Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Könyvár: a madarak és a fák hete – ezúttal csak online

Öcaline - 2021. május 12. 16:38

Remek kezdeményezéssel rukkolt ki május 10., vagyis a madarak és fák napja alkalmából a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára: egész héten át tartó online műsorfolyamot szerveztek a kultúra, a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a tudomány jegyében – nem csak gyerekeknek! 

Nem véletlenül nyerte el a "Madárbarát Intézmény" címet a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára: május 10., vagyis a madarak és fák napja alkalmából egész héten át tartó online műsorfolyammal kedveskedtek a böngészőknek, tájékoztatta lapunkat Tóth Éva intézményvezető.

"… évente egy nap szenteltessék"
 
Az akciósorozat szervezői arra kérték a programsorozat követőit, figyeljék a könyvtár facebook felületét és hivatalos oldalát a hol mesés, hol kreatív, hol tudományos szempontból izgalmas és érdekes tartalmakért! 

„... évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.” – a programsorozatot Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származó idézettel vezették be. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával, javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét. 
Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. A madarak és fák napja a könyvtári kedvcsináló szerint „mégis az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön”.

Az év madara, fája és más csodák

Külön fejezetet szentel a könyvtári összeállítás 2021 madarának és fájának: a cigánycsuk és a lisztes berkenye bemutatása – lásd az összeállításunkhoz rendelt illusztrációkat! – minden fontos részletre kiterjed, szó szerint testközelből mutatja be a kiválasztottakat az érdeklődő gyerekeknek.

A természet csodái, érdekességei nem csupán a tudomány és az ismeretterjesztés oldaláról kapnak kitüntetett szerepet a madarak és fák műsorfolyamában: minden napra jut mese, mondóka, vers, dal, sőt, még óvodai foglalkozás-tippel is szolgálnak a könyvtári összeállításban. 
 A gyerekek megismerkedhettek többek között Fekete István örök érvényű gondolataival Az erdő fohásza című versből, de sok-sok játék is tarkítja az online összeállítást, amelyet kölcsönzési tippek tesznek teljessé.

Mindezek után lássuk a programfolyam közvetlen lelőhelyét – itt a könyvtár facebook felülete!

József Attila Könyvtár facebook (katt) >>

A tanévben szombaton is nyitva

Végül, de közel sem utolsósorban essen néhány szó a könyvtár nyitva tartási rendjéről is. A legfontosabb, hogy a járványügyi korlátozások enyhítése után már a szokott nyitvatartás szerint üzemel, a tanévhez igazodóan egészen június 12-ig szombatonként is nyitva lesz a könyvtár. A betű barátai minden hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 9-18.30-ig, csütörtökönként 13-17-ig, míg szombati napokon 13 és 18.30 óra között kereshetik fel az intézményt. 
A könyvtár terei védettségi igazolvánnyal, kiskorúak esetében védettségi igazolvánnyal rendelkező szülő kíséretében látogathatóak. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára a JAKD-Pakk Pont továbbra is működik. A Béke Fiókkönyvtár az iskolák látogatásának tilalma miatt még mindig nem látogatható, de a Béke Pakk Pont hétfőn, szerdán, pénteken 9 és 12 óra között szintén üzemel.

(Címlap és nyitókép: illusztráció; belső oldali képek: JAKD)

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.