Dunaújváros Hetilap

A Különleges Gazdasági Övezet Svindli – hangban, képben a 444-en

Öcaline - 2021. július 14. 11:36

"Nem tartották be az Orbán-szabályt, elbukták a gyáraikat" – az állami szintre emelt, szerződésszegéssel fűszerezett rablásról terjedelmes hangképes összegzést közölt az idézett címmel 444.hu. Mutatom!

Az országos nyilvánosság ingerküszöbét is átlépte a város milliárdos forráselvonását eredményező kormányzati húzás; nekünk persze már mindent tényező és tétel ismerős, mégis érdemes figyelni arra, mit szűr le egy országos léptékben működő műhely az egyszerre elszomorító, tragikus és tanulságos történetből – Kaufmann Balázs és Czinkóczi Sándor munkája több érdekes tényezővel szolgál.
Az egyik mindenképpen az, hogy míg mifelénk hajlamosak voltunk egyfajta lokális csetepatéként értelmezni a történteket (ebben a sorban említhetők a Dorkota bosszúja és a Molnár Krisztián hisztülése fő- és közcímekkel bevezetett bekezdések), addig a 444 egyértelműen az Orbán Viktor nevével fémjelzett rezsim tudatos döntéseinek folyományaként értelmezi a folyamatot. 

Az egész történet alapjául szolgáló eseményről, vagyis a Modern Városok Program dunaújvárosi vonatkozásairól még castellumos koromban írtam egy összegzést, érdemes visszaolvasni, abban bőven van országos vonatkozás – egy mára sajnálatosan önbeteljesítő jóslattá vált prognózissal: aki nem lép egyszerre (velünk), nem kap rétest estére (tőlünk). 

Itt a teljes cikk, csak erős idegzetűeknek, 2016-ból!

Orbán-vizit, utóhang: az ígéretes város (katt) >>

A 444 összegzése pontos látlelettel szolgál: a járvány alatt kiderült, hogy a kormány a rendkívüli felhatalmazásával tényleg visszavágott az ellenzéki vezetést választó városoknak. A miniszterelnök pár éve Dunaújvárosban is tisztázta a szabályokat: „Ha a Fidesz és a KDNP zászlaja van a magasban, akkor lehet számítani a kormányra”. Mint felidézik, az iparvárosban megváltozott a széljárás, a Fidesz az elmúlt években három fontos választást is elveszített sorozatban, és az is fontos – hasábjainkon többször említett, másutt eddig nem nagyon emlegetett – tétel, hogy gyakorlatilag itt működött először sikeresen az ellenzéki összefogás a NER ellen. 

A végeredmény ismert: a kormányrendelet nyomán úgy hoztak létre a gödihez hasonló különleges gazdasági övezetet, hogy Dunaújváros ne kapjon többé adóbevételeket a Hankook abroncsgyárából és az SK Innovation akkumulátorgyárából.

A 444 összeállítása arra is felhívja a figyelmet, miszerint az önkormányzatnak szerződései voltak arról, hogy megkapják az onnan származó bevételek felét, mert anyagilag is hozzájárultak a beruházásokhoz. Ehelyett július óta a fideszes vezetésű megyei önkormányzat osztja szét a pénzeket négy kisebb önkormányzat között, így viszont 51 ezer ember helyett csak 15 ezer között oszlik meg az évi több milliárd forint. Dunaújvárossal még csak nem is tárgyaltak az átalakításról.

Még egy tanulságos tényező: a hírportál videójában részletes beszámolóval szolgál a történtekről Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Pintér Tamás polgármester – az idézett ígéretcunami és az iváncsai áttelepülés idején a polgármesteri székben ülő, a kapcsolódó kontraktusokat aláíró Cserna Gábor viszont nem nyilatkozott. Beszédes hallgatás, hadd fogalmazzak megint csak nagyon finoman.

(Címlap- és nyitókép: Castellum archív)  
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.