Esős idővel köszönt be az ősz

Öcaline - 2021. augusztus 30. 9:38

A mélypont szerda, az iskolakezdés napja lesz a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét vége azonban ragyogónak ígérkezik!

"Szeles, igazi őszi idővel búcsúzik a nyár" – ezzel a tételmondattal kezdte hétindító előrejelzését Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg,hu tematikus időjárási portál szakértője. Már ma is változékony napra készülhetünk: a tegnapi csapadékzóna ugyan lassan elvonul, napközben szakadozik a felhőzet, de az északi területek hegyes-völgyes vidékein délután újabb záporok fordulnak elő. Ráadásul többfelé lesz élénk, néhol erős az északnyugati szél – nap közben 19 és 24 fok között alakul a hőmérséklet.
Változás várható kedden: a friss modellek szerint északnyugat felől gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan várható zápor, zivatar. Újra megerősödik az északnyugat szél – a csúcsérték mindössze 20 fok körül alakul –, borús, szeles, igazi őszi idővel búcsúzik a nyár.
A folytatás hasonló képlet szerint alakul, az iskolakezdés napján is gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és elszórtan újabb záporok fordulhatnak elő. Nagy területen lesz erős, néhol viharos az északi, északnyugati légmozgás. Masszív hidegfronti hatás érvényesül – marad a viszonylag hűvös, őszi idő: a csúcsérték mindössze 20-22 fok körül valószínű.
A hét második felében már jobbra fordul a helyzet a középtávú előrejelzések specialistája szerint: csütörtökön sok gomolyfelhő képződik a napsütés mellett, de csapadék már csak elvétve fordul elő. Még gyakran lesz erős a szél, de erősödik a nappali felmelegedés: az északi, északnyugati tájakon 20 fok körüli, másutt 24-26 fok közötti csúcsokkal számolhatunk.
Még szebb idő várható pénteken és a hét végén: már pénteken sok napsütésre van kilátás, eső nem alakul ki. Reggel 10, délután 25 fok körüli értékeket mérhetünk. A hét utolsó napjaiban zavartalan napsütéssel számolhatunk, a reggelek ugyan hűvösebbé válnak, de szombaton és vasárnap délután is 25 fok körüli csúcsok lehetnek.

A tomboló kánikula nem, de a szép idő visszatér...

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kuruczné Gál Kriszta képe) 
 

A rovat további hírei: Mozaik

A leggyakoribb fűtésszerelési eszközök

A leggyakoribb fűtésszerelési eszközök

2021. okt. 17.

Ha elromlott a kazán, vagy a kéményseprő óva int minket egy meghibásodás miatt, sokszor kapkodjuk a fejünket és nem értünk semmit. (X)

Ezt kell tudnod a gyerek indián sátrakról!

Ezt kell tudnod a gyerek indián sátrakról!

2021. okt. 17.

A gyerekszoba ékeinek egyike a gyerek indián sátor. Ez nem is véletlen, a kicsik számára ez gyakorlatilag a tökéletes bunker.

Mit jelent és miért fontos a pH érték az autóápoló szereknél?

Mit jelent és miért fontos a pH érték az autóápoló szereknél?

2021. okt. 17.

Miért kiemelten fontos a pH érték az autóápoló és tisztító készítmények esetében? Miért célszerű figyelmet fordítani a pH értékre is akkor, amikor megfelelő tisztítószert keresünk az autónkhoz? (X)

Milyen a jó autógumi?

Milyen a jó autógumi?

2021. okt. 16.

Miért pont a Laufenn autógumik lehetnek a nyerők akkor, amikor a szóba kerülő márkák és gumiabroncsok közül készülünk választani? Mit érdemes egyáltalán tudni a Laufenn kapcsán akár a gyártó és a tulajdonosi kör, akár a minőség szempontjából? (X)

Tűzgyújtási útmutató gömbgrillhez

Tűzgyújtási útmutató gömbgrillhez

2021. okt. 16.

Ugyan mindannyian a minőségre és a lehető legjobb formánkra törekszünk, mégis tisztában kell lennünk vele, hogy sokszor aprócska, semmiségnek tűnő dolgok is nagyon tönkre tudják tenni a grillezés végeredményét. (X)

Mi az a száraz köhögés?

Mi az a száraz köhögés?

2021. okt. 16.

A köhögés egy olyan feltétlen reflex, ami segít megtisztítani a légutakat az azt izgató szerektől és nyálkától. (X)

DSTV: díszítsd hennával!

DSTV: díszítsd hennával!

2021. okt. 16.

A hennafestés napjaink egyik legelterjedtebb díszítő technikája, derül ki a DSTV összegzéséből. Nemcsak kézügyesség, de a szimbolika ismerete is szükséges hozzá – a "hennázás" hátteréről Kováts Blanka mesél. Hangkép.