Dunaújváros Hetilap

Új szobor foglalta el méltó helyét a Vasmű úton

Terdik Péter - 2021. június 25. 7:22

Fából készült szobrot avattak fel a Vasmű úti Őspatika előtt június 23-án, délelőtt. Az egykori platánok helyén végzett munkálatok ezzel az akcióval lezárultak, jelképesen is, jelentette be Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. 

A szoboravató ünnepség a Sándor Frigyes Zeneiskola műsorával kezdődött. Kupsza Noémi és Váriné Pásztor Magdolna altfurulyán játszották el Jean Baptiste Loeillet a-moll szonátáját. Az intézmény művészei annak apropóján tették tiszteletüket az eseményen, hogy a felavatott szobor "párja" a Sándor Frigyes Zeneiskola udvarán található JEL nevet viselő alkotás, amelyet 2020. október 1-jén adtak át.
A munkálatokról és a mű részleteiről az egyik alkotó, Rohonczi István ROHO számolt be: 
 –  Hosszú, és sok ember által létrehozott alkotás előtt állunk. Mezei Zsolt alpolgármester tavaly ajánlotta fel a helyi művészeknek a Vasmű úti, sajnálatos módon kivágásra ítélt fákat. Ennek kapcsán készítettük el a zeneiskola udvarán Balázs Eszter felkérésére a JEL nevet viselő alkotást. A többi már történelem. A most átadott szobor elkészítésében Nemes Ferenc „Mityenka”, Nyitrai Mihály, Molnár Janó, és természetesen Móder Rezső segédkezett. A legnagyobb öröm számomra, amikor úgy alkothatunk, hogy a végén olyan mű születik, amelyet közösen álmodtunk és valósítottunk meg. Szeretném hozzátenni, hogy mindannyian tudjuk, milyen sajnálatos esemény történt Móder Rezső kollégánkkal. Ebben a munkafolyamatban mi voltunk az ő „keze”, közösen hoztuk létre valamit, ami remélhetőleg hosszú időn keresztül meghatározó dísze lesz szeretett településünknek. 

A szobor átadásával a Vasmű úti munkálatok befejeződtek. Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester elmondta, Raduka Zsuzsanna, a választókerület képviselője már a kezdetektől fogva támogatta a szobor megalkotását és kihelyezését. Mind a művészek, mind pedig az átadásban szerepvállalók megkapták a szükséges hátteret a képviselőtől. 
Az alpolgármester hozzátette, sajnos a közművek közelsége nem teszi lehetővé, hogy az egykori platánok helyére több fát ültessenek. Mezei Zsolt ismét hangsúlyozta: sajnos a platán nem a legjobb faanyag kültérre, így hiába kezelik majd folyamatosan, néhány évig bírja csak az alkotás. Az alpolgármester azonban bizakodásának adott hangot, hangsúlyozva, ezúttal közös program mentén valósult meg a mű: 
 – Reményeink szerint mind az újonnan ültetett fák, mind pedig ez a köztéri alkotás sokáig városunk dísze lesz, és az erre járó városlakók megcsodálhatják a remek helyi művészeink által készített szobrot.
 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.