Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rendkívüli évad, rendkívüli évadzáró a Bartókban

Öcaline - 2021. június 18. 18:01

Évadzáró társulati ülést tartott a Bartók Kamaraszínház csütörtökön délután. Őze Áron igazgató értékelte az elmúlt rendkívüli időszakot – és egyúttal átvette megbízólevelét is Pintér Tamás polgármestertől.

Gyászpercek és ünnepi pillanatok is akadtak a Bartók Kamaraszínház évadzáró társulati ülésén, ahol a számvetés mellett a jövő terveiről is szó esett. Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere pedig ezen az ülésen ünnepélyesen is átadta Őze Áronnak az igazgatói megbízólevelét – július 1-jétől öt évig továbbra is ő irányíthatja az intézmény munkáját.

Nehéz évad, fájdalmas momentumok

Őze Áron a társulati ülésen az együttlét és a közös munkálkodás fontosságát hangsúlyozta:
– Jó, hogy itt vagyunk, együtt. A Bartók Kamaraszínház és a Bartók Táncszínház. És Dunaújváros vezetése. Köszönöm a munkatársaknak, hogy az elmúlt hosszú és nehéz időszakban – a világjárvány több hullámában – helyt álltak a közönségért, Dunaújvárosért. És köszönjük Dunaújváros vezetésének, hogy figyelemmel vannak a munkánkra, és minden segítséget megkapunk tőlük. 
Az igazgató hangsúlyozta: fájó veszteségeik is voltak a pandémiában, s mint felidézte, elvesztették a színház egyik alaptagját, Böröcz Györgyöt – "Gyugyó" emlékét megőrzik, róla nevezték el a színház stúdiószínpadát.

Élmény a bezártságban

Az emlékezés csendje után Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere kiemelte, a rendkívüli időszakban is sokat adott érzelmileg a színház a közönségnek online előadásaival – élményekkel töltötték föl a bezártságban lévő embereket. Köszöntőjét követően a polgármester ünnepélyesen átadta Őze Áronnak a megbízólevelét. Mint a város első embere hangsúlyozta, pályázatával és eddigi munkája alapján további bizalmat kapott a városvezetéstől. Őze Áron visszatekintése szerint nem változott a szerepük és a feladatuk a városban:
– Öt éve, amikor először neveztek ki a színház élére, azt mondtam: nekünk Dunaújvárosban van dolgunk. Most azt mondom: nekünk még sok dolgunk van Dunaújvárosban. Tudjuk, a bizalmat nem az ígéretek tartják fenn, hanem a tettek. Ez fog vezetni engem a következő öt évben is. Új szakmai hangsúlyok mentén szeretném továbbfejleszteni a város színházát. 
A járványveszély időszakára visszatérve az igazgató kiemelte: igyekeztek megfelelni a közönség elvárásainak, új formákkal kísérleteztek – közel húsz stream-előadással léptek színre az online térben, emellett a Bartók Kávézó és a Bartók Ünnep sorozata is szép közönségsikert könyvelhetett el.

Óriási repertoárral

Őze Áron hangsúlyozta: a rendkívüli évad végén a munka nem áll meg, hiszen folytatják a próbákat – jelenleg a Hamlear próbáit –, és több szabadtéri helyszín, fesztivál vár a társulatra:
– A Bartók nyáron úton lesz: június 23-án a Szentendrei Skanzenben kezdjük a nyarat az Utánképzés ittas vezetőknek című előadásunkkal, majd jön a Hamlear gyulai bemutatója, közös produkció ez a Gyulai Várszínházzal, aztán szintén Gyulán játsszuk a Sándor Mátyást, s Esztergomba visszük a Toldit és a Jónás könyvét. A Bartók Táncszínház ugyancsak végig turnézza a nyarat. A Bartók Liget idén augusztusban is kinyit, hogy pótolhassunk további előadásokat. Jelenleg 16 olyan előadásunk van, amelyet az új, 2021/22-as évadban tűzünk műsorra. Vannak köztük olyanok produkciók, amelyeket még nem mutattunk be, s olyanok is, amelyekből eddig csak egy-egy előadást tudtunk játszani. Óriási repertoárral indulunk így az új évadban: ezeket a darabokat augusztus végétől kicsomagoljuk, és színre visszük Dunaújvárosban. A városi nyitással együtt nyitjuk az évadunkat augusztus 20-án, majd a Bartók Ligetben először láthatja a közönségünk a Nem leszek a játékszered musicalt augusztus 27-28-29-én. Szeptemberben három bemutatót tartunk: A kis hercegét, a Hamlearét – Győrei Zsolt és Schlatovszky Csaba műve – a Magyar Dráma Napjához kapcsolódóan, illetve a János vitéz táncelőadást a Bartók Táncszínháztól.

Megújuló, folyamatos munka

Az ülésen Őze Áron azt is bejelentette, hogy Csadi Zoltán színész-rendezőt kérte föl művészeti igazgatónak – szintén július 1-jétől. Csadi Zoltán csaknem két évtizede a társulat tagja, munkája garancia a folyamatosságra, hangsúlyozta az igazgató. A Bartók Táncszínház vezetője továbbra is Vári Bertalan. Egyben megköszönte Sipos Imre korábbi művészeti vezető munkáját, aki ugyan kapcsolatban marad a dunaújvárosi teátrummal, de mostantól a kecskeméti színház tagja lesz. A társulati ülés végén az igazgató a megújulás fontosságát hangsúlyozta:
– A színház számomra a mindig megújuló és folyamatos munkát jelenti, felelős évadtervekkel. Olyan munkát, melynek sosincs vége. Ugyanis mindig meg lehet újulni, erre készülök. Köszönöm, hogy velem tartotok. És boldog születésnapot, Dunaújváros – hiszen még mindig ünnepeljük a város 70. évfordulóját!

(Fotó: Bartók Kamaraszínház, Ónodi Zoltán képei)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

2021. júl. 29.

Egy év szervezkedés után sikerült tető alá hozni a Viadana Kamarakórus nyári összetartását – a hivatalosan 2016-ban megszűnt, de olykor-olykor azóta is remek életjelenségeket produkáló együttes tagjai családostól vettek részt a szekszárdi találkán; a részletekről Kurucz Gergely karnagy számolt be lapunknak.

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

2021. júl. 27.

Gőzerővel készül a My Way Dance School a Parázs-Varázs programjára, derül ki a DSTV összegzéséből. A dunaújvárosi formáció az augusztus 20-án esedékes kavalkád egyik fellépője lesz a Szalki-szigeten. Hangkép.
 

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

2021. júl. 21.

Minden héten szerdán – így pont ma is! – várja a kisgyerekes szülőket a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összeállításából. Dal- és mondókatanulás, tánc és játék szerepel a Mazsola percek című sorozat kínálatában. Hangkép.

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

2021. júl. 20.

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

2021. júl. 20.

Meghosszabbította Móder Rezső Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész kiállítását a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – a tárlat szeptember 17-ig várja a vendégeket az intézmény összes termeiben!

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

MMK: alkotni öröm – a táborban de pláne az! (galériával)

2021. júl. 19.

Heti turnusokban szervezett rekordszámú résztvevővel nyári tábort diákoknak a Munkásművelődési Központ. A közösségi élmény az alkotás és a játék pillérein alapult. Címszavas bemutató, gazdag képtárral!

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

CityRocks: tombol a rock augusztusban is

2021. júl. 18.

Tavaly sajnos el kellett halasztani, de úgy néz ki, hogy a tervek szerint az idei évben megrendezik Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját. A CityRocks korábbi rendezvényeire is hatalmas érdeklődés mutatkozott.