Dunaújváros Hetilap

Végleg beborulhatott a Pentele Solarnak?

Öcaline - 2021. május 5. 18:03

Vészterhes jelenről jelent és szomorú jövőt jósol a dunaújvárosi Pentele Solar csoportnak a Telex.hu összeállítása: a lap szerint az iparág számára felfutó időszakban ütött be a krach – és a NAV – a napelemes piac egyik meghatározó vállalatánál.

A Telex.hu értesülései szerint a „megbízható, jól fizető cég” mintegy 20 százalékos részesedést szakított ki a hazai nappanelek tetőre szereléséből, és tele volt megrendeléssel, amikor megtörtént a baj: a NAV április 20-án rajtaütött a cégcsoporton.

Derült égből a villámcsapás

Az öt cégből álló, papíron fővárosi székhelyű, de dunaújvárosi bázist üzemeltető Pentele Solar a lap megállapítása szerint egy perspektivikus iparágban tudott rendkívül sikeres szereplővé válni – saját és alvállalkozói kivitelezői brigádok álltak csatasorba, mintegy 170 főnek biztosított megélhetést, összesen 12 csapat szerelt az ország különböző pontjain, minden szempontból sikeres volt az üzleti modell is, a kínált termék és szolgáltatási színvonal is. 
A Telex.hu megállapítása szerint „nagyon ment az üzlet, a sok támogatás miatt a lakosság, de a kisebb cégek is előszeretettel fogtak napprojektekbe, tavaly becslések szerint minden ötödik hazai tetőre épített napelemprojektet, majdnem 1800 szerelést ez a cégcsoport szervezett”.
A cégcsoport weboldalán megjelent rövid tájékoztatás viszont arról tanúskodik, hogy a társasággal szemben jogi eljárások kezdődtek, a társaság eszközeit részben zárolták; a társaság törvényes képviselői jelenleg nem elérhetőek, azonban az ügyfélszolgálat működik. És bár a Pentele Solar közleménye szerint „a jelenlegi eljárások a későbbiekben megnyugtatóan fognak zárulni”, a lap értesülései ellentmondanak ennek: mint írják, még április 20-án rohamozta meg a NAV a cég Magyar utcai telephelyét – mégpedig bűnszövetkezetben elkövetett nagy értékű költségvetési csalás gyanújával. A Telex.hu úgy tudja, az adóhatóság azonnal zárolta a számlákat, lefoglalták az anyagokat, így a társaság likviditása immár a nullával egyenlő. Sokan felmondtak, többen is említették, hogy néhányan már új cég megalapításával próbálnák egyben tartani a csapatokat.

Mi történt – és mi történhet?

Arról a lap is csak találgat, pontosan mi történhetett, mint írják, „senki nem tud semmi biztosat, de az érintettek arra gyanakodnak, hogy talán fiktív számlákat fogadott be a cég, ami azért lenne szomorú, mert amúgy a vállalkozás nagyon hasított, rengeteg megrendelése volt”. A dolgozók a fizetésükért aggódnak – a NAV zárolása most gondot okozhat.
És bár a társaság egy május 4-én született levélben igyekszik nyugtatni a partnereit, a lap birtokába jutott dokumentum alapján minimum kérdéses, hogy a továbbiakban is zökkenőmentes lesz a működés: „A Pentele Solar cégcsoport 2021. április 20. napjáig minden esetben teljesítette a szerződéses kötelezettségeit. Az adóhatóság a fenti napon zárolta a cégcsoport számláit, mely ellehetetlenítette a társaságok működését. A cégcsoport tagjai a holnapi napon, a törvényes határidőn belül felülbírálati indítványt terjesztenek elő az illetékes bírósághoz, annak érdekében, hogy a bankszámlákon zárolt összegekből a Megrendelők valamint a hitelt folyósító pénzintézet felé visszautalásra kerüljenek a vállalkozói díj előlegek.”

Nagy kérdés, mit hoz a jövő – és persze az is, mit tesznek, mit tehetnek a cégcsoport ügyfelei, megrendelői – köztük azok, akik érvényes szerződéssel rendelkeznek egy-egy napelemprojekt megvalósítására.

(A fotó illusztráció)

 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.