Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"A kis herceg": végre élőben a Bartók színpadán

Terdik Péter - 2021. szeptember 10. 10:09

Sipos Imre rendezésében mutatta a Bartók Kamaraszínház társulata A kis herceg című adaptációt a közelmúltban. A produkció kacskaringós életútját februári olvasópróba óta követhettük nyomon, ezután következett az áprilisi főpróba, majd a mostani, szeptemberi premier.   

Hosszú idő telt el azóta, hogy Sipos Imre rendező először osztott meg részleteket a leendő előadásról. Mint fogalmazott, az alkotás mondanivalója igazán időtálló, és örök érvényű. Az évek során számtalan feldolgozás született az eredeti műből, ezért a rendező egyik célja az volt, hogy egy viszonylag új megközelítésből mutassa be a már jól ismert művet.

Látványos és feledhetetlen 

A darab egyik különlegessége, hogy színházban eddig ritkán látott fényekkel és látványvilággal csábítja el a nézőt – mindamellett ,hogy a mondanivaló is felejthetetlen, kicsik és nagyok számára egyaránt lehengerlő látványosságot nyújtott. A látvány mellett természetesen a színészi játék is rendkívül fontos volt, ám a nézők ezúttal sem csalódtak. 
Mudi Bese Botond (A kis herceg), Jegercsik Csaba (pilóta/bolygólakók), Kovács Vanda (virág/róka) és Gasparik Gábor (kígyó/róka) lenyűgöző játéka csak tetőzte az érzést: igenis hiányzott az élő színház varázsa a dunaújvárosi közönségnek.

Köszönet innen is, onnan is

Az előadást a közönség részéről kitörő öröm és tapsvihar fogadta. Őze Áron igazgató a néhány nappal ezelőtti évadnyitó társulati ülésen úgy fogalmazott: az Egymásra találás évada következik. Mint  köztudott, a koronavírus-járvány következtében az intézmény munkatársai hosszú hónapokon keresztül nem játszhattak közönség előtt. Bár a világjárvány legsúlyosabb időszakában online tartalmakat készítettek a nagyérdeműnek, az ezekben szerepet vállaló művészek egytől-egyig azt mondták: rendkívül hiányzik a személyes kapcsolat a közönséggel. 
Az új évad első előadása a járvány előtti időket idézte – a Bartók Kamaraszínház munkatársai bíznak abban, hogy az évad többi részében is nézők előtt léphetnek majd fel. 
És még egy fontos tudnivaló a színházba készülőknek: a jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint az intézmény előadásain nem kötelező a maszkhasználat, továbbá nincs szükség a látogatóknak a védettségi igazolvány felmutatására.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Zenei kavalkádra készül az Élesztő közössége

Zenei kavalkádra készül az Élesztő közössége

2021. szep. 22.

Immár második nagy kulturális rendezvényét szervezi az Élesztő lokálpatrióta közösség. Színes zenei kavalkádra készülnek, készülünk – az első felvonás pénteken lesz, mutatom a programot máris!

Könnyed délután a Líra-Móra Könyvesboltban

Könnyed délután a Líra-Móra Könyvesboltban

2021. szep. 21.

Egyszerre ígér izgalmas kalandozást a regények világában, valamint a könnyed kikapcsolódást a könyvesbolt kísérlete – ráadásul Dunaújvárosból elszármazott alkotó mutatkozik be csütörtökön.

József Attila Könyvtár: "Pilinszky és én"

József Attila Könyvtár: "Pilinszky és én"

2021. szep. 20.

Rendhagyó zenés irodalmi összeállítás a magyar költészet egyik állócsillaga emlékére. 100 éve született Pilinszky János. Alvó, szegek, jéghideg, homok.

Bartók: hazai pályán is hódíthat a "Hamlear" (galériával)

Bartók: hazai pályán is hódíthat a "Hamlear" (galériával)

2021. szep. 20.

Látta már Koltai Róbertet és Nagy Ervint egyszerre egy színpadon? Itt a remek alkalom, ráadásul egy, sőt, kettő velőtrázó Shakespeare-átiratban! És holnap már hazai közönség előtt hódít a "Hamlear"!

DSTV: varázsgemmák a múzeumban

DSTV: varázsgemmák a múzeumban

2021. szep. 20.

Ebben a hónapban is kiválasztotta a hónap műtárgyát az Intercisa Múzeum, derült ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők ezúttal a római kori varázsgemmákkal ismerkedhetnek meg. Hangkép.
 

DSTV: Bartók történetek

DSTV: Bartók történetek

2021. szep. 18.

Új sorozatot kezdett a Bartók Kamaraszínház, derül ki a DSTV összegzéséből. A kezdeményezés részleteit Csadi Zoltán művészeti igazgató és dr. Gajdó Tamás színháztörténész összegzi. Hangkép.
 

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

2021. szep. 16.

Hamarosan véget ér Móder Rezső átfogó egyéni kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a Lebegő ellenállások című retrospektív bemutató kurátori tárlatvezetéssel  búcsúzik a közönségtől.