Csodaeper és csemetehét a Csillagvirágban

Öcaline - 2021. június 7. 18:22

Burjánzó kincsekkel telnek a magaságyások, ráadásul a múlt héten minden napra jutott meglepetés a környezeti nevelés speciális programjára fókuszáló Csillagvirág Tagóvodában.  Nem lehet elég korán kezdeni – itt a nagyon is élő példa.

Profi kertészeket idéző magabiztossággal mutatják a gyerekek a magaságyás kincseit – napi rendszerességgel követik a sarjadást és növekedést; és ha igaz, a várhatóan bőséges termés betakarításából is kiveszik a részüket. 

A magaságyások csodája

A helyszín Dunaújvárosi Óvoda Széchenyi utcai tagintézménye – a Csillagvirág csodavilágában Juhászné Nagy Marianna tagóvoda-vezető a kalauzom. Az első út Kovács Krisztián asztalos mester ajándékaihoz, vagyis a már említett magaságyásokhoz vezet – a nagycsoportosok a kísérőink, ámulatba ejtő (és városi gyerekekhez mérten merőben szokatlan) a tudásuk. 
Ez itt a zöldség zöldje (2 centi sincs még pedig), itt meg a bab kezdett példás növekedésbe, a paradicsom- és paprikapalánták már szépen szárba szökkentek. Bimbót bontogat a borsó, és szépen fejlődik a „csodaeper”, vagyis a bőséges hozammal kecsegtető, folytontermő gyümölcs palántája is. 

„... mit adhat a föld, a Föld...”

Juhászné Nagy Marianna szerint az óvodai nevelés alapprogramjában is szereplő környezeti nevelés speciális formáját valósítja meg a Csillagvirág:
– Ez a program naponta új meglepetéssel, új csodákkal szolgál arról, mit adhat a föld, a Föld – de nem csak a borsó vagy a karalábé növekedését figyelhetik meg szó szerint testközelből a gyerekek. A föld szeretete, a gyönyörű virágok révén az esztétikus környezet, valamint a környezetvédelem és az egészséges élet is a program fókuszában szerepel. És persze az is nagyon fontos, hogy a magtól a termésig figyelhetik meg a növények fejlődését – a program végén együtt gyűjtjük majd be kis kertjeink kincseit! Közben pedig azt is megtanulják, hogy óvják, ápolják, védjék környezetüket.

Gyerekhét: minden napra meglepetés

A múlt heti látogatáshoz az is remek apropóval szolgált, hogy – több városi intézményhez hasonlóan – gyereknapi meglepetést szerveztek a csemetéknek a Csillagvirágban. A 4 csoportban összesen 96 gyerekkel, 8 óvónővel működő tagintézmény egész hetes programsorozat tervével futott neki a jeles ünnepnek. Sajnos a vírus veszélyhelyzet miatt meghiúsult a hétfőre tervezett kirándulás, de kedden már nagy bulit csapott az udvaron a Répa, Retek, Mogyoró együttes, míg szerdán kézműves foglakozásokkal tarkított játékos program kényeztette a kicsiket.
A csemetehét egyik csúcspontja az óvónők csütörtöki színházi előadása volt, amely során mesejáték-adaptációval lepték meg a gyerekeket – a programot közös pizzázás tette teljessé –, míg pénteken táncházba csalogatták az aprónépeket; itt a közös fagyizás volt a meglepetés ajándék.

És közben a csodaeper is nőtt, nődögélt, rendületlenül – mindenki örömére!

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali kép: Csillagvirág Tagóvoda)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Rajtra kész a Györösi Tehetséggondozó Program

Rajtra kész a Györösi Tehetséggondozó Program

2022. júl. 07.

Három szervezet közreműködésével hiánypótló kezdeményezés indult Dunaújvárosban. A Danube Education Foundation Alapítvány, az Innopark Nkft. és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje pedagógusok és hátrányos helyzetű fiatalok számára jelent kiváló lehetőséget a fejlődéshez. 

DSTV: búcsú az iskolától

DSTV: búcsú az iskolától

2022. jún. 23.

A Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye végzős tanulói is elbúcsúztak a napokban az alma matertől. Mint a DSTV összegzéséből kiderül, a szülők jelenlétében, egy színvonalas búcsúrendezvény keretében ballagtak. Hangkép.
 

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

2022. jún. 22.

Ahogy országszerte mindenütt, a Móricz iskolában is újra "teljes fegyverzetben" készülhettek a nyolcadik évfolyamosok ballagására – az ünnepi eseményről szól a DSTV összegzése. Hangkép és galéria itt!

DSTV: dalözön a Széchenyiben

DSTV: dalözön a Széchenyiben

2022. jún. 12.

Szép közösségi kezdeményezésről tudósít a Széchenyi gimnáziumból a DSTV összegzése. Az intézmény kisgimnazistái Medárd napi dalözön címmel lepték meg hozzátartozóikat – a koncert átütő sikert aratott. Hangkép.

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

2022. jún. 08.

Három estén át töltötték meg a Bartók nézőterét a Móricz-gála vendégei, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény nebulói az évtizedes hagyományt folytatva változatos műsorral örvendeztették meg a nézőket. Hangkép és galéria itt.

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

2022. jún. 03.

Nagyszabású gálával ünnepelte alapítása 70. évfordulóját a Vasvári iskola a Bartók színháztermében, derül ki a DSTV összegzéséből. A látványos bemutató fókuszában természetesen a sport állt, de több műfajban is bizonyították tehetségüket a nebulók. Hangkép és galéria itt!

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

2022. jún. 02.

Gyűjteményes kiállításról tudósít az Arany János iskolából a DSTV összeállítása. Az intézmény felső évfolyamos rajz tagozatos diákjainak tárlata az év során végzett szakmai munkát összegzi a művészeti nevelés terén. Hangkép.