Hullámzó szezon, szép befejezéssel

spigott - 2021. június 17. 12:07

Rossz kezdés, irányba állítás, mély gödör, majd bennmaradás bravúrokkal: Varga Balázs, a Dunaújváros PASE labdarúgó csapatának edzője értékelte a gárda mögött hagyott szezont.

Zaklatott szezont hagyott maga mögött a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata, mely rettentően hullámzó teljesítményt nyújtott az NB III-as pontvadászatban, s csak az utolsó előtti fordulóban tudta bebiztosítani azt, hogy a 2021/2022-es szezont is a harmadosztályban kezdje meg. A felemás bajnoki év után Varga Balázst, a DPASE felnőtt együttesének vezetőedzőjét kértük arra, hogy értékelje a gárda szezonját, s ugyan az utolsó hat fordulóra kinevezett fiatal szakember nem szerette volna külön értékelni elődjei munkáját, kívülről látott tapasztalatait azért megosztotta velünk.

– Tavaly nyáron kívülről láttam a felnőtt csapat edzéseit, mérkőzéseit, s úgy ítélem meg most, hogy szűk kerettel indult neki a bajnokságnak, alakult ki a keret, kevés idő volt arra, hogy beépítsék az új játékosokat, s ez is lehetett az egyik oka, hogy nagyon rosszul kezdődött az év, s ez a játékosokban is mély nyomot hagyott. Miután Jakab Elek átvette a csapatot, akkor úgy gondoltam, hogy egy nagyon jó irányba indultunk el, voltak is sikeres mérkőzések az ősszel, ám következett egy újabb sérüléshullám, eltiltások, s megint olyan gödörbe került a csapat, amivel ismét mélyre kerültünk a tabellán. A téli felkészülésnél is azt éreztem, hogy lesznek gondjaink, fáradtnak, görcsösnek éreztem az együttest a felkészülés alatt szinte egy olyan edzőmeccsünk nem volt, ahol olyan minőségi játékot tudtunk volna nyújtani, amit szerettünk volna, majd a bajnokságban sem ment jól, tizenegy meccsen talán tizenegy pontot szereztünk, szóval nagyon rezgett a léc a véghajrában. Összességében a szűk kertet, az önbizalomvesztés, a fegyelmezetlenségek vezettek odáig, hogy az utolsó hat fordulónak úgy vágtunk neki, hogy a kiesés szele is megcsapta az együttest.

A helyzet tehát nem volt könnyű, de a bajnoki véghajrát jól bírta a csapat, mely több bravúrt is bemutatva hosszabbította meg NB III-as tagságát, s ehhez elsősorban a fejekben kellett rendet tenni a gárda szakvezetője szerint.

– Elsősorban mentálisan kellett megerősíteni a csapatot, hiszen jó játékosaink voltak, illetve a játékban is éreztem hiányosságokat, amiket pótolni kellett, s ez szerintem egész jól sikerült. Az első két meccs nem alakult még jól, miután átvettem a csapatot, de ezt annak tudtam be, hogy teljesen átállítottam a játékfilozófiát, s ebben a két hétben még nem tudtunk begyakorolni mindent. Az Iváncsa elleni meccstől kezdve azonban már látszottak azok a taktikai elemek, amiket gyakoroltunk, sikerült átállnia a csapatnak, elkezdtek hinni magukban a játékosok, s jöttek is az eredmények, az Iváncsa, a Honvéd és a Vác ellen nyertünk, amivel sikerült bennmaradnunk a harmadosztályban.

A csapat szakvezetése a nehéz helyzetben is igyekezett lehetőséget adni a fiataloknak, s erre olykor kényszerhelyzetben is került sor, akik a csapatba kerültek, igyekeztek mindent elkövetni a jó szereplésért.

– Dunaújváros mindig híres volt arról az elmúlt években, hogy sok fiatal kapott lehetőséget, elég, ha Dobos Áronra, vagy Kovács Barnabásra gondolunk, akik már 16-17 évesen alapemberek voltak az első csapatnál. Most is jól kezeltük ezt a dolgot, ezúttal is több fiatal kapott lehetőséget a bajnoki véghajrában, mert megérdemelték, nem tettünk különbséget a fiatalok és az idősebbek között, aki jobban teljesített, az játszott a csapatban. Figyeltük, figyeljük tehát a fiatalokat, a nyári felkészülésnél is szeretnék egy három-négy fiatalt megnézni, felhozni a felnőttek közé, hogy szokták a légkört.

Volt ok azért az örömre is! (Képek: DO-archív)

A nyári pihenő lassan véget ér a csapat tagjainak, s a jövő héttől újra munkába állnak a játékosok, árulta el Varga Balázs, aki a nyári felkészülésről, illetve a játékoskeret kialakításáról is beszámolt honlapunknak.

– A nyári felkészülést június 21-én, hétfőn kezdjük meg, az első nap különböző teszteket végzünk el a játékosokon Horváth Tibor erőnléti edző segítségével, majd három héten keresztül hétfőtől szombatig edzünk, lesznek edzőmérkőzéseink is. A negyedik héten már szerdai felkészülési találkozónk is lesz, ott próbáljuk ki azt, ami a szezon közben is többször előjött, hogy két mérkőzésünk van egy héten, majd teljesen átállítjuk a csapatot a bajnoki ritmusra, szóval az öt-hatodik héttől már abban a mederben megy a felkészülésünk, ahogy a bajnokság alatt is készülni fogunk. A csapat kerete alakulóban van, lesz két-három távozó, de rengeteg játékossal folynak a tárgyalások, a vezetők és mi, a stáb is azon dolgozik, hogy olyan értékes embereket hozzunk ide, akik nemcsak jó játékosok, hanem a közösségbe is beleillenek. Kell még persze idő ahhoz, hogy a keret összeálljon, biztos nem az első egy-két edzőmeccsen fogja látni a közönség, hogy ez lesz a csapatunk, de az első bajnokira már össze kell állnunk. A célokról kimondottan nem esett még szó, ehhez nyilván látni kell a keretet is, de nem egyszerű most az NB III-ban, mert vannak olyan csapatok, akik irreális összegeket ajánlanak a játékosoknak. Én edzőként az élmezőnyben szeretnék lenni minél feljebb, de ahhoz, hogy a pontos célokat meghatározzuk, először látnunk kell, hogy milyen játékosállománnyal tudunk nekivágni az új szezonnak.

A rovat további hírei: Sport

Minden éremből jutott

Minden éremből jutott

2021. aug. 01.

Az Országos Serdülő Bajnokság utolsó két napján is szép eredményeknek örülhettek a dunaújvárosi úszók.

Meglepő vereség Kínától

Meglepő vereség Kínától

2021. aug. 01.

Két negyeden keresztül gyengén játszott, s bár nagyot hajrázott, kétgólos vereséget szenvedett Kínától a négy dunaújvárosi játékossal felálló magyar női vízilabda válogatott.

Kezdődik a bajnokság!

Kezdődik a bajnokság!

2021. aug. 01.

Győzelemmel indítaná a 2021/2022-es szezont a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata, mely a Szekszárd elleni hazai mérkőzéssel kezdi meg a bajnokságot ma este fél hattól.

Eredményes edzőtábor

Eredményes edzőtábor

2021. júl. 31.

Jelentős létszámmal vett részt tatai edzőtáborában a Danubius KSE tollaslabda szakosztálya.

Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott

Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott

2021. júl. 31.

A magyar női kézilabda-válogatott megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra a tokiói olimpián, miután három vereség után a csoportkör negyedik fordulójában 29-25-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot, szombaton.

Kézilabda: kezdésnek remek

Kézilabda: kezdésnek remek

2021. júl. 31.

Idegenben és itthon is magabiztos győzelemnek örülhetett a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata.

Újabb bajnoki érem Debrecenben

Újabb bajnoki érem Debrecenben

2021. júl. 30.

Az 1500-on elért első hely után 400 gyorson is dobogóra állhatott Kovács-Seres Hunor a debreceni Országos Serdülő Bajnokságon.