Dunaújváros Hetilap

Kutatóközpont és konferenciaterem létesült az Innoparkban

Öcaline - 2021. július 12. 19:25

Dunaújvárosba költözött és nagyívű terveket dédelget új telephelye megnyitásával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – az új kutatóközpont bázisán, az Innoparkban konferenciatermet is avattak ma délelőtt. 

Kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésről számoltak be a felek az Innopark Nonprofit Kft. Magyar úti bázisán rendezett ma délelőtti ünnepségen – ahol egy füst alatt két fontos létesítményelemet avattak. 

Egy nap, két avatás

Több hónapos előkészületek után érett meg az idő a Pécsi Tudományegyetem és az Innopark Nonprofit Kft. közötti együttműködési szerződés aláírására az egyetem telephelyeként működő kutatóközpont létesítéséről, emellett az alkalomra időzítve felavatták az Innopark újonnan kialakított konferencia részlegét is. 
Az első felvonás az említett kontraktus ünnepélyes aláírása volt – a szerződést prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, valamint dr. Huszti Zsolt, az Innopark Nkft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével. Az Innopark hetedik szintjén átadott konferenciaközpont – és a kapcsolódó létesítmények – szalagját Pintér Tamás polgármester vágta át az ünnepségen.

Egy hosszú út második állomása

Az ünnepségen mondott pohárköszöntőjében Pintér Tamás kiemelte, mind a városnak, mind a térségnek kiemelten fontos a tudományegyetem kínálta programok dunaújvárosi jelenléte:
– A Pécsi Tudományegyetem rendkívül sokrétű kínálattal érkezett városunkba, és azt gondolom, mind a tudományos eredmények, mind a már elvégzett kutatási programok, valamint az egyetem tervei megfelelő garanciát biztosítanak arra, hogy hosszú távon is gyümölcsöző lesz az intézmény és a város kapcsolata. Személy szerint is nagyon örülök ennek az együttműködésnek, bízom benne, hogy hasznos és kézzelfogható segítséget nyújtanak a jövőben a város és a térség vállalkozóinak éppen úgy, mint a képzési kínálat iránt érdeklődő fiataloknak – az oktatási portfolió bővítésével növelve a város megtartó erejét.

Egy hosszú út második fontos állomásának nevezte a hétfőn aláírt megállapodást prof. dr. Szécsi Gábor – mint a PTE dékánja felidézte, a kapcsolat alapját egy kutatási együttműködés jelentette:
– Nagyon hasznos és nagyon eredményes volt az a program, ami a képzési igények feltérképezését és a vállalkozásfejlesztés lehetőségeit, útjait szolgálta, és éppen ez a közös kezdeményezés vezetett odáig, hogy a mostani iroda létesítésével mintegy állandó helyszínként szolgáljunk, egy olyan kutatóközpontot alakítsunk ki, amely a későbbekben a friss, új, gyakorlatorientált képzési programok  alapját is megteremtheti. Nem titok, egy hosszú út fontos állomásához értünk – és már látszanak az oktatási-képzési együttműködés körvonalai is. Egyelőre tanfolyamokkal, tréningekkel, továbbképzéssekkel szeretnénk jelen lenni, de a harmadik állomás keretében a PTE képzési kínálatának elemei is megjelennek Dunaújvárosban.
Prof. dr. Szécsi Gábor hangsúlyozta: ahogy a várossal és az Innoparkkal, úgy a Dunaújvárosi Egyetemmel is együttműködésre törekszenek – egymást erősítve lépnének előre a térségi humán erőforrás képzése terén – a végcél egyfajta Közép-Duna-völgyi felsőoktatási tengely kialakítása.

"Minden téren hasznos lehet"

Egy vállalkozásfejlesztésre szerződött intézményben nem "tájidegen" tényező egy, a vállalkozásfejlesztést is segítő tudományos műhely betelepülése, emelte ki a DSTV kamerája előtt dr. Huszti Zsolt. A ügyvezető igazgató köszönetet mondott Varga Attilának, a kutatóközpont és konferenciaterem kialakításában jelentős szerepet vállalt Danube New Building Kft. ügyvezetőjének, valamint Szabó Dávidnak, az F1 Számítástechnikai Bt. vezetőjének az informatikai háttér biztosításáért, majd kiemelte, egybevágnak a PTE, a város és az Innopark céljai:
– Az egyetem kultúratudományi, pedagógusképző és vidékfejlesztési karának kiemelt feladata, hogy működési területe társadalmi, kulturális, gazdasági fejlődését elősegítse, így többek között képzési és tudományos centrumként szerepet vállaljon a térségi kohézió erősítésében. Az Innopark egyik fontos célkitűzése, hogy előmozdítsa a város gazdasági érdekeivel és céljaival összhangban lévő fejlesztések helyi megvalósítását – és ebbe beleértendő a felsőoktatási fejlesztések támogatása is. Mindenképpen úgy gondolom, hogy ez a „betelepülés” minden téren hasznos lehet; a pécsi egyetem városunkba költözése nagy mérföldkő. Főként annak fényében, hogy a PTE KPVK stratégiai célként jelölte meg, miszerint a PTE dunaújvárosi jelenléte mellett saját képzési portfólió-elemeit és tudásbázisát is elérhetővé teszi a város és a térség számára.

A rovat további hírei: Közélet

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.