Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

Öcaline - 2021. június 9. 18:26

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Dunaújvárosi alkotó önálló bemutatójával folytatódik az ICA-D kiállítási programja – és egyszerre szimbolikus és felemelő, hogy az újranyitás utáni első tárlatot Móder Rezső Munkácsy-díjas művészünk kiállításának szenteli az intézmény.

Helyi forrás, helyi kincs

A Lebegő ellenállások című kiállítás megnyitója június 11-én, pénteken 18 órakor kezdődik, a Móder-életmű titkaiba Kozák Csaba művészeti író avatja be az érdeklődőket. Figyelem, fontos: a részvétel az eseményen védettségi igazolványhoz kötött; a maszk viselése továbbra is ajánlott – egyébként a programra a belépés díjtalan!
De vissza a bevezetőben emlegetett jubileumi reflexióhoz – amint a meghívóhoz mellékelt rövid összegzés is felidézi, Móder Rezső életművének formálódásában meghatározó szerepet játszott egy fizikai, szellemi és lélektani szempontból egyaránt Dunaújvároshoz köthető forráskincs. 

"... megragadni a meg nem ragadhatót"

A városunk identitásához, történetéhez köthető motívumok feltűnése évtizedes távlatokban mérhető sajátossága a Móder-univerzumnak – jelentőségükről korábban így írt Wehner Tibor művészettörténész: 
"A vas, a vasgyár, Dunapentele, Sztálinváros, Dunaújváros öröksége is átitatja ezt a Móder-féle összművészetet, amelynek mélyén archaikus indíttatások rejtőznek, s amelyet a modern technika vívmányai is inspirálnak. Bartók Béla és Kodály Zoltán vasgyári üzemlátogatása csak a játékos fantázia szüleménye lehet, ám az ősi elemeket hordozó munkadal nagyon is élő eleme a XX. századi zeneszerzőink munkásságának. És van itt még egy megfoghatatlan, különös tényező, elem, dimenzió; az idő. Móder Rezső időtengelyeket követ és teremt, épít, lázas igyekezettel próbálja megragadni a meg nem ragadhatót; konstrukciói a folytonos elmúlás elleni reménytelen küzdelem emlékművei."

Új munkákkal is találkozhatunk

Móder Rezső Dunaújváros képzőművészeti életének emblematikus alakja; aki művei létrehozása, egy gazdag és koherens művészi pálya beteljesítése mellett évtizedeken át napjainkig aktív, kiemelkedő szerepet vállalt a városban élő fiatalok vizuális nevelésében, a kortárs képzőművészet és kultúra megismertetésében és népszerűsítésében.

Az intézet szakemberei szerint Móder Rezső péntektől látható átfogó egyéni kiállítása mindezek mellett azért is figyelemre méltó esemény, mert az ICA-D bemutatóján első alkalommal találkozhat a közönség a művész utóbbi években készült, új munkáival.

(Illusztráció: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

2021. jún. 18.

Évadzáró társulati ülést tartott a Bartók Kamaraszínház csütörtökön délután. Őze Áron igazgató értékelte az elmúlt rendkívüli időszakot – és egyúttal átvette megbízólevelét is Pintér Tamás polgármestertől.

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

DSTV: szép sikert aratott a Rácalmási Passió

2021. jún. 16.

Új nézőpontú passió előadást mutattak be Rácalmáson a hét végén, derül ki a DSTV összegzéséből. A több dunaújvárosi közreműködőt felvonultató bemutató megérdemelt sikert aratott a Jankovich Kúriánál. Hangkép.
 

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

ICA-D: a "móderek" nagy gyűjteménye (galériával)

2021. jún. 14.

Lebegő ellenállások címmel nyílt meg Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA): a retrospektív tárlat az intézet összes termeiben, több mint száz alkotással eleveníti fel az évtizeden át ívelő pálya fontos állomásait. Július végéig látható, hadd fogalmazzak finoman: kötelező!

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

2021. jún. 11.

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

2021. jún. 07.

Ünnepi online összeállítással köszöntötte a pedagógusokat a Bartók Kamaraszínház: a színes irodalmi válogatás a pedagógusnapon, azaz vasárnap este debütált – mutatom máris!