Borúra napsütés – ismét támad a kánikula

Öcaline - 2021. július 19. 7:49

Véget érnek az esős napok, már keddtől visszatér a naposabb, derűsebb idő a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végére újabb hőségriasztás lehet.

"Sok napsütés jön keddtől!"– nyugtatja a nyárimádókat szokásos hétindító előrejelzése elején Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője. Ahogy az ablakon kipillantva láthatjuk, változóan felhős idő van, és bár a Dunántúl nyugati és déli területein csökken a felhőzet, egyre több napsütés várható, a középső, majd a keleti tájakon még több helyen lehet zápor, zivatar. Késő estére a Tiszántúlra húzódik vissza a csapadék, tovább csökken nyugat felől a felhőzet. Egyre inkább megélénkül, majd megerősödik a szél – a zivatarok környezetében viharos széllökések lesznek; a hőmérséklet 23 és 31 fok között alakul, térségünkben 30 fok körüli csúcsokkal számolhatunk.
A friss modellek szerint kedden a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, de zápor, zivatar csak az északkeleti területeken fordulhat elő. Az északnyugati szél erős lesz, és 28-30 fokos, kellemes nyári meleg valószínű.
A hét középső periódusában visszatér a zavartalan napsütés: szerdán és csütörtökön nyárias, viszonylag nyugodt idő várható – csapadék nem lesz, de felfrissül a levegő, hiszen reggelre 13-14 fok köré csökken a hőmérséklet. A napsütés hatására emelkedik a hőmérséklet, szép nyári napokkal számolhatunk – délutánonként 28-30 fok körüli értékekkel.
A hét utolsó napjaiban is marad a lényegében zavartalan napsütés a középtávú előrejelzések specialistája szerint. Ennek nyomán fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés – szombattól országos hőség alakulhat ki ismét, 32, 35 fokos, kánikulai csúcsokkal számolhatunk. 

Ennek nyomán befuthat a következő hőségriasztás is...

(Fotó: Így látjuk Mi! – Vaszócsik Kristóf képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

2021. júl. 28.

Közösségi kezdeményezésként, jókedvükből igyekeznek meghonosítani a bolhapiac szokatlan formáját a szervezők – az első alkalomra már (és még) lehet jelentkezni!

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

2021. júl. 28.

Örökbefogadó és adománygyűjtő napot tartottak a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület tagjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők a Munkásművelődési Központban ismerkedhettek a gazdára váró kisállatokkal. Hangkép.
 

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

2021. júl. 27.

A harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos, a bajba jutott emberek segítésének kötelmét szabályozó vörös kódot Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki. Az ok prózai: újra itt a kánikula.

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

2021. júl. 27.

Újabb sorozatunk harmadik részében a Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok társadalmi integrációs szerepét vázolja a felelős állattartás híveinek. Miben és hogyan segíthet a társállat? Itt a válasz! 

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

2021. júl. 26.

Országos hőség közelít, a legdurvább időszakban 40 fok körüli csúcsok várhatók a DO időjárási szakértőjének friss helyzetjelentése szerint. Durva lesz, vigyázzanak, vigyázzatok!

DSTV: itt az esküvőszezon

DSTV: itt az esküvőszezon

2021. júl. 22.

Új stílus is hódít a párok körében az esküvői dekorációk és virágok terén, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével egyre több esküvői megkeresést kapnak a virágüzletek. Hangkép.

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

2021. júl. 19.

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a közösséget, több száz verdát és jelentős számú érdeklődőt csalogatott a Szalki-szigetre az AlfaCity közösségi megmozdulása. A szív benzingőzös dobbanásai a hajtás után.