Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"A kis herceg": végre élőben a Bartók színpadán

Terdik Péter - 2021. szeptember 10. 10:09

Sipos Imre rendezésében mutatta a Bartók Kamaraszínház társulata A kis herceg című adaptációt a közelmúltban. A produkció kacskaringós életútját februári olvasópróba óta követhettük nyomon, ezután következett az áprilisi főpróba, majd a mostani, szeptemberi premier.   

Hosszú idő telt el azóta, hogy Sipos Imre rendező először osztott meg részleteket a leendő előadásról. Mint fogalmazott, az alkotás mondanivalója igazán időtálló, és örök érvényű. Az évek során számtalan feldolgozás született az eredeti műből, ezért a rendező egyik célja az volt, hogy egy viszonylag új megközelítésből mutassa be a már jól ismert művet.

Látványos és feledhetetlen 

A darab egyik különlegessége, hogy színházban eddig ritkán látott fényekkel és látványvilággal csábítja el a nézőt – mindamellett ,hogy a mondanivaló is felejthetetlen, kicsik és nagyok számára egyaránt lehengerlő látványosságot nyújtott. A látvány mellett természetesen a színészi játék is rendkívül fontos volt, ám a nézők ezúttal sem csalódtak. 
Mudi Bese Botond (A kis herceg), Jegercsik Csaba (pilóta/bolygólakók), Kovács Vanda (virág/róka) és Gasparik Gábor (kígyó/róka) lenyűgöző játéka csak tetőzte az érzést: igenis hiányzott az élő színház varázsa a dunaújvárosi közönségnek.

Köszönet innen is, onnan is

Az előadást a közönség részéről kitörő öröm és tapsvihar fogadta. Őze Áron igazgató a néhány nappal ezelőtti évadnyitó társulati ülésen úgy fogalmazott: az Egymásra találás évada következik. Mint  köztudott, a koronavírus-járvány következtében az intézmény munkatársai hosszú hónapokon keresztül nem játszhattak közönség előtt. Bár a világjárvány legsúlyosabb időszakában online tartalmakat készítettek a nagyérdeműnek, az ezekben szerepet vállaló művészek egytől-egyig azt mondták: rendkívül hiányzik a személyes kapcsolat a közönséggel. 
Az új évad első előadása a járvány előtti időket idézte – a Bartók Kamaraszínház munkatársai bíznak abban, hogy az évad többi részében is nézők előtt léphetnek majd fel. 
És még egy fontos tudnivaló a színházba készülőknek: a jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint az intézmény előadásain nem kötelező a maszkhasználat, továbbá nincs szükség a látogatóknak a védettségi igazolvány felmutatására.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.