Dunaújváros Hetilap

Több évszázados hagyományt őriznek

doszerk - 2021. augusztus 8. 7:33

Dunaújváros Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata idén is megünnepelte Szent Iván ünnepét vagyis Ivan Kupala napját. Az ősi ünnep a XI. századba nyúlik vissza.

Ivan Kupala napja szláv népi ünnep, amelyet a természet virágzására, valamint a nyári napfordulóra szenteltek. Az egyik ősi hiedelem szerint Ivan Kupala a természeti erők virágzásának jelképe és gyakorlatilag minden ehhez az ünnephez kapcsolódó rítus középpontjában a víz és a nap tisztelete áll. Úgy hitték, hogy ezen a napon a nap mindenkire különösen élénkítő erővel hat.

Az ősi hagyományokkal rendelkező Ivan Kupala vagy Iván napját július 6. és 7. között ünneplik. Az ősi hagyományok szerint ezen a napon a fő rituálé a fürdés, amelyhez számos hiedelem kapcsolódik. Az egyik ilyen, miszerint a víz Kupala ünnepén elképesztő tulajdonságokkal bír: a hívők úgy gondolták, hogy képes megtisztítani a lelket és a testet, megszabadulni a rossz gondolatoktól, és elmosni az összes bűnt és a rossz tetteket. Ősi Kupala meggyőződés még, hogy ezen a napon minden gonosz szellem elhagyja a folyókat és a tavakat, így a víz gyógyítóvá vált.

A víz mellett a másik ilyen erőteljes elem a tűz, amely szintén fontos és kiemelt szerepet kap az ünnep során. Azért a két fő szimbólum, mert a hiedelem szerint ez a két természeti elem a leghatásosabb a gonosz szellemek ellen. Kupala napján tábortüzeket raktak a víz partján, ugyanis a tüzet átugorva lehetett minden rosszat elégetni és megtisztítani. Különös figyelmet fordítottak a gyógynövényekre, mert Ivan Kupala ünnepén a természet életre kelt. Ami azt jelenti, hogy minden növény misztikus tulajdonságokat szerzett, így enyhítheti a betegségeket.

Képek forrása: Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat

Kupala ünnepén a nők a gyógynövények és a gyökerek gyűjtésével foglalkoztak, mivel ebben az időszakban a gyógynövények maximálisan telítettek erővel és érettséggel. Ivan Kupala egyik leghíresebb rituáléja a koszorú fonás és a jövendőmondás. A lányok koszorúkat fontak és az este során vízre küldték azokat. Régi, ilyen népi hiedelem még, hogy Kupala éjjelén meg kell keresni a páfrány más néven „paparysh”- t. A legenda szerint ezen az napon virágzik. Aki megtalálja gazdag lesz és egészséges. Úgy vélték, bárki is találja meg a  misztikus virágot, örökké egészséges, gazdag és boldog lesz. Dunaújváros Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata az ősi tradíciókat ápolva tartotta meg hagyományőrző rendezvényét, ahol a gyerekek és a szülök egyaránt megbirkóztak az elvarázsolt sellőkkel, az erdei koboldokkal, a vízi szörnyekkel és a boszorkányokkal. Végül a gyermekek magtalálták a misztikus erőkkel bíró páfrányt. De az ünnepi eseményen az Ivan Kupala – hagyományokról és szokásokról is hallhattak részleteket, a rendezvény zárásaként pedig közösen készítettek egy ukrán nemzeti ételt, ún. varenikit, amely egy töltött burgonya gombóc, és amelynek az elkészítési módját és az étel eredetét is megismerhették a résztvevők, majd közösen elfogyasztották azt.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.