Dunaújváros mesél: Vasváros a Duna partján

Öcaline - 2021. augusztus 17. 16:24

Újabb remek riporttal örvendeztette meg a városépítés kezdetei iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. A Vasváros a Duna partján című összegzés a Vasmű "hőskorába" enged bepillantást – a sorozat szokásához híven szemelvényekkel csinálok kedvet, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

"Négyszáz füstje lehetett – így mondta az öreg folyó ősz hajósa, amikor Dunapentele helyéről, nagyságáról érdeklődtem. Mást nem is kérdezhettem tőle. Kikötött gőzöse a Vasváros alatt. A többit, ami a múltat jelzi, már a munkások mondták el, akik Dunavecséről, Soltról, Apostagról és más partmenti községeinkből járnak dolgozni a Dunai Vasműbe. Por és sártenger, szántóföld és kukoricatábla. Ez volt Dunapentele. Adatait már elmosta az idő, pedig az ötvenes években még létezett. Ma kohászati bázis áll a helyén, s a sártenger egyre inkább visszahúzódik." (...)

Szépség és erő

"A munka lüktető üteme tölti be az egész vidéket. Szépség és erő, vas és acél. Ez jellemzi ma Dunaújvárost, hiszen szülője a Dunai Vasmű, hazánk egyik legnagyobb vállalata. Itt tettünk látogatást, amit a Vasváros bemutatása mellett, indokolt az is, hogy Bács-Kiskun megyéből több mint ezer ember dolgozik a kombinát tíz gyáregységében."
"Borovszky Ambrussal, a vasmű igazgatójával már nem sikerült beszélnünk, őt előléptették. Miniszterhelyettes lett a KGM-ben."  (...)

"... az egyes gyáregységekben folyó szép de veszélyes munka minden figyelmét leköti a munkásoknak. A nagykohókban millió csillgaszóróval díszítve lávaként ömlik az olvadt vasérc. A Martinban fehéren izzó folyamból lesz az acélöntecs. A meleghengerműben több mint ezer Celsius gördül tova a csigasoron. A kokszolóműben pedig a gázát vesztett szénparázs veszélye leselkedik a figyelmetlen dolgozóra." (...)

A vasláva útja

"A nagykohó közölte: tíz perc múlva csapolnak. Ezt látnunk kell. Jól jön ilyenkor a Warszawa, hiszen a kombinát maga egy városrész. Ráadásul sorompót is kapunk. Alig marad egy-két perc a tájékozódásra. Mire a több emeletet megmásszuk, már tompa robbanásokkal töri az oxigénágyú a kiömlőnyílás helyét. Sajnos, a legszebb felvételt elszalasztjuk. Szikraesőben, tíz méteres lángot lövellve indul a vasfolyam. Fenséges előjáték. Egyszer, talán még alkalmunk lesz lencsére kapni. De a salak már barlangként takarja a vasláva útját. Csak a nyílásnál sziporkázik a szikraeső." (...)
"A kokszolómű amolyan rejtett látványosság. Kamrái, akár kaptár a mézet, rejtik magukban a szenet. Közel ezer tonnát gázosítanak egyszerre. Öt percenként tíz tonna izzó koksz zúdul belőlük a speciális hűtővagonba, s egy másik meglepő szám: a tervek szerint a Dunai Vasmű 1962-ben már 70 millió köbméter gázt ad távvezetéken a fővárosnak. Idegenvezetőnk, úgy látszik, az üzemi séta végére adagolta a nagyobb meglepetéseket."

A teljes összegzés a várostörténeti blogon olvasható az alábbi címen!

Vasváros a Duna partján (katt) >>

(Fotó: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Mozaik

Boszorkányos csapolás: ezt az akciót Drakula gróf is nagyon irigyelné!

Boszorkányos csapolás: ezt az akciót Drakula gróf is nagyon irigyelné!

2021. okt. 26.

Újabb rendkívüli akciót, ezúttal Halloween véradást szerveznek – a boszorkányos csapolásra csütörtökön várnak az MMK-ba mindenkit, aki hiszi és vallja: vért adni menő! Véresen komoly felhívás a hajtás után!

DSTV: megújul az arborétum

DSTV: megújul az arborétum

2021. okt. 26.

Zajlik az élet a Baracsi úti arborétumban, derül ki a DSTV összegzéséből. A nagytakarítás és az új jövevények érkezése mellett egy leendő kiváló programról is hallhatunk. Hangkép.
 

Csendes, nyugalmas, derült idővel búcsúzik az október

Csendes, nyugalmas, derült idővel búcsúzik az október

2021. okt. 25.

A hét elején még fagyos reggeleket mindvégig nyugodt, többnyire derült napok követik a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A halottak napi hétvége is temetőjáró időt ígér.

Miért éri meg tapétát használni a lakásban?

Miért éri meg tapétát használni a lakásban?

2021. okt. 20.

Bár manapság a legkülönfélébb mintázatú, színű, stílusú tapéták találhatóak meg a boltok polcain, a legtöbb lakásban még mindig inkább festékekkel díszítik a falakat. (X)

Íme, mit tudunk eddig az új iPhone-ról!

Íme, mit tudunk eddig az új iPhone-ról!

2021. okt. 19.

Ha egy szikla alatt töltötted az elmúlt fél évet, akkor biztosan lemaradtál arról, hogy bizony az Apple újabb telefont készül a piacra dobni.

Nyakunkon a pergető szezon, ideje körbenézni a pergető botok között

Nyakunkon a pergető szezon, ideje körbenézni a pergető botok között

2021. okt. 19.

Amikor véget ér a szeptember és megyünk bele az őszbe, az embernek akaratlanul is viszketni kezd a keze a pergető bot után. Persze ilyenkor nem árt annak is utána nézni, hogy a pergető felszerelés tényleg készen áll-e a szezonra. (X)

Óvjuk a vízvagyont az öntözésvezérlő használatával is!

Óvjuk a vízvagyont az öntözésvezérlő használatával is!

2021. okt. 18.

Gyakran látom hatalmas folyónkat, a Dunát. Majdnem minden nap áthaladok vagy alatta egy metrószerelvényen ülve, vagy felette egy hídon utazva. (X)