Csodaeper és csemetehét a Csillagvirágban

Öcaline - 2021. június 7. 18:22

Burjánzó kincsekkel telnek a magaságyások, ráadásul a múlt héten minden napra jutott meglepetés a környezeti nevelés speciális programjára fókuszáló Csillagvirág Tagóvodában.  Nem lehet elég korán kezdeni – itt a nagyon is élő példa.

Profi kertészeket idéző magabiztossággal mutatják a gyerekek a magaságyás kincseit – napi rendszerességgel követik a sarjadást és növekedést; és ha igaz, a várhatóan bőséges termés betakarításából is kiveszik a részüket. 

A magaságyások csodája

A helyszín Dunaújvárosi Óvoda Széchenyi utcai tagintézménye – a Csillagvirág csodavilágában Juhászné Nagy Marianna tagóvoda-vezető a kalauzom. Az első út Kovács Krisztián asztalos mester ajándékaihoz, vagyis a már említett magaságyásokhoz vezet – a nagycsoportosok a kísérőink, ámulatba ejtő (és városi gyerekekhez mérten merőben szokatlan) a tudásuk. 
Ez itt a zöldség zöldje (2 centi sincs még pedig), itt meg a bab kezdett példás növekedésbe, a paradicsom- és paprikapalánták már szépen szárba szökkentek. Bimbót bontogat a borsó, és szépen fejlődik a „csodaeper”, vagyis a bőséges hozammal kecsegtető, folytontermő gyümölcs palántája is. 

„... mit adhat a föld, a Föld...”

Juhászné Nagy Marianna szerint az óvodai nevelés alapprogramjában is szereplő környezeti nevelés speciális formáját valósítja meg a Csillagvirág:
– Ez a program naponta új meglepetéssel, új csodákkal szolgál arról, mit adhat a föld, a Föld – de nem csak a borsó vagy a karalábé növekedését figyelhetik meg szó szerint testközelből a gyerekek. A föld szeretete, a gyönyörű virágok révén az esztétikus környezet, valamint a környezetvédelem és az egészséges élet is a program fókuszában szerepel. És persze az is nagyon fontos, hogy a magtól a termésig figyelhetik meg a növények fejlődését – a program végén együtt gyűjtjük majd be kis kertjeink kincseit! Közben pedig azt is megtanulják, hogy óvják, ápolják, védjék környezetüket.

Gyerekhét: minden napra meglepetés

A múlt heti látogatáshoz az is remek apropóval szolgált, hogy – több városi intézményhez hasonlóan – gyereknapi meglepetést szerveztek a csemetéknek a Csillagvirágban. A 4 csoportban összesen 96 gyerekkel, 8 óvónővel működő tagintézmény egész hetes programsorozat tervével futott neki a jeles ünnepnek. Sajnos a vírus veszélyhelyzet miatt meghiúsult a hétfőre tervezett kirándulás, de kedden már nagy bulit csapott az udvaron a Répa, Retek, Mogyoró együttes, míg szerdán kézműves foglakozásokkal tarkított játékos program kényeztette a kicsiket.
A csemetehét egyik csúcspontja az óvónők csütörtöki színházi előadása volt, amely során mesejáték-adaptációval lepték meg a gyerekeket – a programot közös pizzázás tette teljessé –, míg pénteken táncházba csalogatták az aprónépeket; itt a közös fagyizás volt a meglepetés ajándék.

És közben a csodaeper is nőtt, nődögélt, rendületlenül – mindenki örömére!

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali kép: Csillagvirág Tagóvoda)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

2024. máj. 03.

Koltai Róbert színművész az iskola öregdiákjaiként tér vissza a Móriczba szombaton, majd kamarakiállítással folytatódik az intézmény 70 évét ünneplő jubileumi programsorozat.

DSTV: játék és fegyelem az oviban

DSTV: játék és fegyelem az oviban

2024. máj. 01.

Folytatódott a DSTV sorozata az óvodásokról – ezúttal a fegyelmezés kérdései kerültek terítékre Gyenes Évával, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatójával. Még a szülők és az óvónők egymásra utaltságáról, együttműködéséről is szó esik. Hangkép.
 

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.