Dunaújváros Hetilap

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

doszerk - 2021. június 8. 16:46

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ. 

Nics Éva igazi dunaújvárosiként a várossal együtt élte le életét. Móriczos volt, a gimnáziumban tanult, majd, mint mindig mondta, nem tudta eldönteni, hogy állattenyésztést vagy gyógypedagógiát tanuljon. 

Útkereső esztendők után 

Elsőként az Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési Karán kezdett tanulni, 1978-ban végzett. Munkahelye  az Agárdi Állami Gazdaság,a Dunaker Vállalat, az Adonyi MGTSz, majd a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinát volt. 1993-ban kopogtatott be a Jószolgálati Otthon ajtaján, és élete új pályára állt: az intézmény gazdasági vezetője lett. 
Ebben az  évben szerzett OBS menedzserit diplomát az Euro Contact Nyitott Vállalkozóképzőn – és felelős vezetőként természetes volt számára a továbbtanulás; 1996-ban elvégezte a BKE agrárközgazdász szakosító kurzusát is.

Mindenki Éva nénije

A még önálló költségvetésű önkormányzati intézmény pénzügyi és számviteli munkáját szervezte, irányította; működött a fogyatékosok napközi-, ápoló- és átmeneti otthona, ezen belül is 35 fő megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása a szociális foglalkoztatóban. Az 1999 szeptemberében átadott gondozóház létrejöttével a 21 milliós költségvetés 135 millióra emelkedett – közel 32 milliót sikerült pályázatokon nyerni a Jószolgálati Otthon számára.
Az önkormányzat a szociális szféra átvilágítása kapcsán 2003-ban átalakította az önkormányzati intézményt közalapítvánnyá – és kuratóriumi elnökké nevezte ki Évát. Az elmúlt évek fáradhatatlan, áldozatos munkája nyomán férőhely bővítést, mindkét ház teljes korszerűsítését, új szolgáltatás bevezetését, sok-sok pályázati forrás megnyerését eredményezték. Közel 100 millió forintos beruházás bonyolítását végezte.

Ahol az álmok valóra válnak

 A mai napig ellátta az elnöki feladatot, a mintegy 300 millió forintos "nagyvállalat" működésének igazgatását, képviseletét. Mindig azt mondta, hogy itt találta meg azt, amit keresett, kicsit a számok rabjaként, de érző szívvel, minden figyelmét az ellátottakra, az ellátásra fókuszálva. Az intézmény 25 éves jubileumi évkönyvében így foglalja össze hivatását: "Találtam egy csodálatos, őszinte világot, ahol a 'gyerekek', ha rád mosolyognak, nem szúrnak közben hátba.  Találtam egy elhivatott, összetartó csapatot, akik egy irányba húzzák-tolják a szekeret. Ahol az álmok segítségükkel valóra válhatnak."  
Gyakran emlegette, hogy a politika üldözi, gyermekként kellett megtapasztalni édesapja (Nics János országgyűlési képviselő) munkáján keresztül, hogy fel kell készülni mindig a változásokra – és reméli, hogy gyermekei, Kata és Tamás, és unokái nyugodtabb életet élhetnek.

Fájó szívvel búcsúzunk el tőle!  

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány közössége

A rovat további hírei: Közélet

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.
 

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

2021. jún. 19.

Az elmaradt bölcsődék napi ünnepséget pótolták a Városházán a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ünnepélyes évzárón Pintér Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Anna Éva intézményvezető elismeréseket adott át munkatársainak. Hangkép.

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

2021. jún. 18.

A kánikula sem rettenti vissza az árusokat, mindenkit várnak a Szalki-szigeten szombaton a nyár első termelői piaca és kézműves vására kolosszális kínálatával!

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

2021. jún. 18.

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

2021. jún. 18.

Beteg vagy hátrányos helyzetben lévő gyermekeket segítő alapítványokat támogat a város határában üzemelő abroncsgyár a dolgozóknak hirdetett vásárlási program bevételéből. Itt  a kezdeményezés, aminek a végén mindenki boldog – ADJ a hajtás után.