Csillaghullás – együtt a víztoronynál!

Öcaline - 2021. augusztus 6. 7:36

Rendhagyó közösségi kezdeményezéssel rukkolt ki Barta Endre alpolgármester és Kálló Gergely országgyűlési képviselő – a csillaghullás csúcsidőszakában várják az érdeklődőket a víztoronynál!

A tervről facebook felületén számolt be a város humán ügyekért felelős alpolgármestere: mint felhívásában írta, Kálló Gergely országgyűlési képviselővel közösen igyekeznek egy kis csemegével kedveskedni.

Csillagok útján

Barta Endre elárulta, egy kedves csillagász ismerőse, Hédl István szakmai közreműködésével szervezik a programot, akit arra kértek, hogy az augusztusi csillaghullás idején kalauzolja az érdeklődőket az égbolton. Az időpontválasztás sem puszta babonaságból esett augusztus 13-ra, ami ugyan péntek, de egyúttal a Perseidák meteorraj szokásos érkezésének csúcsidőszaka is.
A tervek szerint családi programra készülhetünk: este 7 órától a kicsiknek Pável István mesél egészen 8 óráig, a nagyobbaknak pedig más ínyencséggel készülnek a szervezők. A csillagászkodás természetesen a sötétedést követően, vagyis 8 után kicsivel kezdődik.

Nem is hulló, nem is csillag

A hullócsillagok többnyire porszemcse méretű mikrometeoritok – ezeket üstökösök, olykor aszteroidák szórtak szét Nap körüli pályájukon. A hullócsillagok „elcsípésére” akkor kínálkozik nagy lehetőség, amikor bolygónk áthalad egy ilyen porfelhőn. Ezek egyike a Perseidák raja, amely július végétől egy szűk hónapon át produkál csillaghullást.
A lényeg: minden érdeklődőt szeretettel várnak augusztus 13-án, pénteken 19 órától a víztoronynál!

A rovat további hírei: Mozaik

Lépések az energiapazarlás ellen

Lépések az energiapazarlás ellen

2023. már. 19.

Az elmúlt néhány évtizedben ugrásszerűen megnőtt a kereslet az energiatakarékossági lehetőségek iránt. (X)

Pentelei nemzetőrök a csatamezőkön

Pentelei nemzetőrök a csatamezőkön

2023. már. 19.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pentelei hőseinek nevét olvashatjuk a forradalmi emlékműnél – emlékük él, a téma történelmi vonatkozásait Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja összegzi.

DSTV: rendhagyó énekóra a Gárdonyiban

DSTV: rendhagyó énekóra a Gárdonyiban

2023. már. 19.

Dobszóló és zenetörténet: érdekes bemutatóról tudósít a DSTV összeállítása. A Gárdonyi iskolában Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész tartott különleges előadást az intézmény diákjainak a közelmúltban. Hangkép.

Mit érdemes tudni a purhabokról?

Mit érdemes tudni a purhabokról?

2023. már. 18.

Amikor úgy döntünk, hogy itt az ideje átalakítani vagy felújítani a lakásunkat, akkor szükség van a különféle termékek használatára is. Közéjük tartoznak a purhabok, amiket az előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően nagyon sokoldalúan tudunk alkalmazni. (X)

DSTV: hűsítő liget a Petőfiben

DSTV: hűsítő liget a Petőfiben

2023. már. 18.

Fákkal és díszcserjékkel gyarapodott a Petőfi Sándor Általános Iskola környezete, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény sikerrel pályázott a hűsítő ligetek kialakítását célzó országos programra. Hangkép.

Új gólyafészek készült, és már leendő gazdájára vár az építmény

Új gólyafészek készült, és már leendő gazdájára vár az építmény

2023. már. 17.

A közelmúltban az egykori Gólyafészek étterem közelében új gólyafészket helyeztek el – mindössze ötven méterre a régi, ám 2020-ban felújított darabtól. Az akcióról, segítőktől, közreműködő szervezetek munkájáról a munkát összefogó Orosz Csaba önkormányzati képviselő beszélt. 

Hogyan kalkuláljunk a jogosítvány árakkal 2023-ban?

Hogyan kalkuláljunk a jogosítvány árakkal 2023-ban?

2023. már. 17.

Sokan, akik most csinálják, vagy akarják csinálni a B kategóriás jogosítványt, megkapják az idősebb korosztálytól, hogy az ő idejükben ennyi meg annyi volt egy jogosítvány. (X)