Dunaújváros Hetilap

Közös koszorúzást szerveztek az emlékműnél

Terdik Péter - 2021. május 29. 7:39

A magyar honvédelem napján vett részt közös megemlékezésen a város önkormányzata, valamint a  Honvéd Klub a '48-as emlékműnél. A koszorúzás előtt Csécs István nyugállományú alezredes mondott beszédet. 

A magyar honvédelem napjáról 1992. óta május 21-én emlékezünk meg. 172 évvel ezelőtt, az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a Görgey Artúr által vezetett magyar csapatok visszafoglalták Buda várát, győzedelmeskedve a Heinrich Hentzi által irányított Habsburgok felett. 
Hazánkban a honvédség már többször bizonyította, hogy a legmostohább körülmények között is képes helytállni, ezért is fontos az emlékezés. Orosz Csaba önkormányzati képviselő osztotta meg a gondolatait ezzel kapcsolatban:
– Hosszú-hosszú történelmünk során sok esetben a katonáinkra, a honvédségre kellett támaszkodjunk, hogy megvédjük a határainkat, és megmaradhassunk magyaroknak. Nem is beszélve például a természeti katasztrófákról, ahol szintén mindig helytállnak, és a segítségünkre vannak. Helyi viszonylatban azért is különösen fontos az emlékezés, mert bizonyított, hogy a 48-49-es harcokban a penteleiek is a szabadságharcosok közt voltak, és megannyi élet veszett oda Magyarország függetlenségéért. A katonáinknak pedig tudniuk kell, hogy a magyar emberek büszkék rájuk. 
A megemlékezés kapcsán felvetődik egy másik kérdéskör, amely szerint egy-egy ilyen kezdeményezés nem pusztán nosztalgia, hanem lecke is a jövőt illetően. A fiatal korosztály talán csak a történelemórák véges keretein belül hall azokról az emberekről, akik életüket áldozták azért, hogy ma itt lehessünk. Persze nem csak a fiatalok számára tanulságos események ezek – hiszen mindannyian vonhatunk le következtetéseket. Ezzel kapcsolatban Csécs István, a honvéd klub elnöke nyilatkozott a DSTV-nek a megemlékezés után: 
– A mai Magyarországnak, és azon belül is a fiataloknak elsősorban azért nagyon fontos felidézni ezeket az eseményeket, mert hozzájárulhatnak a felelősségteljes, hazafias gondolkodáshoz, és az egészséges nemzettudathoz. Elnézve a nemzetközi történéseket, és azt, hogy néhol mi történik a világban, ezekre az értékekre ma is szükségünk van. Szép dolog szeretni, és gondozni a hazát.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.