Dunaújváros Hetilap

Fontos cáfolatok, fontos döntések a távhőfronton

Öcaline - 2021. szeptember 9. 18:43

A távhőszolgáltatás aktuális fejleményeiről tartott tájékoztatót Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő a Városházán ma délelőtt. Két fontos bejelentéssel is szolgált.

Az első téma apropóját egy múlt heti sajtóanyag adta, amely szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal megsemmisítette Dunaújváros jegyzőjének birtokvédelmi határozatát. 

Cáfol az önkormányzat

A II-es számú hőközpont ügyéről volt szó, és mint Medgyesi Miklós hangsúlyozta, a Dunaújvárosi Hírlap állítása nem volt igaz: a hőközpontban továbbra is a DVG Zrt. munkatársai dolgoznak és intézik a hőszolgáltatást a városban: 
– Ami a Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatát illeti, a kezemben tartom a kormányhivatal levelét, amit tegnap kaptunk meg. Ebben világos leírják, hogy „a birtokvédelmi kérelem elbírálása tekintetében mulasztás miatt intézkedés nem tehető.” Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a város jegyzője kifogástalanul végezte a munkáját – néhány hete egy másik ügyben a sárbogárdi jegyző is neki adott igazat, tehát a hangos támadások után mindig kiderül az igazság. Persze ezt már nem mindenki szereti olyan hangosan tálalni a lakosság felé. 

Négy új MEKH-határozat

A szóvivő a tájékoztatón ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss határozatait – összesen négyet. Az egyik határozat visszavonja a HF. Formula távhőtermelői működési engedélyét szeptember 15-én reggel 6 órai hatállyal. A másik döntés ugyanezen időponttól visszavonja az Energo-Hőterm távhőtermelői működési engedélyét. A fennmaradó két határozatban pedig mindkét erőműben a DVG Zrt.-t jelölték ki távhőtermelőnek. 

A HF. Formula estében a Béke téri csúcskazánokról van szó, míg az Energo-Hőterm esetében gázmotoros erőművekről. Medgyesi Miklós hangsúlyozta, a MEKH azért volt kénytelen meghozni ezt a döntést, mert ezek a cégek több hatóság rostáján is megakadtak a szabálytalan működésükkel:
– A Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak a HF. Formula és az Energo-Hőterm esetében is lépni kellett. Ez utóbbi ugye részben önkormányzati tulajdonú cég, a kisebbségi tulajdonos a DVCSH-hoz hasonlóan a Pomázi cégcsoport. Hogy mindenki értse: ennek a kisebbségi tulajdonosnak a működését szeretnék néhány fontos információt megosztani önökkel ezzel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a DVCSH-hoz hasonlóan hiába a város a többségi tulajdonos, a döntéseket 75 százalékos többséggel lehet meghozni, vagyis gyakorlatilag csak a kisebbségi tulajdonos jóváhagyásával. Az Energo-Hőtermben az önkormányzat mellett a jól ismert Energott Kft. volt a tulajdonos. Az talán nem ismeretlen már a városlakók előtt, hogy az Energott 2018-ban szépen kiüresítette az Energo-Hőtermet. Szeretnék idézni Szepesi Attilától, a város akkori gazdasági alpolgármesterétől: "apportáltunk ebbe a cégbe másfélmilliárd forintot, akkor ugye volt egy épület, volt hat gázmotor és egy kazán. Kértük a tárgyi eszköz listát, és meglepve tapasztaltuk, hogy eltűntek a kazánok, eltűntek a gázmotorok és a kazán is. " Hogy ez hogyan történt abban ismét Szepesi Attilát idézem: "csak úgy önkényesen eladták a gázmotorokat, illetve a kazánt a DVCSH-nak, 50 százalékát a DVCSH-nak, 50 százalékát az Energott Kft.-nek. Még ez se lenne olyan nagy baj. De nem volt értékbecslés, nem volt taggyűlési határozat." Szepesi Attila hozzátette: "Ez így nem mehet tovább. És úgy gondolom, hogy végre az önkormányzatnak a sarkára kéne állni, és ennek az áldatlan állapotnak, ami a város közfeladat ellátását is veszélyezteti, mert egyik napról a másikra bármit mondhattak majd, hogy nem lesz víz, nem lesz fűtés."

Politikai vita helyett: közös ügy

Az önkormányzat szóvivője még két gondolatot felidézett a korábban említett közgyűlésről. Az egyik Szabó Zsolttól származik, aki akkor ellenzéki képviselőként ezt mondta: „szerintem ennek a helyzetnek a rendezése, ez közös ügyünk. Ebben nincsen értelme politikai vitát folytatnunk, hanem a városlakók érdekében közösen mindent meg kell tennünk.”
A másik idézet Pintér Tamás akkori országgyűlési képviselőtől származik: „az én részemről mindenképpen meg fogom a szükséges lépéseket, és szeretnék minden segítséget felajánlani itt a városvezetés részére, polgármester úr részére ismét.”
Medgyesi Miklós ismét hangsúlyozta, egy ilyen helyzetben az  a helyes eljárás, ha a politikai vezetők összefognak a város érdekében:
– Ebben az ügyben nem lenne helye politikai csatározásoknak. Az akkori városvezetés feljelentést is tett az ügyben, amit a bíróság visszadobott, ez az ügy annyiban maradt. Az önkormányzat azonban tulajdonos maradt a cégben, csak éppen a gázmotorok abban már nem voltak benne, hála Pomázi Csabának. A történet azonban nem ér véget itt. Az Energott és az Energo Hőterm ugyanis korábban kötött egy megállapodást arról, hogy az Energott a Hőterm berendezésein termelni fog, amire minden környezetvédelmi díjat meg fog fizetni. Ennek ellenére azonban az Energott a kvótadíjat nem fizette meg, nagyon sokan tudják, hogy a kibocsátási kvótának nagyon komoly ára van. A Hőtermnek tehát tetemes adóssága keletkezett. Továbbra is egy részben önkormányzati cégről beszélünk – Pomázi Csaba a gázmotorokat kiszedte belőle, és bónusznak még tetemes kvótatartozást is felhalmozott a cégben. Az önkormányzat pert kívánt indítani az Energott ellen. 

Cirkusz helyett szolgáltatás

A szóvivő emlékeztetett: az Energott a kisebbségi tulajdonos is a cégben, és mivel ebben az ügyben érintett, így nem szavazhatott volna a taggyűlésen. Medgyesi Miklós szerint azonban Pomázi ezért egy kedvenc trükkjéhez folyamodott:
– Kiléptette az Energottot a cégből, és egy másik cégét, a Dunacentet akarta bevinni. Csakhogy ehhez a MEKH jóváhagyására van szükség, ezt pedig nem kapta meg. Így történt meg az, hogy az Energott úgy tesz, mintha már nem lenne a cégben, a Dunacent viszont nem lehet a cégben – így viszont az Energo-Hőterm működésképtelen. Nem lehetett ügyvezetőt sem kinevezni. A gázmotorok azonban ott vannak egy működésképtelen cégben, többek között ezek a gázmotorok látják el hővel a várost. Pomázi Csaba ügyeskedései miatt tehát súlyos veszélybe került a város hőellátása, ezért kellett lépnie a MEKH-nek. Az energiahivatal a DVG-t jelölte ki, hogy üzemeltette a gázmotorokat a jövőben és ezt a cég meg is fogja tenni. Először Dunaújváros történetében egy önkormányzati cég felel majd a távhőtermelésért és a távhőszolgáltatásért is. Ezúton is arra kérem a Pomázi-cégcsoportot, hogy működjön együtt a DVG-vel, ne akarjon ebben az ügyben is cirkuszt csinálni. 
A szóvivő a tájékoztató végén nyomatékosította, a DVG és az önkormányzat folytatja a munkát, kéri a lakosokat, hogy ne hagyják magukat átverni a DVCSH által:
– Ha az önkormányzat tájékoztatását nem tartják elégségesnek, akkor nézzék meg nyugodtan az Energiahivatal honlapját is. A MEKH egy hatóság, az Országgyűlésnek felelős, és törvény mondja ki feladatait és jogköreit. Az ő mondatai éppen ezért komolyan veendőek, és nem keverendőek össze a DVCSH képzelgéseivel, akkor sem ha a DVCSH fenyeget, akkor sem játéknak gondolja a távhőt és távhőjátékokat indít. A távhő egyedül a DVCSH-nak játék, Dunaújváros vezetésének és a dunaújvárosiaknak nem az.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.