Dunaújváros Hetilap

Rövid- és hosszútávú célokról egyeztettek a Drogambulancián

spigott - 2021. június 17. 14:33

Az MRE Újváros Drogambulancián, a Szertelen Házban folytatta intézménylátogatási programját Barta Endre alpolgármester ma délelőtt.

A koronavírus járvány harmadik hullámának lecsengésével folytathatta intézménylátogatási programját Barta Endre, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere, aki az MRE Újváros Drogambulancia, a Szertelen Ház munkatárait látogatta meg az intézmény Petőfi utcai központjában ma délelőtt. A tartalmas, közel egy órás megbeszélésen szóba került az intézményben folyó munka, a rövid és hosszabb távú célok, és egyeztettek az önkormányzat és a Szertelen Ház közti együttműködés lehetőségeiről is. Mint azt Barta Endre érdeklődésünkre elárulta, elégedetten állhatott fel az asztaltól a találkozó végén:

– Nagyon örülök annak, hogy a vírus harmadik hulláma után folytathattam az intézménylátogatások sorát, örömmel tettem eleget a helyi drogambulancia, a Szertelen Ház meghívásának. Több dologról is beszéltünk, áttekintettük a jelenlegi helyzetet, különös tekintettel arra, miként tudnának bekapcsolódni a város életébe úgy, hogy nagyobb figyelmet kapjon az a munka, amit itt elvégeznek. Fontos arra fókuszálni, ne csak egyféle kép látszódjon róluk, hiszen arról, hogy drogambulancia, sokaknak egy negatív érzés ugrik be, pedig számtalan olyan pozitív dolog van, amit mindenképpen el kell juttatni a szülők, pedagógusok felé. Lesznek a városban olyan rendezvények, ahol az ő megjelenésük ezt erősíteni tudja majd, s reméljük, egy ilyen kép is alakul ki róluk a város lakóiban. Szót ejtettünk a hosszabb távú célokról: itt is elkezdődik majd egy kerekasztal-beszélgetés, s megnézzük azt, hogy a mi egyéb intézményeinkbe miként tudjuk bekapcsolni a tevékenységeiket, s hogyan tudunk mi ebben segítséget nyújtani. Nagyon hasznos volt a mai találkozó, hiszen már most elkezdhetünk egy olyan közös munkát, ami a városiaknak, az itt lévő ifjúságnak mindenképpen hasznos lesz, illetve arról is tárgyaltunk, hogy általuk kidolgozott hosszabb távú koncepció alapján miként tudunk majd együttműködni ezen a mindenki számára fontos területen.

Hasonlóan jó érzésekkel számolt be a mai beszélgetéstől Zsámbok Lili, a Szertelen ház munkatársa is, akit arra kértünk, röviden mutassa be azt a munkát, ami náluk folyik a mindennapokban:

– Az elsődleges célja az volt a részünkről ennek a találkozónak, hogy egy kicsit ismertebbek legyünk a városban, s az önkormányzat segítségét kérjük ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson az a munka, ami itt folyik. Most még nem nagyon vagyunk jelen a köztudatban, s ha jelen is vagyunk, komoly előítélettel – éppen ezt szeretnénk egy kicsit átformálni az emberekben, felhívva a figyelmet arra, miről is szól munkánk. Sokrétű a feladatkörünk, van nappali gondozásunk, ez bárkinek szól, aki úgy érzi, meg kell kicsit pihennie, van az elterelés része, ahol az enyhébb bűncselekményt elkövetők számára tartunk egy tizenkét alkalmas segítő elbeszélgetést, vagyis a rendőrséggel is megfelelő a kapcsolatunk. Előgondozást tartunk azoknak a függőknek, akik rehabilitációs intézetbe szeretnének bekerülni, utógondozással is foglalkozunk: itt az intézetekből kikerült, illetve a terápiát elvégzett klienseinknek van lehetőségük "zsilipelni" egy kicsit, ami azt jelenti, hogy nem egyből térnek vissza a való világba, ahonnan esetleg kiszakadtak, ahol függővé váltak, hanem itt egy védett környezetben, támogatott lakhatással teremtünk lehetőséget arra, hogy felkészüljenek a "visszatérésre".

Végh Zoltán felvételei

Pszichológus szakemberünk mindenkinek segít – nem feltétlenül kell szerfüggőnek lenni ahhoz, hogy minket megtaláljanak, vannak lehetőségek segítő beszélgetésre akár azoknak is, akik bántalmazó környezetben élnek. Nagyon fontos része a munkánknak a prevenció, s fontos lenne, hogy mindenkihez el is jusson az az üzenet, hogy miként és hogyan kell kezelni a szülőknek, hozzátartozóknak, bárátoknak azt a helyzetet, ha a környezetükben valaki függőséggel küzd. Sokrétű tehát a munkánk, tizenkettő munkatárssal, négy fejlesztő munkatárssal dolgozunk, vagyis mindenkinek megvan a maga szakterülete azért, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal dolgozzunk.

Az intézmény munkatársa kérdésünkre kiemelte: szerencsés helyzet, hogy időt és energiát fektet az együttműködésre önkormányzat, s jó esély van arra, hogy kölcsönösen gyümölcsöző, hatékony lesz az együttműködés.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.