Meglett 5,5 millió beoltott – búcsú a maszktól

Öcaline - 2021. július 2. 18:52

És a védettségi kártyát is csak a nagyobb rendezvényeken kérik el szombattól.

Az újabb mérföldkő elérését Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be – a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót, ennek nyomán július 3-án, szombaton kezdődően újabb enyhítések lépnek életbe. Elbúcsúzhatunk a maszktól, és a védettségi kártya is csak a nagyobb rendezvények látogatásához szükséges.
A maszkviselési szabályok enyhítése alól csak a szociális és egészségügyi intézmények, kórházak számítanak kivételnek, nem kell majd maszkot viselni a közterületek zsúfoltabb részein – például  a buszmegállókban –,és megszűnik a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön is. 
Fontos fejlemény, hogy védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe is. Szintén védettségi igazolvány nélkül látogathatók az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel rendezett kulturális rendezvények, előadások. Mindezek mellett megszűnnek az üzletekre kiadott korlátozások – vége a 10 négyzetméter per vásárló szabálynak, illetve a távolságtartási kötelemnek is.
Szintén lényeges módosítás, hogy a családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre nő.
Nem történik viszont érdemi enyhítés a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében. Ezeknél maradnak a hatályos szabályok, vagyis tovább élnek a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajtuk. E rendezvényeken a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt.

(Képünk természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

2021. júl. 28.

Közösségi kezdeményezésként, jókedvükből igyekeznek meghonosítani a bolhapiac szokatlan formáját a szervezők – az első alkalomra már (és még) lehet jelentkezni!

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

2021. júl. 28.

Örökbefogadó és adománygyűjtő napot tartottak a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület tagjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők a Munkásművelődési Központban ismerkedhettek a gazdára váró kisállatokkal. Hangkép.
 

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

2021. júl. 27.

A harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos, a bajba jutott emberek segítésének kötelmét szabályozó vörös kódot Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki. Az ok prózai: újra itt a kánikula.

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

2021. júl. 27.

Újabb sorozatunk harmadik részében a Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok társadalmi integrációs szerepét vázolja a felelős állattartás híveinek. Miben és hogyan segíthet a társállat? Itt a válasz! 

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

2021. júl. 26.

Országos hőség közelít, a legdurvább időszakban 40 fok körüli csúcsok várhatók a DO időjárási szakértőjének friss helyzetjelentése szerint. Durva lesz, vigyázzanak, vigyázzatok!

DSTV: itt az esküvőszezon

DSTV: itt az esküvőszezon

2021. júl. 22.

Új stílus is hódít a párok körében az esküvői dekorációk és virágok terén, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével egyre több esküvői megkeresést kapnak a virágüzletek. Hangkép.

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

2021. júl. 19.

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a közösséget, több száz verdát és jelentős számú érdeklődőt csalogatott a Szalki-szigetre az AlfaCity közösségi megmozdulása. A szív benzingőzös dobbanásai a hajtás után.