Dunaújváros Hetilap

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

doszerk - 2021. június 8. 16:46

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ. 

Nics Éva igazi dunaújvárosiként a várossal együtt élte le életét. Móriczos volt, a gimnáziumban tanult, majd, mint mindig mondta, nem tudta eldönteni, hogy állattenyésztést vagy gyógypedagógiát tanuljon. 

Útkereső esztendők után 

Elsőként az Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési Karán kezdett tanulni, 1978-ban végzett. Munkahelye  az Agárdi Állami Gazdaság,a Dunaker Vállalat, az Adonyi MGTSz, majd a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinát volt. 1993-ban kopogtatott be a Jószolgálati Otthon ajtaján, és élete új pályára állt: az intézmény gazdasági vezetője lett. 
Ebben az  évben szerzett OBS menedzserit diplomát az Euro Contact Nyitott Vállalkozóképzőn – és felelős vezetőként természetes volt számára a továbbtanulás; 1996-ban elvégezte a BKE agrárközgazdász szakosító kurzusát is.

Mindenki Éva nénije

A még önálló költségvetésű önkormányzati intézmény pénzügyi és számviteli munkáját szervezte, irányította; működött a fogyatékosok napközi-, ápoló- és átmeneti otthona, ezen belül is 35 fő megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása a szociális foglalkoztatóban. Az 1999 szeptemberében átadott gondozóház létrejöttével a 21 milliós költségvetés 135 millióra emelkedett – közel 32 milliót sikerült pályázatokon nyerni a Jószolgálati Otthon számára.
Az önkormányzat a szociális szféra átvilágítása kapcsán 2003-ban átalakította az önkormányzati intézményt közalapítvánnyá – és kuratóriumi elnökké nevezte ki Évát. Az elmúlt évek fáradhatatlan, áldozatos munkája nyomán férőhely bővítést, mindkét ház teljes korszerűsítését, új szolgáltatás bevezetését, sok-sok pályázati forrás megnyerését eredményezték. Közel 100 millió forintos beruházás bonyolítását végezte.

Ahol az álmok valóra válnak

 A mai napig ellátta az elnöki feladatot, a mintegy 300 millió forintos "nagyvállalat" működésének igazgatását, képviseletét. Mindig azt mondta, hogy itt találta meg azt, amit keresett, kicsit a számok rabjaként, de érző szívvel, minden figyelmét az ellátottakra, az ellátásra fókuszálva. Az intézmény 25 éves jubileumi évkönyvében így foglalja össze hivatását: "Találtam egy csodálatos, őszinte világot, ahol a 'gyerekek', ha rád mosolyognak, nem szúrnak közben hátba.  Találtam egy elhivatott, összetartó csapatot, akik egy irányba húzzák-tolják a szekeret. Ahol az álmok segítségükkel valóra válhatnak."  
Gyakran emlegette, hogy a politika üldözi, gyermekként kellett megtapasztalni édesapja (Nics János országgyűlési képviselő) munkáján keresztül, hogy fel kell készülni mindig a változásokra – és reméli, hogy gyermekei, Kata és Tamás, és unokái nyugodtabb életet élhetnek.

Fájó szívvel búcsúzunk el tőle!  

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány közössége

A rovat további hírei: Közélet

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.
 

Az elveszett milliárdok nyomában

Az elveszett milliárdok nyomában

2021. júl. 23.

Mi valósult meg a 2016-os orbáni ígéretcunamiból? Tippeket a DO szerk címére várunk, tételes válasszal Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester jelentkezett. 
 

Projektek és felújítások városszerte

Projektek és felújítások városszerte

2021. júl. 23.

A DVG Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak a település különböző projektjein, legyenek azok karbantartási, felújítási, vagy útburkolat festési munkálatok. A jelenlegi munkafolyamatokról Debreczeni Tamás, az önkormányzat területfejlesztési vezető ügyintézője számolt be.

Startol "Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat!

Startol "Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat!

2021. júl. 23.

Idén immár hatodszorra hirdette meg az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, augusztus végéig lehet pályázni öt kategóriában, adta hírül a kamara oldala.