Nyárias nyitány, esős, viharos folytatás

Öcaline - 2021. május 10. 9:02

A váltás szerdán lehet, addig kifejezetten napos, meleg idő várható a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint. Aztán beüt az esős évszak, sok-sok széllel.

"Nyárias idővel kezdődik a hét" – ezzel a biztató felütéssel kezdte szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu időjárási portál szerkesztője. Amint azt tapasztalhatjuk is, derült idő van, és nap közben is csak kevés fátyolfelhő szűri majd a kellemes májusi napsütést. Eső sehol sem lesz, ennek nyomán nyáriasan meleg időre számíthatunk – a hőmérséklet csúcsértéke eléri a 24-28 fokot. Igaz, a déli szél megerősödhet.
A friss modellek szerint még holnap is kitart a napsütés, így továbbra is száraz, igazi nyárias idő várható. Csapadék nem várható, a hőmérséklet így tovább emelkedik – délután 25 és 30 fok között alakul; a déli, délkeleti szél több helyen lehet erős.
Komoly változás várható szerdától – nap közben délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és délután egyre több helyen valószínű zápor, helyenként egy-egy kiadós zivatar is lehet. A szél délután északnyugatira fordul és megerősödik, miközben csökken a nappali felmelegedés – 19 és 26 fok közötti értékekkel számolhatunk.
Erősen felhős időnk lesz csütörtökön is, hiszen dél és délnyugat felől több hullámban érkeznek csapadékot hozó légtömegek – záporok, zivatarok nagyobb számban délután lehetnek. A délnyugati szél sokfelé lesz élénk, és a zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A nappali felmelegedés tovább gyengül: legfeljebb 14-21 fok közötti értékek lehetnek.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét második felében is változékony idő várható: pénteken borongós napunk lesz, északnyugat felől újabb eső, zápor, zivatar valószínű. Marad az élénk délnyugati légmozgás, és csak 15-20 fok között alakul a maximum. Kicsit derültebb, naposabb lehet a szombat, de aztán vasárnap újra csapadékos, záporokkal, helyenként zivatarokkal tarkított idő várható.

Oké, a májusi eső aranyat ér – de lehetne egy picivel nyugalmasabb, csöndesebb, szélmentesebb verzió is!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Józsa Róbert képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.