Városmese: "Földreform Pentelén 1945-ben"

Öcaline - 2021. május 19. 16:14

Újabb remek találattal örvendeztette meg a településtörténet iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. Egy 1970-ban született tanulmány fontos történelmi mérföldkőhöz, az 1945-ös földreformhoz repíti vissza az olvasókat. Szemelvények itt – de az egész tanulmányt jó szívvel ajánlom!

"Dunapentele község területe 1945-ben 8837 kat. hold volt, ebből 6900 a szántóföld. 100 holdon felüli birtokos kilenc volt a községben. Dr. Sigray Béla 784, Dóra Szilárd 611, a többi hét uraság pedig 100-300 kat. hold körüli birtokon gazdálkodott.

"...új idők szavát megértő magyar gazda"

A község 1945. február 2-án szabadult fel. A Községi Földigénylő Bizottság (KFB) márciusban megkezdte működését. Ekkor 101 igénylőt írtak össze, akik általában 5-10 kat. hold földet igényeltek. A föld osztásához már áprilisban hozzákezdtek, de a birtoklevelek átadására csak szeptember 20-án került sor.
A földbirtokosok már a földosztás megkezdésekor levelek és kérvények özönével árasztották el a Földigénylő Bizottságot. Valamennyien hivatkoztak a 600/1945. ME. számú rendeletre és bizonyították, hogy földműves családból származnak, gazdálkodás az élethivatásuk, s kérték, hogy számukra a maximális 200 kat. holdat hagyják vissza. Különösen érdekes dr. Sigray Béla levele, aki egyszerűen ’magyar gazdának’ minősíti magát: ’… mint az új idők szavát megértő magyar gazda sokat gondoltam azon nehézségre, melyek a termelés útját állják és az ország korszerű újjáépítését akadályozzák.’ Természetesen ő is 200 kat. holddal akart részt venni az újjáépítésben." (...)

Földigény, földhiány

"A földosztás során igyekeztek mindenkit egyformán kielégíteni. Ezt bizonyítja, hogy májusban a Községi Földosztó Bizottság elnöke értesítette az egyik volt birtokost, hogy ’amennyiben kb. tizenkét földigénylő parcellájába csak 1 kat. hold szántó jutott, úgy egy másik földmérést fog végrehajtani a Földigénylő Bizottság.’
1945. március 18-án lépett hatályba a Nagy Imre által előterjesztett miniszterelnöki rendelet a nagybirtokrendszer megszüntetéséről és a földműves nép földhöz-juttatásáról , és kezdődött meg a magyarországi földbirtokrendszer drasztikus átalakítása. Az ország megművelt területeinek több mint egyharmadát osztották fel, mintegy 650 ezer személy között.
A Megyei Földbirtokrendező Tanács június 28-án értekezletet tart a Községi Földigénylő Bizottságok elnökei részére a reform meggyorsítása érdekében. (...) Még le sem zárult a földosztás, és már is volt olyan egyén, aki igényjogosult, de földhiány miatt nem kapott földet, és más faluba sem volt hajlandó áttelepülni, hogy ott földet kapjon."

A teljes tanulmány a várostörténeti blogon olvasható az alábbi címen!

"Földreform Pentelén 1945-ben" (katt)>>

(Fotók: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)