Városmese: "Földreform Pentelén 1945-ben"

Öcaline - 2021. május 19. 16:14

Újabb remek találattal örvendeztette meg a településtörténet iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. Egy 1970-ban született tanulmány fontos történelmi mérföldkőhöz, az 1945-ös földreformhoz repíti vissza az olvasókat. Szemelvények itt – de az egész tanulmányt jó szívvel ajánlom!

"Dunapentele község területe 1945-ben 8837 kat. hold volt, ebből 6900 a szántóföld. 100 holdon felüli birtokos kilenc volt a községben. Dr. Sigray Béla 784, Dóra Szilárd 611, a többi hét uraság pedig 100-300 kat. hold körüli birtokon gazdálkodott.

"...új idők szavát megértő magyar gazda"

A község 1945. február 2-án szabadult fel. A Községi Földigénylő Bizottság (KFB) márciusban megkezdte működését. Ekkor 101 igénylőt írtak össze, akik általában 5-10 kat. hold földet igényeltek. A föld osztásához már áprilisban hozzákezdtek, de a birtoklevelek átadására csak szeptember 20-án került sor.
A földbirtokosok már a földosztás megkezdésekor levelek és kérvények özönével árasztották el a Földigénylő Bizottságot. Valamennyien hivatkoztak a 600/1945. ME. számú rendeletre és bizonyították, hogy földműves családból származnak, gazdálkodás az élethivatásuk, s kérték, hogy számukra a maximális 200 kat. holdat hagyják vissza. Különösen érdekes dr. Sigray Béla levele, aki egyszerűen ’magyar gazdának’ minősíti magát: ’… mint az új idők szavát megértő magyar gazda sokat gondoltam azon nehézségre, melyek a termelés útját állják és az ország korszerű újjáépítését akadályozzák.’ Természetesen ő is 200 kat. holddal akart részt venni az újjáépítésben." (...)

Földigény, földhiány

"A földosztás során igyekeztek mindenkit egyformán kielégíteni. Ezt bizonyítja, hogy májusban a Községi Földosztó Bizottság elnöke értesítette az egyik volt birtokost, hogy ’amennyiben kb. tizenkét földigénylő parcellájába csak 1 kat. hold szántó jutott, úgy egy másik földmérést fog végrehajtani a Földigénylő Bizottság.’
1945. március 18-án lépett hatályba a Nagy Imre által előterjesztett miniszterelnöki rendelet a nagybirtokrendszer megszüntetéséről és a földműves nép földhöz-juttatásáról , és kezdődött meg a magyarországi földbirtokrendszer drasztikus átalakítása. Az ország megművelt területeinek több mint egyharmadát osztották fel, mintegy 650 ezer személy között.
A Megyei Földbirtokrendező Tanács június 28-án értekezletet tart a Községi Földigénylő Bizottságok elnökei részére a reform meggyorsítása érdekében. (...) Még le sem zárult a földosztás, és már is volt olyan egyén, aki igényjogosult, de földhiány miatt nem kapott földet, és más faluba sem volt hajlandó áttelepülni, hogy ott földet kapjon."

A teljes tanulmány a várostörténeti blogon olvasható az alábbi címen!

"Földreform Pentelén 1945-ben" (katt)>>

(Fotók: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Mozaik

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

Garázsvásár: itt a tételes kínálat

2021. jún. 17.

Az alaphírt a felhívással már kilőttük, most itt az utolsó figyelmeztetés: elkészült az immár másodjára rendezendő Garázsvásár tételes kínálata – közel 50 helyszínen várja a kincsvadászokat a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton. 

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

Ha nyár, hát csobbanás, ha csobbanás, hát élményfürdő (galériával)

2021. jún. 16.

Tökéletes időzítés és tökéletes születésnapi akció: ha nagy zsúfoltság nem is volt, de sokan éltek a kedvezményes árú belépő kínálta lehetőséggel az élményfürdő újbóli megnyitásának első napján!

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

A társállatok szerepe, jelentősége (1.)

2021. jún. 16.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok szerepe, jelentősége kapcsán avatja be az érdeklődőket a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

Igazi strandidő, komoly kánikula várható!

2021. jún. 14.

Egyre melegebb napokat, a hét közepétől valóságos hőhullámot ígér a DO időjárási szakértője. Igazi strandidő várható – árnyék, naptej és folyadékbevitel az idevágó javallatom a hét végére!