Két embercsempész bűnügyi felügyelet alatt

Öcaline - 2021. május 26. 17:54

Embercsempészés bűntett elkövetése miatt indítványozta két férfi bűnügyi felügyeletét az ügyészség. Nyolc külföldit szállítottak – jó pénzért, értesült a DO.

Az indítványt megerősítette a megyei főügyészség közleménye is. Mint Jászberényi dr. Király Teodóra sajtószóvivő összegzéséből kiderült, a Dunaújvárosi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta annak a két férfinak a bűnügyi felügyeletét, akik nyolc, Magyarország területén illegálisan tartózkodó szír állampolgárnak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez múlt csütörtökön.
A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak egy ismeretlen személlyel megállapodtak abban, hogy utasítások alapján járműveikbe felveszik az országba zöldhatáron érkező, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldi állampolgárokat. Az ismeretlen személy 500 eurót ajánlott a gyanúsítottaknak a sikeres szállításért. A külföldi állampolgárok személyenként 3-4000 eurót helyeztek letétbe úticéljuk sikeres elérése érdekében.
A gyanúsítottak két gépkocsival érkeztek Baja mellé, ahol autóikba felvették a nyolc szír állampolgárt, majd az M6-os autópályán haladtak Budapest felé, amikor a 40-es kilométerszelvénynél a rendőrök ellenőrzés alá vonták az egyik terheltet, így cselekményét leleplezték. A férfi társa a gépkocsival tovább haladt, őt később az M1-es autópálya 57-es kilométerszelvényénél fogták el a rendőrök.
A gyanúsítottak esetében alaposan feltehető, hogy kapcsolataik felhasználásával anyagi haszonszerzés érdekében újabb bűncselekményt követnének el, továbbá a bűncselekmény tárgyi súlya és annak elszaporodottsága is a bűnismétlés veszélyét veti fel.

A Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a gyanúsítottak bűnügyi felügyeletét – szeptember 21-ig a mozgásukat nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával. A bíróság döntése fellebbezés hiányában végleges, nyomatékosítja az ügyészségi összegzés.

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Önbíráskodás a vád – egy súlyosbító tényezővel

Önbíráskodás a vád – egy súlyosbító tényezővel

2021. jún. 19.

A sértett védekezésre képtelen volt, mégis megütötte a férfi, derül ki az ügyészségi közleményből. Felfüggesztett börtönt érhet a támadás, értesült a DO.
 

Börtönt kaphat a kábítószer-fogyasztó

Börtönt kaphat a kábítószer-fogyasztó

2021. jún. 18.

Kábítószer birtoklása miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség egy 30 éves férfival szemben. Börtön lehet a vége, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik a 17 éves Patrikot

Eltűnés miatt keresik a 17 éves Patrikot

2021. jún. 17.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik az előszállási fiatal megtalálása érdekében. Akár egy megosztás is segíthet!

Nyár, vízpart, biztonság – rendőrségi tipptár a szünidőre

Nyár, vízpart, biztonság – rendőrségi tipptár a szünidőre

2021. jún. 15.

Az áldozattá válás megelőzését szolgáló tanácsokkal rukkoltak kis a szünidő beköszöntével – szülők és gyerekek figyelmébe egyaránt ajánlják.

Baleset és teljes útzár a 6-os főúton

Baleset és teljes útzár a 6-os főúton

2021. jún. 12.

Három személygépkocsi ütközött Adony térségében délelőtt, a forgalmat a sztrádára terelték.

Körözött férfit találtak, elfogás a vége

Körözött férfit találtak, elfogás a vége

2021. jún. 12.

Több körözés volt érvényben a városunkban elcsípett 31 éves férfi ellen. Őrizetbe vették, értesült a DO.

Emberölési kísérlet a vád a sodrófával, vascsővel bántalmazók ellen

Emberölési kísérlet a vád a sodrófával, vascsővel bántalmazók ellen

2021. jún. 11.

Két embernek okoztak életveszélyes sérülést a támadók még 2019 decemberében – a Fejér Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, értesült a DO. Bestiális bűntett a hajtás után.