Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

Öcaline - 2021. július 22. 6:43

Segítségkérő mozdulatsor meghonosításáért kezdett kampányt a rendőrség: a közösségi felületeken már elterjedt "néma segélykiáltással" a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelezhetik, hogy veszélyben vannak. Egy jelsor, három mozdulat a hajtás után.

A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálatának összegzése hívta fel a figyelmet az új országos rendőrségi akcióra – a bevezetőben említett segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége segítséget kérni.

Világhódító jelsor

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve.
A "néma segélykiáltás" a most kezdett kampány során megtaníthatja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni – kialakulhat a cselekvő emberbarátság példája, már ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulatsor magyarországi bevezetése.

A segítő jobb reményében
 
A rendőrségi összegzés szerint akut problémát oldhat meg a segítségkérés új, mindössze három mozdulatból álló – kinyújtott tenyér, befordított hüvelykujj, ökölbe szoruló tenyér – formája. Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetőséget teremtenek egy új eszköz használatára. A néma segítségkiáltás révén a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a környezetükben élőktől, vagy éppen a rendőrségtől.
A mellékelt film pontosan bemutatja a kézmozdulat helyes használatát, ugyanakkor azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék a segítségkérést – és megtegyék a szükséges lépeseket.

Mi a teendő?

Az összegzés részletesen kitér arra, mi a teendője annak, aki néma segítségkiáltást tapasztal. A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére: a bejelentő neve, telefonszáma; a segélykérés helyszíne; hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő); felmerül-e közvetlen életveszély; látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott). 

Szintén nagyon fontos, hogy a bejelentő lehetőleg adjon személyleírást a segélykérőről és a vele tartózkodó további személyekről.

(Illusztráció: police.hu)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

2021. júl. 29.

A napokban történt lopás és elfogás kapcsán részletes javaslatcsomagot állított össze a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az áldozattá válás elkerülése érdekében a strandolók számára.

Súlyos testi sértés Mezőfalván

Súlyos testi sértés Mezőfalván

2021. júl. 28.

Arccsonttörést szenvedett az a férfi, akit egy májusi éjszaka közepén ütöttek meg Mezőfalva egyik terén.

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

2021. júl. 28.

A dunaújvárosi kapitányság adott ki elfogatóparancsot ellene, Perkátán futott a rendőrök karjaiba.

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

2021. júl. 27.

A rendőrök néhány órán belül azonosították és elfogták a két dunaújvárosi elkövetőt; egy 92 éves asszonyt fosztottak ki, értesült a DO.

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

2021. júl. 26.

Magyar és brit állampolgár állt bíróság elé a Dunaújvárosi Járási Ügyészség gyorsított eljárása nyomán – mind a ketten az M6-os sztrádán futottak a rendőrök karjaiba.

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

2021. júl. 22.

Nyáron is szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket.

Ismét szúnyoginvázió fenyeget

Ismét szúnyoginvázió fenyeget

2021. júl. 21.

Az esős napok és a dunai árhullám miatt várható, a szakemberek szerint hamarosan megjelenhetnek az újabb rajok. Mindenki tehet a gyarapodás csökkentéséért!