Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

Öcaline - 2021. július 22. 6:43

Segítségkérő mozdulatsor meghonosításáért kezdett kampányt a rendőrség: a közösségi felületeken már elterjedt "néma segélykiáltással" a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelezhetik, hogy veszélyben vannak. Egy jelsor, három mozdulat a hajtás után.

A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálatának összegzése hívta fel a figyelmet az új országos rendőrségi akcióra – a bevezetőben említett segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége segítséget kérni.

Világhódító jelsor

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve.
A "néma segélykiáltás" a most kezdett kampány során megtaníthatja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni – kialakulhat a cselekvő emberbarátság példája, már ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulatsor magyarországi bevezetése.

A segítő jobb reményében
 
A rendőrségi összegzés szerint akut problémát oldhat meg a segítségkérés új, mindössze három mozdulatból álló – kinyújtott tenyér, befordított hüvelykujj, ökölbe szoruló tenyér – formája. Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetőséget teremtenek egy új eszköz használatára. A néma segítségkiáltás révén a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a környezetükben élőktől, vagy éppen a rendőrségtől.
A mellékelt film pontosan bemutatja a kézmozdulat helyes használatát, ugyanakkor azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék a segítségkérést – és megtegyék a szükséges lépeseket.

Mi a teendő?

Az összegzés részletesen kitér arra, mi a teendője annak, aki néma segítségkiáltást tapasztal. A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére: a bejelentő neve, telefonszáma; a segélykérés helyszíne; hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő); felmerül-e közvetlen életveszély; látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott). 

Szintén nagyon fontos, hogy a bejelentő lehetőleg adjon személyleírást a segélykérőről és a vele tartózkodó további személyekről.

(Illusztráció: police.hu)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

2024. már. 01.

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség azzal a nővel és férfival szemben, akik egy üzletben dolgozó vagyonőrt bántalmaztak. Verbális csata fajult tettlegességig, értesült a DO.

Súlyos baleset, teljes útzár volt a 62-es úton

Súlyos baleset, teljes útzár volt a 62-es úton

2024. már. 01.

Személyautó sodródott le az útpályáról Dunaújváros és Perkáta közötti szakaszán tegnap késő este. A sofőr sérült meg a balesetben, a forgalmat a 6-os út felé terelték, értesült a DO.