Dunaújváros Hetilap

A Különleges Gazdasági Övezet Svindli – hangban, képben a 444-en

Öcaline - 2021. július 14. 11:36

"Nem tartották be az Orbán-szabályt, elbukták a gyáraikat" – az állami szintre emelt, szerződésszegéssel fűszerezett rablásról terjedelmes hangképes összegzést közölt az idézett címmel 444.hu. Mutatom!

Az országos nyilvánosság ingerküszöbét is átlépte a város milliárdos forráselvonását eredményező kormányzati húzás; nekünk persze már mindent tényező és tétel ismerős, mégis érdemes figyelni arra, mit szűr le egy országos léptékben működő műhely az egyszerre elszomorító, tragikus és tanulságos történetből – Kaufmann Balázs és Czinkóczi Sándor munkája több érdekes tényezővel szolgál.
Az egyik mindenképpen az, hogy míg mifelénk hajlamosak voltunk egyfajta lokális csetepatéként értelmezni a történteket (ebben a sorban említhetők a Dorkota bosszúja és a Molnár Krisztián hisztülése fő- és közcímekkel bevezetett bekezdések), addig a 444 egyértelműen az Orbán Viktor nevével fémjelzett rezsim tudatos döntéseinek folyományaként értelmezi a folyamatot. 

Az egész történet alapjául szolgáló eseményről, vagyis a Modern Városok Program dunaújvárosi vonatkozásairól még castellumos koromban írtam egy összegzést, érdemes visszaolvasni, abban bőven van országos vonatkozás – egy mára sajnálatosan önbeteljesítő jóslattá vált prognózissal: aki nem lép egyszerre (velünk), nem kap rétest estére (tőlünk). 

Itt a teljes cikk, csak erős idegzetűeknek, 2016-ból!

Orbán-vizit, utóhang: az ígéretes város (katt) >>

A 444 összegzése pontos látlelettel szolgál: a járvány alatt kiderült, hogy a kormány a rendkívüli felhatalmazásával tényleg visszavágott az ellenzéki vezetést választó városoknak. A miniszterelnök pár éve Dunaújvárosban is tisztázta a szabályokat: „Ha a Fidesz és a KDNP zászlaja van a magasban, akkor lehet számítani a kormányra”. Mint felidézik, az iparvárosban megváltozott a széljárás, a Fidesz az elmúlt években három fontos választást is elveszített sorozatban, és az is fontos – hasábjainkon többször említett, másutt eddig nem nagyon emlegetett – tétel, hogy gyakorlatilag itt működött először sikeresen az ellenzéki összefogás a NER ellen. 

A végeredmény ismert: a kormányrendelet nyomán úgy hoztak létre a gödihez hasonló különleges gazdasági övezetet, hogy Dunaújváros ne kapjon többé adóbevételeket a Hankook abroncsgyárából és az SK Innovation akkumulátorgyárából.

A 444 összeállítása arra is felhívja a figyelmet, miszerint az önkormányzatnak szerződései voltak arról, hogy megkapják az onnan származó bevételek felét, mert anyagilag is hozzájárultak a beruházásokhoz. Ehelyett július óta a fideszes vezetésű megyei önkormányzat osztja szét a pénzeket négy kisebb önkormányzat között, így viszont 51 ezer ember helyett csak 15 ezer között oszlik meg az évi több milliárd forint. Dunaújvárossal még csak nem is tárgyaltak az átalakításról.

Még egy tanulságos tényező: a hírportál videójában részletes beszámolóval szolgál a történtekről Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Pintér Tamás polgármester – az idézett ígéretcunami és az iváncsai áttelepülés idején a polgármesteri székben ülő, a kapcsolódó kontraktusokat aláíró Cserna Gábor viszont nem nyilatkozott. Beszédes hallgatás, hadd fogalmazzak megint csak nagyon finoman.

(Címlap- és nyitókép: Castellum archív)  
 

A rovat további hírei: Közélet

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

2022. jún. 30.

A köztisztviselők napjának ünnepét ünnepi zárva tartással ünneplik. (Ünnepélyesen.)

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

2022. jún. 30.

Dunaújvárosi fiatalok előtt is nyitott az a program, amelyre jelentkezőket vár a Mezőföld Népfőiskolai Társaság – a négy magyar résztvevő négy hónapot tölthet egy dán népfőiskolán augusztustól decemberig. Ragadd meg az alkalmat – jelentkezz!