Dunaújváros Hetilap

Kutatóközpont és konferenciaterem létesült az Innoparkban

Öcaline - 2021. július 12. 19:25

Dunaújvárosba költözött és nagyívű terveket dédelget új telephelye megnyitásával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – az új kutatóközpont bázisán, az Innoparkban konferenciatermet is avattak ma délelőtt. 

Kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésről számoltak be a felek az Innopark Nonprofit Kft. Magyar úti bázisán rendezett ma délelőtti ünnepségen – ahol egy füst alatt két fontos létesítményelemet avattak. 

Egy nap, két avatás

Több hónapos előkészületek után érett meg az idő a Pécsi Tudományegyetem és az Innopark Nonprofit Kft. közötti együttműködési szerződés aláírására az egyetem telephelyeként működő kutatóközpont létesítéséről, emellett az alkalomra időzítve felavatták az Innopark újonnan kialakított konferencia részlegét is. 
Az első felvonás az említett kontraktus ünnepélyes aláírása volt – a szerződést prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, valamint dr. Huszti Zsolt, az Innopark Nkft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével. Az Innopark hetedik szintjén átadott konferenciaközpont – és a kapcsolódó létesítmények – szalagját Pintér Tamás polgármester vágta át az ünnepségen.

Egy hosszú út második állomása

Az ünnepségen mondott pohárköszöntőjében Pintér Tamás kiemelte, mind a városnak, mind a térségnek kiemelten fontos a tudományegyetem kínálta programok dunaújvárosi jelenléte:
– A Pécsi Tudományegyetem rendkívül sokrétű kínálattal érkezett városunkba, és azt gondolom, mind a tudományos eredmények, mind a már elvégzett kutatási programok, valamint az egyetem tervei megfelelő garanciát biztosítanak arra, hogy hosszú távon is gyümölcsöző lesz az intézmény és a város kapcsolata. Személy szerint is nagyon örülök ennek az együttműködésnek, bízom benne, hogy hasznos és kézzelfogható segítséget nyújtanak a jövőben a város és a térség vállalkozóinak éppen úgy, mint a képzési kínálat iránt érdeklődő fiataloknak – az oktatási portfolió bővítésével növelve a város megtartó erejét.

Egy hosszú út második fontos állomásának nevezte a hétfőn aláírt megállapodást prof. dr. Szécsi Gábor – mint a PTE dékánja felidézte, a kapcsolat alapját egy kutatási együttműködés jelentette:
– Nagyon hasznos és nagyon eredményes volt az a program, ami a képzési igények feltérképezését és a vállalkozásfejlesztés lehetőségeit, útjait szolgálta, és éppen ez a közös kezdeményezés vezetett odáig, hogy a mostani iroda létesítésével mintegy állandó helyszínként szolgáljunk, egy olyan kutatóközpontot alakítsunk ki, amely a későbbekben a friss, új, gyakorlatorientált képzési programok  alapját is megteremtheti. Nem titok, egy hosszú út fontos állomásához értünk – és már látszanak az oktatási-képzési együttműködés körvonalai is. Egyelőre tanfolyamokkal, tréningekkel, továbbképzéssekkel szeretnénk jelen lenni, de a harmadik állomás keretében a PTE képzési kínálatának elemei is megjelennek Dunaújvárosban.
Prof. dr. Szécsi Gábor hangsúlyozta: ahogy a várossal és az Innoparkkal, úgy a Dunaújvárosi Egyetemmel is együttműködésre törekszenek – egymást erősítve lépnének előre a térségi humán erőforrás képzése terén – a végcél egyfajta Közép-Duna-völgyi felsőoktatási tengely kialakítása.

"Minden téren hasznos lehet"

Egy vállalkozásfejlesztésre szerződött intézményben nem "tájidegen" tényező egy, a vállalkozásfejlesztést is segítő tudományos műhely betelepülése, emelte ki a DSTV kamerája előtt dr. Huszti Zsolt. A ügyvezető igazgató köszönetet mondott Varga Attilának, a kutatóközpont és konferenciaterem kialakításában jelentős szerepet vállalt Danube New Building Kft. ügyvezetőjének, valamint Szabó Dávidnak, az F1 Számítástechnikai Bt. vezetőjének az informatikai háttér biztosításáért, majd kiemelte, egybevágnak a PTE, a város és az Innopark céljai:
– Az egyetem kultúratudományi, pedagógusképző és vidékfejlesztési karának kiemelt feladata, hogy működési területe társadalmi, kulturális, gazdasági fejlődését elősegítse, így többek között képzési és tudományos centrumként szerepet vállaljon a térségi kohézió erősítésében. Az Innopark egyik fontos célkitűzése, hogy előmozdítsa a város gazdasági érdekeivel és céljaival összhangban lévő fejlesztések helyi megvalósítását – és ebbe beleértendő a felsőoktatási fejlesztések támogatása is. Mindenképpen úgy gondolom, hogy ez a „betelepülés” minden téren hasznos lehet; a pécsi egyetem városunkba költözése nagy mérföldkő. Főként annak fényében, hogy a PTE KPVK stratégiai célként jelölte meg, miszerint a PTE dunaújvárosi jelenléte mellett saját képzési portfólió-elemeit és tudásbázisát is elérhetővé teszi a város és a térség számára.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.