Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

Öcaline - 2021. június 9. 18:26

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Dunaújvárosi alkotó önálló bemutatójával folytatódik az ICA-D kiállítási programja – és egyszerre szimbolikus és felemelő, hogy az újranyitás utáni első tárlatot Móder Rezső Munkácsy-díjas művészünk kiállításának szenteli az intézmény.

Helyi forrás, helyi kincs

A Lebegő ellenállások című kiállítás megnyitója június 11-én, pénteken 18 órakor kezdődik, a Móder-életmű titkaiba Kozák Csaba művészeti író avatja be az érdeklődőket. Figyelem, fontos: a részvétel az eseményen védettségi igazolványhoz kötött; a maszk viselése továbbra is ajánlott – egyébként a programra a belépés díjtalan!
De vissza a bevezetőben emlegetett jubileumi reflexióhoz – amint a meghívóhoz mellékelt rövid összegzés is felidézi, Móder Rezső életművének formálódásában meghatározó szerepet játszott egy fizikai, szellemi és lélektani szempontból egyaránt Dunaújvároshoz köthető forráskincs. 

"... megragadni a meg nem ragadhatót"

A városunk identitásához, történetéhez köthető motívumok feltűnése évtizedes távlatokban mérhető sajátossága a Móder-univerzumnak – jelentőségükről korábban így írt Wehner Tibor művészettörténész: 
"A vas, a vasgyár, Dunapentele, Sztálinváros, Dunaújváros öröksége is átitatja ezt a Móder-féle összművészetet, amelynek mélyén archaikus indíttatások rejtőznek, s amelyet a modern technika vívmányai is inspirálnak. Bartók Béla és Kodály Zoltán vasgyári üzemlátogatása csak a játékos fantázia szüleménye lehet, ám az ősi elemeket hordozó munkadal nagyon is élő eleme a XX. századi zeneszerzőink munkásságának. És van itt még egy megfoghatatlan, különös tényező, elem, dimenzió; az idő. Móder Rezső időtengelyeket követ és teremt, épít, lázas igyekezettel próbálja megragadni a meg nem ragadhatót; konstrukciói a folytonos elmúlás elleni reménytelen küzdelem emlékművei."

Új munkákkal is találkozhatunk

Móder Rezső Dunaújváros képzőművészeti életének emblematikus alakja; aki művei létrehozása, egy gazdag és koherens művészi pálya beteljesítése mellett évtizedeken át napjainkig aktív, kiemelkedő szerepet vállalt a városban élő fiatalok vizuális nevelésében, a kortárs képzőművészet és kultúra megismertetésében és népszerűsítésében.

Az intézet szakemberei szerint Móder Rezső péntektől látható átfogó egyéni kiállítása mindezek mellett azért is figyelemre méltó esemény, mert az ICA-D bemutatóján első alkalommal találkozhat a közönség a művész utóbbi években készült, új munkáival.

(Illusztráció: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

2022. aug. 10.

A Gyártó Egység üzemeiben készülnek az idei Acélszobrász Alkotótelep műalkotásai. Felvette a napi ritmust a három szobrász, rendszerint hat órakor kezdik a műszakot, csak kicsit tovább maradnak benn, a fél kettőre időzített ebédjük után. 

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.
 

 A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

2022. aug. 06.

Bensőséges, de kiváló hangulatú, sok-sok muzsikával fűszerezett nyitány után ma már a nagykoncert várja a közönséget a Szalki-szigeten, vasárnap pedig kamionról tolják az arcba a rockdallamokat a CityRocks főszereplői.

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

2022. aug. 03.

Ahogy korábban ígértem, drága böngészők és aranyos mindenki, augusztus 5-7. között, azaz péntektől vasárnapig újra Dunaújvárosban vendégszerepel az ország legnagyobb rockzenekara: újra itt a CityRocks, bulira fel!