Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

Öcaline - 2021. július 22. 6:43

Segítségkérő mozdulatsor meghonosításáért kezdett kampányt a rendőrség: a közösségi felületeken már elterjedt "néma segélykiáltással" a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelezhetik, hogy veszélyben vannak. Egy jelsor, három mozdulat a hajtás után.

A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálatának összegzése hívta fel a figyelmet az új országos rendőrségi akcióra – a bevezetőben említett segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége segítséget kérni.

Világhódító jelsor

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve.
A "néma segélykiáltás" a most kezdett kampány során megtaníthatja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni – kialakulhat a cselekvő emberbarátság példája, már ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulatsor magyarországi bevezetése.

A segítő jobb reményében
 
A rendőrségi összegzés szerint akut problémát oldhat meg a segítségkérés új, mindössze három mozdulatból álló – kinyújtott tenyér, befordított hüvelykujj, ökölbe szoruló tenyér – formája. Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetőséget teremtenek egy új eszköz használatára. A néma segítségkiáltás révén a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a környezetükben élőktől, vagy éppen a rendőrségtől.
A mellékelt film pontosan bemutatja a kézmozdulat helyes használatát, ugyanakkor azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék a segítségkérést – és megtegyék a szükséges lépeseket.

Mi a teendő?

Az összegzés részletesen kitér arra, mi a teendője annak, aki néma segítségkiáltást tapasztal. A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére: a bejelentő neve, telefonszáma; a segélykérés helyszíne; hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő); felmerül-e közvetlen életveszély; látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott). 

Szintén nagyon fontos, hogy a bejelentő lehetőleg adjon személyleírást a segélykérőről és a vele tartózkodó további személyekről.

(Illusztráció: police.hu)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Szénmonoxid-mérgezés történt egy városi társasházban

Szénmonoxid-mérgezés történt egy városi társasházban

2022. aug. 10.

Rosszul érezte magát egy dunaújvárosi társasház egyik lakója kedden délután, ezért kórházba került, ahol enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg nála. Nyáron is veszélyes!

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

2022. aug. 06.

Nem véletlenül vezetett figyelmetlenül az előtte haladó kocsinak ütköző jármű vezetője. Személyi sérülés ugyan nem történt a péntek délutáni balesetben, de a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé, értesült a DO.

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

2022. aug. 04.

Nagyon gyorsan elkapták a dunaújvárosi rendőrök azt a férfit, aki megütötte áldozatát, majd elvette mobiltelefonját. Kifosztással vádolják, értesült a DO.

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

2022. aug. 04.

Adony térségében történt a baleset még 6 óra előtt, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A balesettel érintett szakaszt teljesen elzárták a közlekedők elől. Gyorshír. (FRISSÍTVE)

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

2022. aug. 03.

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

2022. júl. 29.

Nemzetközi viszonylat a Pentele hídon: török embercsempész szaladt a rendőrök karjaiba, tizenegy afgánt szállított, értesült a DO.

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

2022. júl. 28.

Nem jött össze a mesterterv, már a telep területén elcsípték, derül ki az esetet taglaló ügyészégi összegzésből.