A társállatok szerepe, jelentősége (4.)

doszerk - 2021. augusztus 3. 9:13

A felelős állattartás híveinek kezdett új sorozatunk negyedik részében a Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok fizikai segítségnyújtás területén végzett szerepére fókuszál. Szerzőnk meglepő példákkal is szolgál!

Kezdjük a sort egy alapvető, de tudományosan igazolt ténnyel: a háziállattartók lényegesen kevesebbet látogatják az orvosokat, mint azok, akiknek nincsen állatuk. 

A jótét simogatás

Egy kutatás azt is igazolta, hogy az állattartás még a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. Egy társállat szó szerint „helyreteszi” a gazdát: a légzésszámra, szívverésre normalizáló hatással van, emellett az úgynevezett stresszmutatókat (kortizolszint, vérnyomás), de még a pulzusszámot is kedvezően alakítja.
Az állat simogatása mind az emberre, mind a kutyára jótékony hatású; csökken az emberek vérnyomása, szívfrekvenciája, míg a kutyánál elősegíti a pulzusszám csökkenését.

Stresszmentes övezet

Az állatok jelenléte stresszhelyzetben képes csökkenteni a személy megélt stresszérzetét, és a kihívást jelentő feladatokban is jelen van ez a hatás. Itt meg kell említeni, hogy az ismerős állattal történő interakciók nagyobb hatást érnek el, mint egy ismeretlen állaté – ez a segítőkutyák esetében szintén fontos tényező!
A fizikai segítségnyújtás a segítőkutyák és gazdáik speciális kapcsolatára jellemző – a segítőkutyák szó szerint megnövelik a gazdáik biztonságérzetét azzal, hogy jelzik a hangokat, segítséget hívnak, tárgyakat mozgatnak szükség szerint.

Kapcsolódó tartalom:
Sorozatunk előző része (katt)>>

Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző

(Fotó: Duna Dog Center – Ihász Martin felvétele) 

A rovat további hírei: Mozaik

Nyári hangulat a körmökön is

Nyári hangulat a körmökön is

2022. aug. 10.

Az idei nyár igazán bolondos és vidám, a szabad fesztiválok, a kötetlen tengerparti nyaralások időszaka, s ez az örömteli, friss hangulat a nyári körömdíszítésekben is megmutatkozik. (X)

Kutya melegben is ügyeljünk kedvenceinkre!

Kutya melegben is ügyeljünk kedvenceinkre!

2022. aug. 10.

Az elmúlt hetekben tapasztalható kánikula nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, kedvenceinknek is számos kellemetlenséget okozhat. Mi több, egészségkárosodást is, hiszen az ebek is könnyen kaphatnak például hőgutát.

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

2022. aug. 10.

Egyéves születésnapját ünnepli, bensőséges jubileumra készül és persze a sokadalom vendégeit is várja szombaton a Csomagtartóvásár és Bolhapiac. Hangkép és kedvcsináló itt!

DSTV: újra nyitva a Remix

DSTV: újra nyitva a Remix

2022. aug. 09.

Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, derül ki a DSTV összegzéséből. A Flame Bisztro immár teljes üzemmel várja a visszatérő és leendő vendégeket – ennek apropóján terasznyitó rendezvényt szerveztek a napokban. Hangkép.

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

2022. aug. 08.

Az elmúlt hetek tikkasztó hőségének egyelőre vége, csapadék és némi lehűlés várható a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Az eső nagyon kell, jöjjön, jöjjön!

DSTV: a valóra vált álom

DSTV: a valóra vált álom

2022. aug. 06.

Nemes kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület három, a településünkön elszállásolt ukrajnai háború elől menekült fiatalnak biztosított horgászati lehetőséget a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: erőnek erejével

DSTV: erőnek erejével

2022. aug. 05.

A chilitermesztés műhelytitkaiba avat be a DSTV összegzése. Schreiber Gábor egész vállalkozást épített szenvedélye köré – csípős csodái nagy népszerűségnek örvendenek a termelői piacok vendégei körében. Hangkép.