Dunaújváros Hetilap

Össz-ellenzéki kiállás – éppen Dunaújvárosban

Öcaline - 2021. május 18. 15:19

Bátran tulajdoníthatunk szimbolikus jelentőséget a ténynek, és bármi lesz a vége, politikatörténeti mérföldkő: városunkban állt a nyilvánosság elé először közösen és demonstrált együtt a tervezett kormányzati elvonások miatt a 2022-es választásra készülő össz-ellenzéki szövetség – méghozzá a Dunaújváros ostrom alatt című, ma délutáni eseményen.

"Barátok a bajban" – akár ezt a címet is kölcsönözhettem volna annak a sajtótájékoztatónak, amely során az összes meghatározó ellenzéki alakulat prominense együtt állt ki, és biztosította szolidaritásáról Dunaújváros vezetését, valamint platformfüggetlenül a város és a térség összes lakosát a "különleges gazdasági övezet" frázis álcahálója alá bújtatott kormányzati kirablás miatt. Szabad városban szabad a szó: akár szimbolikus gesztusnak is bátran felfogható a közös kiállás – és a nagy dolgok egy kis lépéssel kezdődnek, mint tudjuk.

Példás és (eddig) példátlan: közös kiállás

Már csak a tények barátai kedvéért is érdemes rögzíteni: a Dunaújváros ostrom alatt című eseményt a Városháza közgyűlési termében rendezték délután 14 órától, az eddig példátlan össz-ellenzéki kiállás résztvevője vendéglátóként Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, valamint Kálló Gergely, Fejér megye 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője volt. Részt vett a demonstratív megmozduláson Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Jakab Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Budapest főpolgármestere, Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika társelnöke, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere, Orosz Anna, a Momentum alelnöke, Újbuda alpolgármestere, valamint Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt társelnöke. Meghívottként volt jelen a tájékoztatón Oláh István, Perkáta ügyvivő polgármestere, valamint Szabó Tamás, Ercsi polgármestere is.

Az országos nyilvánosságot is megmozgató esemény egyértelmű – és példás – kiállás volt a Dunaújvárost, valamint a közvetlen térséget is érintő, összességében óvatos becslések szerint is milliárdos nagyságrendű kormányzati megvonások miatt: az Orbán-rezsim ugyanis, ezt több felszólaló hangsúlyozta, egyértelmű politikai indíttatás nyomán "különleges gazdasági övezet" besorolás alá vonná Rácalmás és Iváncsa térségét. Ezzel az innen befolyó iparűzési adó feletti rendelkezés joga a megyei közgyűléshez kerülhet, míg az érintett települések (köztük az érvényben lévő kontraktusok okán Dunaújváros is) elesnének az eddig őket illető, a költségvetésben fontos tételként szereplő forrástól. A számítások szerint a kieső bevétel minden dunaújvárosi lakosra vetítve 100 ezer forint, Iváncsa és Rácalmás esetében ez a tétel 1 millió forint körüli összegre rúg. Per fő, fajra, nemre, pártpolitikai hovatartozásra tekintet nélkül. 

Mindenkit sújt a Fidesz!

Ez a tétel, miszerint kivétel nélkül mindenkit sújt a térségben a Fidesz-rezsim bosszúhadjáratának újabb nyilvánvaló csapása, visszatérő elem volt a felszólalások során is. Pintér Tamás polgármester nem kertelt:
– Sok minden megtörtént már az elmúlt 30 év alatt a dunaújvárosi önkormányzatiság történetében – olyanra azonban nem volt példa, hogy valaki szándékosan, előre megfontoltan tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat. Eddig. Most azonban eljutottunk idáig – ez a javaslat ugyanis egyértelműen a város és a városlakók kisemmizését célozza! Ez fájdalmas, ugyanakkor reménykeltő, hogy a teljes ellenzék megálljt parancsol, egységesen tiltakozik a fideszes pénzlopás ellen. 
A város első embere hangsúlyozta: a tervezet egyértelműen a Fidesz volt választókerületi elnöke, dr. Dorkota Lajos nevéhez köthető, ugyanakkor azt is elmondta, az "Alkotmánybíróságig, de akár Strasbourgig is" elmennek annak érdekében, hogy a szerződésben foglalt elveket érvényesítve megállítsák a város és a városlakók kirablását.
Becsületbeli kérdésként tételezte, hogy a kisemmizettek oldalára álljon a Demokratikus Koalíció elnöke: Gyurcsány Ferenc szerint Dunaújváros a fideszes bosszúhadjárat miatt "megsértett, megalázott város". Az ex-miniszterelnök hozta föl először az eseményen a 2022-es választás, és az esetleges kormányváltás opcióját:
 – Bírjátok ki ez az egy évet, az ellenzéki összefogás győzelme nyomán megalakuló új kormány igazságot szolgáltat Dunaújvárosnak is!

A bukásra álló diák, aki ellopja az osztálypénzt 

Óriási hibát követ el azzal az Orbán-kormány, hogy a kormányzás helyes iránybe történő korrekciója helyett a büntetést választja minden kritikusával, így az ellenzéki önkormányzatokkal szemben, hangsúlyozta Jakab Péter. A Jobbik elnöke szerint a magyar emberek nyakassága nyomán a büntetés visszaszállhat a hatalmon lévőkre:
– Az ellenzék összezár, és hiába jött el most a bukás előtti padláslesöprés időszaka, a lopott vagyonnal nem lehet messzire jutni. Az ellenzék győzelme esetén mindent vissza fogunk adni – az önkormányzatiság elvét, a szabad önrendelkezés gyakorlatát, és az ellopott vagyont is!

Hasonló húrokat pengetett Karácsony Gergely is, aki szerint az Orbán-rezsim gyűlöli az önkormányzatokat, gyűlöli az önkormányzatiságot:
– A kormány a saját táborát sem tiszteli, az ellenzéki városokban élő Fidesz-szimpatizánsokat is bünteti ezekkel a döntésekkel – ezért is van szükség arra, hogy az ellenzék a teljes szolidaritásáról biztosítson mindenkit, párthovatartozástól függetlenül. Nem kérdés, ez a pofon most a dunaújvárosiakon csattan – és az ellenzék feladata adott: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy 2022-ban jóvátegye a mostani kormányzat döbbenetes, de egyértelműen a fideszes kormányzás logikájából fakadó bűneit.
Mindenki sorra kerül majd, ha ezt a kormányt nem állítják meg együtt, jósolta Keresztes László Lóránt, aki szerint a kormányzat már minden fegyvert bevet a bosszú és büntetés érdekében, míg Márki-Zay Péter szerint bár az ellenzéki önkormányzatok és az ellenzéki városokban élők a Fidesz-rezsim legnagyobb vesztesei, immár mindenkit sújt az elvonásokra, megfélemlítésre, büntetésekre alapozott orbáni gyakorlat:
– Mára kiüresedett az önkormányzatiság fogalma, a településeknek a forrás immár nem jár, legfeljebb jut – ilyet utoljára a tanácsrendszer produkált. Az önálló bevételek, önálló hatáskörök helyett jogtipró döntések sora következett – ezért is örvendetes az ellenzési összefogás, a közös kiállás. Egyértelműen ki kell mondani: az Orbán utáni kormány fontos feladata lesz a jogkörök és bevételek visszaadása az önkormányzatoknak!

Orbán elhatározott célja, hogy gyámság alá vegye a várost és teljes lakosságát, emelte ki Orosz Anna. A Momentum alelnöke szerint a mostani döntés milliárdos kárt okoz, és kivétel nélkül mindent ember büntet, aki itt él és dolgozik – közös a felelősség és a feladat, hogy az ellenzék véget vessen az ámokfutásnak.
A Fidesz úgy viselkedik, mint egy bukásra álló diák, aki még az osztálypénzt is ellopja, nyomatékosította Tóth Bertalan. Az MSZP társelnöke szintén a politikai bosszú motívumát, illetve a kötelező szolidaritást hangsúlyozta,  mondván, a bukott diákot el kell távolítani, a lopott vagyont vissza kell szerezni.

Nemcsak a várost, de a környező településeket is sújtja Orbán Viktor bosszúja, emelte ki Kálló Gergely. A választókerület országgyűlési képviselője szerint az emberi tényező a gyászos döntés legszomorúbb eleme:
– Álláspontom szerint nem helyes, hogy egyes településvezetők beálltak a sorba – és most úgy jutnak forráshoz, hogy azt másoktól veszik el. Ők még talán nem érzik, mi már jól tudjuk, hogy elfogadhatatlan az az elv, miszerint úgy kell táncolni, ahogy Molnár Krisztián és Dorkota Lajos fütyül. És tűrhetetlen, hogy súlyos csapást mértek a városban és a térségben élőkre. Ahogy a város polgármester is mondta – a teljes összefogással, egységbe kovácsolva, együtt kell mindent megtenni annak érdekében, hogy megálljt parancsoljunk a vészterhes kormányzati lépéseknek.

A közös kiállás, az ellenzéki demonstráció helyszíne volt délután Dunaújváros – és már vállaltan 2022-re kacsintva állíthatjuk: akár hivatkozási alap is lehet a későbbiekben. Így kell, mert csak így lehet.

 

 

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Táblapótlás a KRESZ-parkban

Táblapótlás a KRESZ-parkban

2021. júl. 31.

Sajnos nemcsak a gyerekek első közlekedési tudnivalói, de a rongálások is jellemzik a Béke városrészi KRESZ-parkot – az eltűnt, eltört közlekedési táblákat tegnap délután pótolták a mini útvonalon.

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

2021. júl. 30.

Fajsúlyos kérdések dőltek el a közelmúltban, így fontos tudnivalókról tájékoztatta a távhőszámlák kapcsán is a lakosságot a DVG Zrt. és az önkormányzat. Számlázás, adatszolgáltatás, munkavállalók, ügyfélszolgálat; hosszú, de fontos összegzés a hajtás után!

DSTV: javában tart már az aratás

DSTV: javában tart már az aratás

2021. júl. 30.

Eltolódott az aratási szezon, derül ki a DSTV összegzéséből. A hagyományos Péter-Pál időszak helyett később kezdődött a betakarítás, és a szélsőséges időjárás sajnos okozott meglepetést a földeken. Hangkép.

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

2021. júl. 29.

A hirtelen megemelkedett vízszint miatt az árhullám levonulásáig, illetve az ilyenkor esedékes takarítási és mérési munkálatok befejezéséig zárva a szabadstrand. A részletekről Mezei Zsolt alpolgármester, és Arnold Miklós, a DVG ágazatvezetője számolt be. 

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

2021. júl. 29.

A feltételekről és tudnivalókról részletes összegzés jelent meg a város hivatalos oldalán.
 

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!