Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Metal Factory: cukorból vagyunk? NEEEM! (galériával)

Öcaline - 2021. július 10. 8:28

Az eső sem volt akadálya az önfeledt rőzserázásnak a Metal Factory tegnapi játéknapján. Címszavas összegzés mellé ezúttal is képözön a parádés péntekről.

Lassan a fináléra fordul a Metal Factory programözönje, és bár mérleget készíteni biztos korai, a tegnapi mutatvány is sok-sok tanulsággal szolgált.

Fittyet az esőnek

A legfontosabb, hogy a fesztivál vendégei nincsenek cukorból, hogy elolvadjanak egy könnyű nyári záporban: a hét közepén befutott brutális meleg sem szegte kedvét a Szalki-szigeti fesztivál vendégeinek, a tegnapi zivatarzónára is fittyet hánytak. 
Mondjuk ebben segítségükre volt az a szervezői lelemény, hogy a színpadok előtti terület félsátorként üzemelt, így a masszív eső sem akadályozta az önfeledt rőzserázást. 

Mindenből jó sokat

Az is gyorsan világossá vált, hogy – ezen sem kell csodálkozni – a hangulatot sem tompította az esőzés, sőt, a felfrissülés nyomán talán még többen ugráltak a színpadok előtt. Ezerszer és újra bebizonyosodott, hogy a Metal Factory – minden ellenkező híreszteléssel, távolról, hunyorítva hozott ítélettel szemben – nagyon vidám, nagyon mosolygós fesztivál. 

Erre nincs ékesebb bizonyíték, mint az, hogy rengeteg, de tényleg feltűnően sok kisgyerekes népesítette be a szigetet, az aprónépek többségén patent kis hangfogók, de rendületlenül kísérik aput/anyut – szerintem már nagypapa-unoka kombó is játszik.
A baráti tónus persze amúgy is alap, minden fronton/helyszínen – a színpadról is süt a boldogság; nincs olyan fellépő, amelyik nem hangsúlyozza, hogy milyen frankó és milyen boldogító újra közönség elé állni, a Kokszolóblokk sátorban az egyik punkzenekar frontembere napra pontosan (!) mondta meg, mikor is történt velük (és úgy köbö mindenkivel) utoljára ilyen.

A Metal Factory a zenei felhozatalt és a népsűrűséget illetően nem pótolhatta a Rockmaratont – de pláne nem a jubileumi, 30. nekifutást –, ám a hangulatot, jókedvet és derűt illetően tökéletes helyettesnek bizonyult.

Aki nem hiszi, tekintse meg a pénteki mutatvány pillanatait – meséljenek a képek! És ma már végjáték, ha valaki egy kis (vagy éppen: nagy) önfeledtségre vágyik, ki ne hagyja!

(Fotó: Szalmakalap KommanDO – Végh Zoltán képei) 
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: táncos fellépés a Parázs Varázson

DSTV: táncos fellépés a Parázs Varázson

2021. aug. 01.

A Wesley-DA Capo Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak fellépése is színesíti a Parázs Varázs idei programját, derül ki a DSTV összegzéséből. A próbák már javában tartanak az augusztus 20-án esedékes bemutatóra!
 

DSTV: augusztusi programok az MMK-ban

DSTV: augusztusi programok az MMK-ban

2021. júl. 31.

Gazdag kínálattal készül az augusztusra az MMK, derül ki a DSTV összegzéséből. A tételes kínálathoz Kováts Rózsa intézményvezető csinál kedvet a kamerák előtt. Hangkép.
 

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

2021. júl. 29.

Egy év szervezkedés után sikerült tető alá hozni a Viadana Kamarakórus nyári összetartását – a hivatalosan 2016-ban megszűnt, de olykor-olykor azóta is remek életjelenségeket produkáló együttes tagjai családostól vettek részt a szekszárdi találkán; a részletekről Kurucz Gergely karnagy számolt be lapunknak.

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

2021. júl. 27.

Gőzerővel készül a My Way Dance School a Parázs-Varázs programjára, derül ki a DSTV összegzéséből. A dunaújvárosi formáció az augusztus 20-án esedékes kavalkád egyik fellépője lesz a Szalki-szigeten. Hangkép.
 

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

2021. júl. 21.

Minden héten szerdán – így pont ma is! – várja a kisgyerekes szülőket a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összeállításából. Dal- és mondókatanulás, tánc és játék szerepel a Mazsola percek című sorozat kínálatában. Hangkép.

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

2021. júl. 20.

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

2021. júl. 20.

Meghosszabbította Móder Rezső Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész kiállítását a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – a tárlat szeptember 17-ig várja a vendégeket az intézmény összes termeiben!