. május 30. 7:21

Nemsokára tölgyfából készült emlékmű is őrzi a Jakó házaspár szellemiségét; városunk egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt tiszteleg a temetői kopjafához tervezett kegyhely.

A tervek szerint mintegy egy méter magas, tölgyfából készült művet Nyitrai Mihály fafaragó készíti, árulta el Barta Endre alpolgármester a temetői kopjafánál tartott sajtótájékoztatóján: 
– Jakóné Fekete Teréz "Terike néni" búcsúztatóján ígéretet tettem a Pentele házban, hogy a város egyik legelismertebb házaspárjának (Jakóné Fekete Teréz és Jakó Pál – a szerk.) tiszteletére egy emlékhelyet alakítunk ki. Azonban a vírus, mint ahogyan sok minden mást, sajnos ezt is felülírta. Ugyanakkor nem felejtettük el, és elérkezett az idő, hogy megvalósítsuk ezt.
Mint mondta, a pedagógus házaspár neve nemcsak Pentelével, hanem Dunaújvárossal is egybeforrt az évek során, hangsúlyozta az alpolgármester:
– Terike néni és Pali bácsi kiemelten fontos személyei városunknak, számtalan díj megérdemelt tulajdonosai ők. Míg Terike néni egyebek mellett városunk díszpolgára és Pro Cultura Intercisae díjas, addig Pali bácsi többek között például Dunaújvárosért díjas. Azt gondolom kevés olyat találunk, aki ne hallott volna róluk, a városért, a kultúráért és az ifjúságért végzett munkásságukról. A temetői kopjafánál felállítandó, fából készült emlékmű méltó helyet ad az emlékezésnek. Bízom benne, hogy itt akár már Mindenszentekkor leróhatjuk tiszteletünket emlékük előtt.
Barta Endre hozzátette: az emlékművet Nyitrai Mihály fafaragó készíti, és várhatóan nyáron készül majd el.

Jakóné Fekete Teréz 2019. decemberében, Jakó Pál 2013. szeptemberében hunyt el Dunaújvárosban. Életútjukat, városunkért végzett munkásságukat a város hivatalos weboldalán olvashatják.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!