Dunaújváros Hetilap

Rendkívüli eset, rendkívüli tájékoztató

Öcaline - 2021. május 27. 12:05

Ajándék a Pomázi cégcsoportnak – ezzel a sokatmondó címmel tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a DVCSH-val kötött szerződés felbontása kapcsán Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester a Városháza "C" szárnyában ma reggel.

Szimbolikus gesztusként egy Pomázi Csabának címzett Polgári Törvénykönyvvel a kezében jelent meg a Városháza "C" szárnyában tartott rendkívüli tájékoztatón Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester.

Minden a tervek szerint alakul

Mint felidézte, Pintér Tamás polgármester hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy az önkormányzat felmondja a DVCSH Kft.-vel fennálló szolgáltatási szerződést. Az alpolgármester szerint fontos hangsúlyozni – mert sokan félreértik a helyzetet –, hogy jelenleg még a szolgáltató felé kell teljesíteni a lakosságnak:
– Az érvényben lévő szerződések szerint június 30-ig a DVCSH Kft. szolgáltatja a távhőt, és egészen december 31-ig a vizet – vagyis az eddig az időpontig elfogyasztott hőt és vizet a társaság számlázza ki. Ez érinti a tartozásokat is, hiszen azok is az említett határnapok előtt keletkeztek – ezeket tehát a DVCSH-nak kell megfizetni. 
A távhőszolgáltatást júliustól az önkormányzati tulajdonban lévő DVG Zrt. veszi át, hangsúlyozta Szabó Zsolt, megjegyezve, hogy a DVG Zrt. feladatellátásához szükséges engedélyezési folyamatok a tervek szerint haladnak, jelenleg semmilyen akadályozó tényezőt nem látnak, ami az indulást veszélyeztetné. 

Komoly jogvita

A lépést megtételekor már tudták, hogy az ellenérdekelt felek mindent megtesznek azért, hogy akadályozzák a munkát, nyomatékosította Szabó Zsolt, aki szerint azonban a városlakók érdekei szerint cselekedtek:
– A bejelentés óta világosan látható, hogy a Pomázi-cégcsoport nehezen engedi el az eddig fejőstehénnek használt várost, különböző jogi szankciókkal fenyegetik az önkormányzatot. Mivel egy szövevényes céghálóról beszélünk, nem kevés fenyegető levél érkezik hozzánk. Az egyik legutóbbi fenyegetésük arra irányul, hogy a DVG Zrt.-t, amely jelenleg a DVCSH Kft. többségi tulajdonosa, kizárják a társaságból. Önmagában is elképesztő lépés ez, de kíváncsian várjuk, hogy a hatályos Polgári Törvénykönyv és a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerint ezt miként kívánják ezt végrehajtani. Mert álláspontunk szerint ez nem lehetséges – így ezek a levelek csupán kétségbeesett próbálkozások a meghátráltatásunkra. 

Pomázi Csabának címezte a törvénykönyvet

Szabó Zsolt hangsúlyozta, annak érdekében, hogy a munkájukat segítse, a tájékoztató után elküldi Pomázi Csabának a hatályos Polgári Törvénykönyvet: 
– Ezek alapján én azt javaslom, Pomázi úrnak, hogy keressen olyan jogászokat, akik egy másodéves joghallgató szintjénél jobban ismerik a Polgári Törvénykönyvet, vagy tájékozódjon a pontos jogszabályokról. Küldhetnek akármennyi levelet, fenyegethetnek akármivel, nem fogunk meghátrálni. Folytatjuk tovább a munkát, mert a dunaújvárosiak is megérdemlik azt, ami mindenki másnak jár az országban: a meleg otthonokat és a forró vizet.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

2023. már. 21.

A tavaszi sorozat első akciója a Római városrészben volt múlt szombaton, derül ki a DSTV összegzéséből. A lomtalanítást az elmúlt időszakban bevált gyakorlat szerint szervezi az önkormányzat és a Dunanett Kft. – szinte minden hétre jut alkalom. Hangkép.

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak.