Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Részben online rendezik meg a Magyar Táncfesztivált

doszerk - 2021. május 23. 16:32

Részben online, részben személyes részvétel mellett rendezik meg a tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt 16. Magyar Táncfesztivált és 6. Gyermek Táncfesztivált Győrben június 14. és 20. között. Az eseményen megemlékeznek Győr várossá válásának 750. évfordulójáról is.

Kép forrása: Magyar Táncművészeti Főiskola

A tájékoztatás szerint azért döntött a szervező Győri Balett társulata az online és személyes jelenlétet igénylő programok és előadások mellett is, hogy mindenki számára elérhetők legyenek a programok. Az online előadások az adott napon reggel hét és este tíz óra között lesznek láthatók. Az online térben a kortárs alkotók és előadók sorában látható lesz az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat Vérző patak című darabja, amely Arany János Ágnes asszony című balladáját dolgozza fel a bűn és bűnhődés témakörét körbejárva. A fesztivál második napján a Gangaray Dance Company darabjában az ókori Agora válik a tánc spirituális szentélyévé. A továbbiakban bemutatkozik a Közép-Európa Táncszínház a hozzájuk rendszeresen visszatérő Anton Lachky egyik darabjával, a Budapest Táncszínház Viszlát a levegőben! című művével, amelyben a cirkuszművészet eszköztárát is felvonultatják. Láthatják a nézők a Székesfehérvári Balett Színház táncdrámáját, amelyet a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készítettek, valamint Bozsik Yvette groteszk retrodarabját, a gyerekkori élményekből összegyúrt Nyaralást. A zárónapon a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Juronics Tamás legutóbbi, személyes hangvételű családtörténeti műve, a Credo jelenik meg a virtuális térben.

A Magyar Táncfesztivál eseményeibe egy új helyszín, a barokk Apátúr-ház is bekapcsolódik. Ott rendezik a közönségtalálkozókkal egybekötött közösségi előadásokat, ahol a száz embert befogadó nézőtéren kivetítőn lesznek láthatók a darabok. A nyitó napon vetítik a Magyar Nemzeti Balett májusban szintén online bemutatott előadását, Venekei Marianna második nagylélegzetű művét, a Sztravinszkij zenéjére készült, Tűzmadarak című alkotást. Másnap a Kossuth-díjas Frenák Pál mutatkozik be legutóbbi darabjával a Spi_der-rel. A Pécsi Balett a Rómeó és Júlia című előadásával érkezik Győrbe, a Magyar Állami Népi Együttes pedig Megidézett Kárpátalja című táncelőadásával mutatja be a határon túli magyar folklór egy darabját. Az Apátúr-ház június 18-án a testvérvárosok estjének ad otthont, szombaton pedig a Recirquel Társulat Non solus című darabját nézhetik meg az érdeklődők kivetítőn. Az előadások előtt a látogatók minden este találkozhatnak az alkotókkal is. Az Apátúr-ház ad otthont a 6. Gyermek Táncfesztiválnak is, amelynek részeként élőben lehet majd megtekinteni Gryllus Vilmos és a Győri Balett Maszkabál című táncszínházi produkcióját, a Tünet Együttes Kucok című interaktív előadását, valamint Kulcsár Noémi és a Tellabor Társulat Állatok farsangja című táncmeséjét.

Online lesz látható a Pécsi Balett Piroska és a farkas című mesebalettje, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes Vanmese című zenés előadása. Június 19-én és 20-án a Széchenyi téren szabadtéri előadásokat tartanak: először fogják a győri közönségnek bemutatni a Győri Balett és Lajkó Félix közös darabját, a GisL-t. Június 19-én a magyar amatőr néptáncmozgalom kiválóságai köszöntik Győr városát, arra az előadásra száz-száz jegyet ajánlottak fel a koronavírus-járvány idején helytálló egészségügyi dolgozóknak, valamint a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársainak. Másnap a Győr várossá válásának 750. évfordulóját köszöntő előadást lehet megtekinteni a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncegyüttes részvételével. A színpadon az est folyamán több száz táncos lép majd fel. Kiegészítő rendezvényként a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak munkáiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők egy konferencián, TáncKépek címmel pedig válogatást láthatnak a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kiállításából.

(MTI)

A rovat további hírei: Kultúra

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

2021. jún. 18.

Évadzáró társulati ülést tartott a Bartók Kamaraszínház csütörtökön délután. Őze Áron igazgató értékelte az elmúlt rendkívüli időszakot – és egyúttal átvette megbízólevelét is Pintér Tamás polgármestertől.

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

2021. jún. 16.

Új nézőpontú passió előadást mutattak be Rácalmáson a hét végén, derül ki a DSTV összegzéséből. A több dunaújvárosi közreműködőt felvonultató bemutató megérdemelt sikert aratott a Jankovich Kúriánál. Hangkép.
 

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

2021. jún. 14.

Lebegő ellenállások címmel nyílt meg Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA): a retrospektív tárlat az intézet összes termeiben, több mint száz alkotással eleveníti fel az évtizeden át ívelő pálya fontos állomásait. Július végéig látható, hadd fogalmazzak finoman: kötelező!

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

2021. jún. 11.

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

2021. jún. 09.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.