Időjárás: még csak a naptár szerint május

Öcaline - 2021. május 3. 7:23

A hét első felében napsütéses, majd újra változékony idő várható a DO meteorológiai szakértőjének előrejelzése szerint. Megfőni nem fogunk, inkább áprilisi szeszélyesség játszik.

"Egyre több napsütés" – örömteli hírrel kezdi szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szakértő szerkesztője, ám a tételes előrejelzésből kiderül, hogy a kulcsmondat csak a hét első felére vonatkoztatható. Ugyanis ma még eleinte főleg délnyugaton maradnak borús tájak (itt egy-egy zápor is kialakulhat még), aztán napközben egyre naposabbra fordul az idő.  Egészen délutánig kitart az erős szél, nap közben 17-19 fok közötti értékek lehetnek térségünkben.
Jelentős változást ígérnek a friss modellek keddre: többórás ragyogó napsütés lehet, csak délután növekszik meg a fátyolfelhőzet, de ebből csapadék sehol sem várható. A napsütés határára a hőmérséklet is emelkedik – 22 fok körüli értékekig erősödik a nappali felmelegedés, emellett viszont a déli szél többfelé lesz élénk. Eleinte változóan felhős, napos időre van kilátás szerdán is, majd délutántól északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Kettős fronthatással számolhatunk, de a csúcsérték még mindig 21 fok körül alakul.

A hét közepén újabb változás lehet – csütörtökön délnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporok is előfordulnak. Lehűlés várható, mindössze 14-19 fok közötti értékeket mérhetünk.

A középtávú előrejelzések specialistája szerint pénteken, majd a hét utolsó napjaiban is változékony idő lesz – pénteken erősen felhős, vagy borult ég várható, és több helyen valószínű eső, záporeső. Az északnyugati szél gyakran lesz élénk. 15 fok köré gyengül a nappali felmelegedés. Picit javulnak a kilátások szombaton és vasárnap, de még mindig változékony, szeles idő lesz – igaz, a nappali felmelegedés ismét 20 fok körüli értékekig erősödik.

De ez még mindig csak nevében május – a kicsattanó tavaszra még várni kell, ha lesz egyáltalán.

(Fotó: Így látjuk Mi! – Józsa Róbert képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.