Dunaújváros Hetilap

Jelentős változások a helyi ingatlanpiacon

Öcaline - 2021. június 2. 17:08

A tavalyi év az adásvételi számok visszaesésről és a lakásárak zuhanásáról szólt, ám hazánk ingatlanpiaca újra az élénkülés szakaszába lépett. De mi a helyzet Dunaújvárosban? Helyi áttekintés az Ingatlannet elemzése alapján.

Mielőtt az idei év első negyedéves elemzését taglalnánk, érdemes kicsit visszatekinteni a tavaly felfordult ingatlanpiacra. 

Visszaesés, élénkülés

A világjárvány okozta visszaesés alól Dunaújváros használtlakás-piaca sem volt kivétel. Az első hullám következtében bezuhant ingatlanpiaci kereslet hatására a használt lakások átlagára is jelentősen csökkent. A nyári ingatlanpiaci pangást követően, az őszi hónapokban azonban az árak korrekciója volt megfigyelhető.
Az Ingatlannet szakértői elemzése szerint így 2020 harmadik és negyedik negyedévében már a növekvő kínálati átlagárakkal találkozunk a használtlakás-piacon.

Hullámzó árak a téglalakások terén

A dunaújvárosi használtlakás-piacon található lakások közül a téglalakások kínálati ára az elmúlt fél évet tekintve hullámzó ütemben változott. Az átlagos négyzetméterár 2020 októberében 280 ezer forint volt, ezt követően novemberig emelkedett, ám 2021 első negyedévében összességében közel 4 százalékkal esett vissza. 
Az elmúlt két hónapban stagnáltak a kínálati árak, az áprilisban mért adatok alapján 262 ezer forint volt négyzetméterenként, amely jóval az országos átlagár alatt található. Az ingatlanhirdető- és kereső portál által mért statisztikák szerint jelenleg 18 és 20 millió forint között juthatunk Dunaújvárosban téglalakáshoz.

Panelfronton is csökken 

A panellakások esetében elmondható, hogy míg a 2020-as év második felében stagnálás jellemezte a panellakások kínálati árait, idén folyamatos az árcsökkenés. Az ingatlannet.hu statisztikái szerint az első negyedév alatt 6,8 százalékponttal csökkent a panelek átlagára – így az egészen a 2020. márciusi árszintre csökkent. 
Ez alapján elmondható, hogy egy átlagos paraméterekkel rendelkező, dunaújvárosi panellakás jelenlegi kínálati ára megközelítőleg 15 millió forint.

Árkorrekció – a kínálati árak stagnálásával

Ingatlanpiaci elemzők szerint 2021-ben az árak korrekciója mozgatja a hazai ingatlanpiacot. Az első negyedévben megfigyelt tendenciák alapján megállapítható, hogy mind a kínálati, mind a keresleti oldal élénkülő szakaszba lépett, ám a talpra állás az év második felében várható. 
Az ingatlanpiaci számítások alapján hosszabb távon a kínálati árak stagnálása várható – a trendek ismeretében a Dunaújvárosban meghirdetett használt lakások ára négyzetméterenként 250 és 300 ezer forint között mozoghat.

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf felvétele; belső oldali táblázat: ingatlannet.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.