Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Öcaline - 2021. június 20. 8:28

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

A tartós hőség miatt három megye – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – kivételével az egész országra figyelmeztetést adtak ki. Az indoklás szerint a napokban várható 31-35 fokos hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél előfordulhat váratlan egészségügyi panasz, kellemetlen közérzet, dekoncentráció.
Az országos tisztifőorvos figyelmeztetése szerint a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben lévők különösen veszélyeztetettek. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése arra is kitér, hogy a kánikula mellett az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz.
A most elrendelt második fokozatú riasztás akkor lép érvénybe, amikor a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, valamint az önkormányzatok figyelmeztetését, emellett a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A most elrendelt riasztás kedd éjfélig tart – az időjárás alakulásának függvényében persze meg is hosszabbíthatják –, a kánikulában a szellős öltözet, az árnyékba vonulás és a folyamatos folyadékbevitel adhat enyhülést.

(A kép illusztráció)  
 

A rovat további hírei: Mozaik

Klasszikus stílus - méltóságot sugároz és elegáns

Klasszikus stílus - méltóságot sugároz és elegáns

2022. jan. 27.

Mikor azt a kifejezést halljuk, hogy klasszikus, sokan azonnal a görög-római kultúrára gondolunk. A klasszikus belsőépítészeti és lakberendezési stílus e két ókori nép építészeti szabályait követi, ahol a geometriának és a szerkezeti harmóniának is kitüntetett szerep jut. (X)

Jön, jön, jön a Fitness Challenge 2022 – csatlakozz!

Jön, jön, jön a Fitness Challenge 2022 – csatlakozz!

2022. jan. 27.

Kedveled a mozgást? Életmódváltást fontolgatsz? Egyedül nem megy? Ha a három közül legalább egy kérdésre „igen” a válaszod, téged is vár a Fitness Challenge 2022 közösségi kezdeményezése! Csatlakozz!

DSTV: Activity-parti az MMK-ban

DSTV: Activity-parti az MMK-ban

2022. jan. 27.

Remek közösségi programnak adott otthont a Munkásművelődési Központ a napokban, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény színháztermében az Activity műfajának hívei gyűltek össze és versengtek. Hangkép.

Egy férfi ruhamárka története

Egy férfi ruhamárka története

2022. jan. 26.

A Hugo Boss a férfi elegancia egyik nagykövete, amely megkérdőjelezhető történetéről igen keveset hallunk. (X)

A szemkörnyék helyes ápolása

A szemkörnyék helyes ápolása

2022. jan. 25.

Az öregedési folyamat egyik látványos jele a szem körüli ráncok megjelenése. Kezdetben finom vonalak, később mély barázdák köszönnek vissza ránk a tükörből. (X)

Mi mindent érdemes átgondolni, ha klímát szeretnénk vásárolni?

Mi mindent érdemes átgondolni, ha klímát szeretnénk vásárolni?

2022. jan. 25.

Ha már elviselhetetlen az otthoni forróság nyáron, itt az ideje egy klímaberendezés beszerzésének. (X)

Klimt zsenialitása, műveinek népszerűsége napjainkban

Klimt zsenialitása, műveinek népszerűsége napjainkban

2022. jan. 24.

A századforduló egyik legtehetségesebb és legzseniálisabb alkotója Gustav Klimt, akinek munkássága már a maga korában is korszakalkotó volt. (X)