Csodaeper és csemetehét a Csillagvirágban

Öcaline - 2021. június 7. 18:22

Burjánzó kincsekkel telnek a magaságyások, ráadásul a múlt héten minden napra jutott meglepetés a környezeti nevelés speciális programjára fókuszáló Csillagvirág Tagóvodában.  Nem lehet elég korán kezdeni – itt a nagyon is élő példa.

Profi kertészeket idéző magabiztossággal mutatják a gyerekek a magaságyás kincseit – napi rendszerességgel követik a sarjadást és növekedést; és ha igaz, a várhatóan bőséges termés betakarításából is kiveszik a részüket. 

A magaságyások csodája

A helyszín Dunaújvárosi Óvoda Széchenyi utcai tagintézménye – a Csillagvirág csodavilágában Juhászné Nagy Marianna tagóvoda-vezető a kalauzom. Az első út Kovács Krisztián asztalos mester ajándékaihoz, vagyis a már említett magaságyásokhoz vezet – a nagycsoportosok a kísérőink, ámulatba ejtő (és városi gyerekekhez mérten merőben szokatlan) a tudásuk. 
Ez itt a zöldség zöldje (2 centi sincs még pedig), itt meg a bab kezdett példás növekedésbe, a paradicsom- és paprikapalánták már szépen szárba szökkentek. Bimbót bontogat a borsó, és szépen fejlődik a „csodaeper”, vagyis a bőséges hozammal kecsegtető, folytontermő gyümölcs palántája is. 

„... mit adhat a föld, a Föld...”

Juhászné Nagy Marianna szerint az óvodai nevelés alapprogramjában is szereplő környezeti nevelés speciális formáját valósítja meg a Csillagvirág:
– Ez a program naponta új meglepetéssel, új csodákkal szolgál arról, mit adhat a föld, a Föld – de nem csak a borsó vagy a karalábé növekedését figyelhetik meg szó szerint testközelből a gyerekek. A föld szeretete, a gyönyörű virágok révén az esztétikus környezet, valamint a környezetvédelem és az egészséges élet is a program fókuszában szerepel. És persze az is nagyon fontos, hogy a magtól a termésig figyelhetik meg a növények fejlődését – a program végén együtt gyűjtjük majd be kis kertjeink kincseit! Közben pedig azt is megtanulják, hogy óvják, ápolják, védjék környezetüket.

Gyerekhét: minden napra meglepetés

A múlt heti látogatáshoz az is remek apropóval szolgált, hogy – több városi intézményhez hasonlóan – gyereknapi meglepetést szerveztek a csemetéknek a Csillagvirágban. A 4 csoportban összesen 96 gyerekkel, 8 óvónővel működő tagintézmény egész hetes programsorozat tervével futott neki a jeles ünnepnek. Sajnos a vírus veszélyhelyzet miatt meghiúsult a hétfőre tervezett kirándulás, de kedden már nagy bulit csapott az udvaron a Répa, Retek, Mogyoró együttes, míg szerdán kézműves foglakozásokkal tarkított játékos program kényeztette a kicsiket.
A csemetehét egyik csúcspontja az óvónők csütörtöki színházi előadása volt, amely során mesejáték-adaptációval lepték meg a gyerekeket – a programot közös pizzázás tette teljessé –, míg pénteken táncházba csalogatták az aprónépeket; itt a közös fagyizás volt a meglepetés ajándék.

És közben a csodaeper is nőtt, nődögélt, rendületlenül – mindenki örömére!

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali kép: Csillagvirág Tagóvoda)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Óvodai tanévzáró – díjátadókkal a Városházán (galériával)

Óvodai tanévzáró – díjátadókkal a Városházán (galériával)

2021. jún. 16.

Szép műsorral kedveskedtek a Dunaújváros Óvoda érdemes óvodai dolgozóinak a Városházán. Az intézmények munkatársait Pintér Tamás polgármester és Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője  is köszöntötte, majd elismeréseket adtak át az ünnepségen.

Szabadtéri koncerttel búcsúztak a tanévtől (galériával)

Szabadtéri koncerttel búcsúztak a tanévtől (galériával)

2021. jún. 15.

Stílszerűen muzsikával, és persze végre élő koncerttel ért véget a tanév a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskolában – a hangversenynek hétfőn délután adott otthont a "lakatolós tér".

Megkésve bár, de kötelező kör – elsősavatás a Móriczban (galériával)

Megkésve bár, de kötelező kör – elsősavatás a Móriczban (galériával)

2021. jún. 15.

Évre év télen szokták tartani, a vírus veszélyhelyzet enyhültével most pótolták az elsős diákok avatását a Móricz iskolában. A hagyomány, mint tudjuk, kötelez.

Tánccal búcsúztak a tanévtől a Gárdonyiban (galériával)

Tánccal búcsúztak a tanévtől a Gárdonyiban (galériával)

2021. jún. 11.

Bár a helyszín és a körítés még nem idézte a vírushelyzet előtti állapotokat, a hangulat már a régi volt: a tánctagozat bemutatójával koronázta a tanévet a Gárdonyi Géza iskola.

A jövő generációjának zálogait köszöntötték a Városházán (galériával)

A jövő generációjának zálogait köszöntötték a Városházán (galériával)

2021. jún. 10.

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az általános és középiskolai tanárok mellett több óvodapedagógus is elismerésben részesült. 

Rudas: megnyitotta kapuját a Pénzügyi Tudás Otthona (galériával)

Rudas: megnyitotta kapuját a Pénzügyi Tudás Otthona (galériával)

2021. jún. 10.

Országos bázisiskola-hálózat részeként adták át a Rudas középiskola új szakmai tantermét tegnap – a Pénziránytű Alapítvány és a Mastercard támogatásával megvalósult Pénzügyi Tudás Otthona a pénzügyi tudatosság gyakorlati oktatásának térségi központjaként működik.

DSTV: záróvizsgák az egyetemen

DSTV: záróvizsgák az egyetemen

2021. jún. 10.

A vírushelyzet óta most először rendeznek személyes jelenléttel záróvizsgát, illetve államvizsgát a Dunaújvárosi Egyetemen, derül ki a DSTV összegzéséből. A részletekről Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási rektorhelyettes számolt be. Hangkép.