Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

Öcaline - 2021. július 22. 6:43

Segítségkérő mozdulatsor meghonosításáért kezdett kampányt a rendőrség: a közösségi felületeken már elterjedt "néma segélykiáltással" a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelezhetik, hogy veszélyben vannak. Egy jelsor, három mozdulat a hajtás után.

A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálatának összegzése hívta fel a figyelmet az új országos rendőrségi akcióra – a bevezetőben említett segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége segítséget kérni.

Világhódító jelsor

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve.
A "néma segélykiáltás" a most kezdett kampány során megtaníthatja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni – kialakulhat a cselekvő emberbarátság példája, már ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulatsor magyarországi bevezetése.

A segítő jobb reményében
 
A rendőrségi összegzés szerint akut problémát oldhat meg a segítségkérés új, mindössze három mozdulatból álló – kinyújtott tenyér, befordított hüvelykujj, ökölbe szoruló tenyér – formája. Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetőséget teremtenek egy új eszköz használatára. A néma segítségkiáltás révén a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a környezetükben élőktől, vagy éppen a rendőrségtől.
A mellékelt film pontosan bemutatja a kézmozdulat helyes használatát, ugyanakkor azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék a segítségkérést – és megtegyék a szükséges lépeseket.

Mi a teendő?

Az összegzés részletesen kitér arra, mi a teendője annak, aki néma segítségkiáltást tapasztal. A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére: a bejelentő neve, telefonszáma; a segélykérés helyszíne; hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő); felmerül-e közvetlen életveszély; látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott). 

Szintén nagyon fontos, hogy a bejelentő lehetőleg adjon személyleírást a segélykérőről és a vele tartózkodó további személyekről.

(Illusztráció: police.hu)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnés miatt keresik Georginát – jelezzen, ha tud róla, hol lehet!

Eltűnés miatt keresik Georginát – jelezzen, ha tud róla, hol lehet!

2021. szep. 22.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 13 éves kamaszlány eltűnése miatt. Már egy megosztás is közelebb vihet Georginához, segítsen, aki tud!

Diákcsapat a Szórád Márton úton – nagy köszönettel

Diákcsapat a Szórád Márton úton – nagy köszönettel

2021. szep. 22.

Az Iskolarendőr program részeként szerveztek rendhagyó közlekedésbiztonsági akciót a Dózsa iskola diákjainak bevonásával a Szórád Márton úton ma reggel.

Csőtörés az uszodai tanmedencénél, holnaptól egy hét szünet

Csőtörés az uszodai tanmedencénél, holnaptól egy hét szünet

2021. szep. 21.

A hírt Mezei Zsolt általános határkörű alpolgármester posztolta, máris itt az összes fontos részlet!

Megütötte a biztonsági őrt, garázdaság és könnyű testi sértés a vád

Megütötte a biztonsági őrt, garázdaság és könnyű testi sértés a vád

2021. szep. 20.

Szóváltás után tettlegesség, előbb autóval (!!!), aztán ököllel. Nagyon durva történet – és több mint két év után jutott a vádig.  
 

Végzetes tragédia történt, ketten meghaltak a Papírgyári úti balesetben

Végzetes tragédia történt, ketten meghaltak a Papírgyári úti balesetben

2021. szep. 20.

Egy személygépkocsi oszlopnak csapódott, majd kettészakadt késő este. Ketten életüket vesztették, három személy megsérült, értesült a DO. Vigyázzanak, vigyázzatok az utakon!

Két kábítószer-kereskedő került lakat alá

Két kábítószer-kereskedő került lakat alá

2021. szep. 17.

Az éve elején kezdték, több fajta cuccot terítettek. Minden további fontos részlet kiderül a megyei főügyészség összegzéséből, mutatom!

Tiltották, mégis vezet? Egy hónapon belül ötször

Tiltották, mégis vezet? Egy hónapon belül ötször

2021. szep. 17.

A megyei főügyészség összegzéséből derül fény a folyamatosan tilosban járó sofőrök elleni, szokatlanul sűrű vádemelés-sorozatra. Nagyon durva mutató, és még ezen belül is akad kirívó teljesítmény, értesült a DO.