Dunaújváros Hetilap

Átvette a DVG a távhőszolgáltatást!

doszerk - 2021. augusztus 5. 17:04

Az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt. átvette a saját tulajdonát, a dunaújvárosi távhőrendszert az eddigi bérlőtől, a DVCSH Kft-től szerda délután.

Ezzel a DVG Zrt. folytatja a MEKH határozatának végrehajtását, amely 2021. június 30-ai hatállyal elvette a DVCSH távhőszolgáltatási engedélyét és 2021. július 1-től a DVG Zrt.-t jelölte ki Dunaújvárosban távhőszolgáltatónak. A békés átadást és a két cég közötti elszámolást a DVCSH Kft. ügyvezetője megtagadta. A DVCSH és az Energott képviselői nem működtek együtt a távhőrendszer átvételénél sem, ezért Dunaújváros jegyzője birtokvédelmi intézkedést adott ki annak érdekében, hogy a DVG átvehesse jogos tulajdonát. Az önkormányzat és a DVG továbbra is arra szólítja fel a DVCSH vezetőségét és a mögöttük álló üzleti kört, hogy működjenek együtt, a DVCSH hajtsa végre a MEKH jogerős határozatát és fejezze be a dunaújvárosi lakosok félreinformálását. A fogyasztók biztonsága csak így biztosítható.

Az önkormányzat közleménye kiemeli: "A DVCSH Kft.-nek mostantól kezdve végképp nem a közleményeket kell gyártania, hanem villámgyorsan át kell adnia a fogyasztói adatokat, hogy a törvényes birtokos és a kijelölt engedélyes a DVG Zrt. mielőbb elkezdhesse a számlák kiállítását." Kérdésünkre az önkormányzat szóvivője kiemelte: a dunaújvárosi távhőrendszer a DVG Zrt. tulajdonában van, így nem történt más, mint a cég átvette jogos tulajdonát. Jelenleg is tart a hálózat felmérése, s mint azt Medgyesi Miklós elárulta, máris több szabálytalanságot találtak, amelyek miatt természetesen megteszik majd a szükséges jogi lépéseket a DVCSH-val szemben.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Több kérdés rendszeresen felmerül a távhőszolgáltató-váltással kapcsolatban. A DVG Zrt. ennek érdekében összeállított egy listát ezekről a kérdésekről. A cég hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy minden fogyasztó elküldje adatait a DVG részére, az erről szóló adatlap megtalálható lapunk hátoldalán.

1. Mi az ügy előzménye?
A DVCSH Kft. szolgáltatási színvonalát és a fogyasztókhoz való hozzáállását nem kell bemutatni a dunaújvárosiaknak. Az utolsó csepp a februári szolgáltatásleállítás volt a pohárban. E miatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 25 millió forintos bírságot is kiszabott a DVCSH-ra. Egy részlet a Határozatból, hogy mire vetemedett a DVCSH:
„2021.02.05-én, kb. 14 óra 30 perckor, megjelent intézményünkben (Hétszínvirág Bölcsőde, Dunaújváros, Barátság u. 1) a DVCSH-tól két férfi, akik kolléganőmmel annyit közöltek, hogy honnan érkeztek, majd a folyosó végén lévő hőközpontba mentek, ajtót magukra csukták. Kolléganőm jelezte nekem, hogy jöttek, de mivel intézményünkbe rendszeresen járnak karbantartás, leolvasás céljából, nem gondoltunk semmi rosszra. Távozáskor annyit mondtak, „Köszönjük, Viszlát!” E miatt Dunaújváros vezetése felmondta a DVCSH-val kötött távhőszolgáltatási szerződést.

2. Ki lett az új szolgáltató?
A MEKH június végén úgy döntött, hogy az MVM OTSZ-t jelöli ki szolgáltatónak 2021. július 1-től. Mivel a DVCSH nem volt hajlandó együttműködni az MVM-el, a MEKH visszamenőleges hatállyal a DVG Zrt.-t jelölte ki Dunaújváros távhőszolgáltatójának.

3. Kié a távhőrendszer, miért volt szükség a rendőrség közbelépésére?
A távhőrendszer a város tulajdona, 1998-ban ezt adta bérbe az új szolgáltatónak, a város távhőellátása addig is ezen keresztül valósult meg. Ha azon a bérlő időközben átalakításokat vagy beruházásokat végzett, akkor azokat egyeztetnie kellett (volna) a tulajdonossal. Jelenleg is tart a felmérés, hogy milyen ilyen változtatások történtek a rendszeren.

4. Mi a fogyasztók teendője?
Mivel a DVCSH ügyvezetője az együttműködést megtagadta, így a váltásban a fogyasztók közreműködésére is szükség van. Mivel a DVCSH nem adja át a fogyasztók adatait ezt a fogyasztóknak kell megadniuk a DVG-nek. Erre az esetre már most egy adatbekérőt tesz közzé a DVG a fogyasztóknak. Ezt kérik kitöltve visszaküldi annak érdekében, hogy a DVG-nek meglegyenek a fogyasztók adatai.
Ha a DVCSH együttműködne és átadná a fogyasztók adatait a DVG Zrt.-nek akkor semmit nem kellene tenniük a fogyasztóknak. Ebben az esetben a DVG intézné a továbbiakban a számlázást, amiről névre szóló levélben értesíti a fogyasztókat. A DVCSH együttműködése esetén a két cég elvégezné az elszámolást egymással.

5. Mi lesz a júliusi számlákkal?
Mivel a DVCSH-nak júliusban már nem volt engedélye szolgáltatni, még akkor sem számlázhatná ki ezt az időszakot, ha ténylegesen ő szolgáltatott volna. Mivel az engedélyes a DVG Zrt. ezért nekik ki kell állítaniuk a júliusi számlát. Ha valaki mégis befizette a DVCSH-nak a júliusi számlát, akkor azt küldje el a DVG részére, ezt ők fogják számfejteni. KÉTSZER SENKINEK SEM KELL BEFIZETNIE UGYANAZT AZ ÖSSZEGET JÚLIUSRA!

6. Júliusban még a DVCSH szolgáltatott, akkor nem neki jár a pénz?
Azt, hogy ki szolgáltathat Magyarországon távhőt egyedül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) van joga eldönteni, ezt még a DVCSH is elismeri. Azt azonban nem teszik hozzá, hogy a MEKH a H 1579/2021 számú rendeletével a DVCSH távhőszolgáltatói működési engedélyét visszavonta, 2021. július 1-től. A DVCSH Kft.-nek ettől a naptól kezdve nincs joga szolgáltatni, ha ezt mégis megtette az súlyos szabályszegés, ha még ki is számlázza, az újabb szabályszegés. Ha ennek ellenére a DVCSH úgy érzi, hogy jogos követelése van, akkor azt az új szolgáltatóval kell rendeznie, nem a dunaújvárosi embereket kellene vegzálnia.

7. Mit tegyek, ha bankon keresztül, állandó átutalással fizetek a DVCSH-nak?
A legbiztosabb ha ezt az utalást leállítja, így a DVCSH biztosan nem tud olyan díjat levonni Öntől, amire nem jogosult. Fontos, hogy oda kell figyelni, mert érkezett olyan visszajelzés, hogy a DVCSH helyett egy másik cég jelent meg (pl. Perkons) hogy a DVCSH díját levonja. Ha ilyen történik, akkor a másik céget is tiltani kell.

8. Mi a helyzet a vízdíjjal?
A víz- és a csatornaszolgáltatás díja 2021. december 31-ig a DVCSH Kft.-t illeti, így azt továbbra is nekik kell fizetni.

9. A Székesfehérvári Törvényszék 26.G.40.072/2021/7. ügyszámon meghozott végzése a DVCSH-nak igazat, akkor miért nem ő a szolgáltató?
A Székesfehérvári Törvényszék végzése egy ideiglenes intézkedés, ami azt mondja ki, hogy a DVCSH Kft. és a DMJV Önkormányzata között 1998. július 12-én megkötött üzemeltetési-vállalkozási szerződés hatályban van. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a DVCSH-nak nincs engedélye szolgáltatni, azt ugyanis a MEKH 2021. június 30-ai hatállyal elvette. Vagyis hiába döntött úgy a Törvényszék egy ideiglenes intézkedéssel, hogy a DVCSH és a DVG közti szerződés még életben van, a DVCSH ezt nem tudja ellátni, mert nincs szolgáltatási engedélye.

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.