Megkezdődnek az érettségik – nagy kalappal mindenkinek! (online)

Öcaline - 2021. május 3. 8:45

Több mint 111 ezer maturáló részvételével kezdődik ma a magyar írásbelivel az érettségi időszak. Járványügyi szabályok, szóbeli csak speciális esetben. Online üzemmódra váltottam!

Az évtizedes hagyományokat követve a magyar nyelv és irodalom vizsgával startol az érettségi időszak – ez már a második "covidos" érettségi lesz, ahogy tavaly, úgy most is komoly járványügyi szabályok betartásával rendezik a vizsgákat. Az Oktatási Hivatal összesített adatsora szerint idén több mint 111 ezer vizsgázó vág neki a feladatsoroknak a különféle tantárgyakból, természetesen az elmúlt évek gyakorlatához híven közép- és emeltszinten lehet érettségizni. Akárcsak tavaly, idén is egyedül írásbeli érettségi vizsgák lesznek (a szóbeli lehetőségének később külön bekezdést szentelek), egy teremben maximum 10 fő tartózkodhat, az érettségizőknek legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk. A vizsga idején a maszk használata nem kötelező – ám az intézmények közösségi tereiben, folyosóin már igen.

A középszintű magyar érettségi szövegértési feladatsorból, illetve műelemzésből áll – a vizsgák 9 órakor kezdődnek, online üzemmódba váltva a lehető leghamarabb igyekszünk összekazlazni és  publikálni az idei feladatsorokat is. A lényeg addig is: nagy kalappal mindenkinek!

UPDATE 09.17 – mindent a pontokról

Az írásbeli érettségin 100 pont az elérhető maximum – a feladatok megoldása 90 pontot ér, 8 pont jár a helyesírásért, és két egységet ér az áttekinthető, jól formált íráskép is. A feladatokért járó 90 pont közül 50 egységet az elsőnél lehet összegyűjteni – szövegértésre 40, szövegalkotásra 10 pont jár –, a műelemzés 40 pontot érhet, itt a tartalmi vonatkozásokat 25, a nyelvi minőséget 15 egységgel honorálják, maximum.

Végül, de közel sem utolsósorban az értékelés: minimum 25 százalékot kell elérni a középszintű magyar érettségin az elégséges osztályzathoz – ám mivel idén sem lesznek szóbelik, ezért fontos, hogy mindenki a lehető legtöbb pontot érje el az írásbelin.

UPDATE  10.27 – szóbeli esélyek, beszédes számok

Még mindig várunk a feladatokra, de eljött az idő, hogy rendet vágjunk a szóbeli meglehetősen homályos terepén – a kalauz itt is az Oktatási Hivatal (OH) előzetes összegzése, lássuk a legfontosabb tudnivalókat. 
Az alaphelyzet az, hogy bár a szóbelik a tárgyak többségében valóban elmaradnak, bizonyos esetekben idén lehet szóbeli vizsgát tenni. Ilyen példa, ha egy adott vizsgatárgyból középszinten csak szóbeli vizsgarész létezik. Szóbeli vizsga tehető továbbá bármely vizsgatárgyból középszintű érettségi esetén, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a 12, de nem érte el az elégségeshez szükséges 25 százalékot. Egyébként idén a regisztrált jelentkezések alapján magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten közel 71, emelt szinten pedig mintegy 2 ezren maturálnak. És ha már a számoknál járunk: az OH összesítése szerint a ma kezdődött vizsgaidőszakban egészen pontosan 1159 helyszínen 111 ezer 750 diák érettségizik. 

A beszédes számok után már tényleg a feladatokkal jövök – már csak az a kérdés, mikor!

UPDATE 10.54 – a szabadságharc szónokai

A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, adta hírül az Eduline szakportál. Többek között Kossuth Lajos és Jókai Mór szónoki beszédei kapcsán kellett a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot. Az Eduline egy szaktanárra hivatkozva arról ír, hogy a feladatsorban három olyan kérdés is akadt, amelynek megválaszolásához nem elég a szöveg értelmezése – némi nyelvtani tudás is kell hozzá.

A szövegértési feladatsor elkészítési határideje egyébként már lejárt, már a műelemzés-fejezeten dolgoznak az érettségizők. A vizsga egyébként hivatalosan 13 óráig tart, a feladatsorokat 14 órakor teszi közzé hivatalos formában az OH.

UPDATE – 11.11 – Mikszáth, Arany, Tóth Árpád

Egy Mikszáth Kálmán-novellát, valamint egy Arany János- és egy Tóth Árpád-verset kaptak magyar nyelv és irodalom érettségi második részében a középszinten vizsgázók, adta hírül az Eduline.
A friss beszámoló szerint a középszintű feladatsor második részében két feladat – egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító elemzése – közül választhatnak a diákok. 150 perc alatt egy 400-800 szavas esszét kell írniuk az érettségizőknek. 
A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek ezúttal egy Mikszáth-novellát kell elemezniük, míg az összehasonlító műelemzést választóknak egy nagyon ismert Arany- és egy Tóth Árpád-verset kell elolvasniuk, majd összevetniük. A feladat szerint az elemzés szempontjainál a létösszegző művek motívumaira is ki kell térni az esszében – természetesen a megadott két költemény alapján.

UPDATE 13.03 – mi jön ezután?

A magyar nyelv és irodalom érettségi percekkel ezelőtt véget ért, az első nekifutást holnap a matematika vizsga követi – az OH adatsora szerint 68 ezren középszinten, több mint 5 ezer vizsgázó emelt szinten vág neki a mutatványnak.
A folytatás is az elmúlt évek gyakorlatához híven alakul szerdán történelemből adnak számot tudásukról az érettségizők (középszinten 66, emelt szinten közel 8 ezer diákkal), csütörtökön az angol, pénteken a német nyelvi érettségi következik. Az angol vizsgára középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten több mint 20 ezren jelentkeztek (az emelt szinten ez a csúcs), a német nyelvi megméretésen középszinten 12, emelt szinten 3 ezren vesznek részt.
Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3-10. között, a középszintűeket június 14-25. között tartják – amint arról már szó esett, kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van. Testnevelésből a szóbeli és – a járványügyi korlátozások miatt bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

UPDATE 14.19 – még nem hivatalos, de már megoldások!

Pazar tematikus összeállítást szentelt az érettségi feladatsorok megoldásának az Eduline szakportál – a nem hivatalos, de szaktanár segítségével összeállított megoldásokat egy posztba gyűjtve publikálták. Így külön-külön találják a böngészők a szövegértési feladatsorának megoldását, az érvelés nem hivatalos megoldását, valamint a gyakorlati szövegalkotás nem hivatalos megoldását is, és útbaigazítást arról, hogyan kellett megoldani a műelemzést, illetve az összehasonlító elemzés feladatát.

Minden megoldás egy helyen – itt!

Eduline – nem hivatalos megoldások (katt)>>

A megoldások elérhetőségének publikálásával online közvetítésünk is véget ért!

(A kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Óvodai tanévzáró – díjátadókkal a Városházán (galériával)

Óvodai tanévzáró – díjátadókkal a Városházán (galériával)

2021. jún. 16.

Szép műsorral kedveskedtek a Dunaújváros Óvoda érdemes óvodai dolgozóinak a Városházán. Az intézmények munkatársait Pintér Tamás polgármester és Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője  is köszöntötte, majd elismeréseket adtak át az ünnepségen.

Szabadtéri koncerttel búcsúztak a tanévtől (galériával)

Szabadtéri koncerttel búcsúztak a tanévtől (galériával)

2021. jún. 15.

Stílszerűen muzsikával, és persze végre élő koncerttel ért véget a tanév a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskolában – a hangversenynek hétfőn délután adott otthont a "lakatolós tér".

Megkésve bár, de kötelező kör – elsősavatás a Móriczban (galériával)

Megkésve bár, de kötelező kör – elsősavatás a Móriczban (galériával)

2021. jún. 15.

Évre év télen szokták tartani, a vírus veszélyhelyzet enyhültével most pótolták az elsős diákok avatását a Móricz iskolában. A hagyomány, mint tudjuk, kötelez.

Tánccal búcsúztak a tanévtől a Gárdonyiban (galériával)

Tánccal búcsúztak a tanévtől a Gárdonyiban (galériával)

2021. jún. 11.

Bár a helyszín és a körítés még nem idézte a vírushelyzet előtti állapotokat, a hangulat már a régi volt: a tánctagozat bemutatójával koronázta a tanévet a Gárdonyi Géza iskola.

A jövő generációjának zálogait köszöntötték a Városházán (galériával)

A jövő generációjának zálogait köszöntötték a Városházán (galériával)

2021. jún. 10.

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az általános és középiskolai tanárok mellett több óvodapedagógus is elismerésben részesült. 

Rudas: megnyitotta kapuját a Pénzügyi Tudás Otthona (galériával)

Rudas: megnyitotta kapuját a Pénzügyi Tudás Otthona (galériával)

2021. jún. 10.

Országos bázisiskola-hálózat részeként adták át a Rudas középiskola új szakmai tantermét tegnap – a Pénziránytű Alapítvány és a Mastercard támogatásával megvalósult Pénzügyi Tudás Otthona a pénzügyi tudatosság gyakorlati oktatásának térségi központjaként működik.

DSTV: záróvizsgák az egyetemen

DSTV: záróvizsgák az egyetemen

2021. jún. 10.

A vírushelyzet óta most először rendeznek személyes jelenléttel záróvizsgát, illetve államvizsgát a Dunaújvárosi Egyetemen, derül ki a DSTV összegzéséből. A részletekről Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási rektorhelyettes számolt be. Hangkép.