Derűs találka – nem tompulnak az emlékek

Öcaline - 2021. szeptember 21. 18:32

Ölelések és könnyek, derűs mosolyok és évtizedes emlékek – 60 éves érettségi találkozóra gyűlt össze a Sztálinvárosi Általános Gimnázium 1961-ben végzett IV. A osztályának nebulói.

Az (előre is elnézést az alapjaiban téves frázisért) öregdiákok sajnos egyre fogyatkozó létszámú csapatának tagjai még múlt szombaton adtak randevút egymásnak a Corner Étteremben – méghozzá jeles alkalomból. Bár a több mint 40 fős diákcsapatból már többen az égi osztályban követik el örökre emlékezetes csínyeiket, és van, aki betegsége miatt nem tudott részt venni a szombat déli találkán, a többiek előbb kicsit megilletődötten, aztán egyre felszabadultabban emlékeztek a régi szép időkre: 60 éve érettségiztek a Sztálinvárosi Általános Gimnázium IV. A osztályának nebulóiként (az intézmény a későbbi Dr. Münnich, a mai Széchenyi gimnázium jogelődje volt). 
A városépítés hőskorára jellemző adalék, és ezt már az egyik egykori maturáló, Almási Zsolt ex-polgármester elevenítette fel a DSTV kamerája előtt, hogy a gimnáziumot a régi "húszas" iskolában – a mai Vasváriban – kezdték, majd a "harminckettesben" (a későbbi Ságváriban) fejezték be:
– Kiváló osztályközösség és remek tanári gárda volt, rengeteg szép és sok-sok mosolyt fakasztó emlék köt a gimnáziumi évekhez. Ezek nem tompulnak, és jó feleleveníteni őket. Arra is büszkék lehetünk, hogy bár szétszóródtunk az országban és a világban, így vagy úgy, de mindenki megállta a helyét a választott pályáján.  Jó alapokat kaptunk!

Az egykor érettségizők vidám csapatát köszöntötte Szántó Péter, az önkormányzat Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolati Bizottságának elnöke is; mint mondta, számára megtiszteltetés és öröm, hogy részt vehet a jeles eseményen. Nagyon örült a találkozásnak Nádas Margit „Mirtill” is, aki hosszú évek óta lelkes főszervezője, motorja az éves rendszerességű találkozóknak:
 – Én eredetileg Fehérváron éltem, az utolsó két évben lettem az osztályközösség tagja, és számomra nagyon furcsa volt a beilleszkedés: általános iskolába is, az első két évfolyamon gimnáziumba is leányiskolába jártam, nehezen szoktam meg a fiúk jelenlétét. Már két évtizede vagyok a találkozók szervezője, örömmel és tőlem telhető lelkesedéssel hozom össze a csapatot – de most elhatároztuk, hogy ez lesz az utolsó találkozónk. Nagyon örülünk egymásnak, de nagyon megfogyatkozott a létszám.

Hadd ne ez legyen a végszó, inkább ez: csak remélni tudom, hogy a főszervező téved – és lesz folytatása a ’61-esek évi rendes nagy, derűs és vidám randevújának! 

(Fotó: Vígh Dániel)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)