Dunaújváros Hetilap

Fontos cáfolatok, fontos döntések a távhőfronton

Öcaline - 2021. szeptember 9. 18:43

A távhőszolgáltatás aktuális fejleményeiről tartott tájékoztatót Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő a Városházán ma délelőtt. Két fontos bejelentéssel is szolgált.

Az első téma apropóját egy múlt heti sajtóanyag adta, amely szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal megsemmisítette Dunaújváros jegyzőjének birtokvédelmi határozatát. 

Cáfol az önkormányzat

A II-es számú hőközpont ügyéről volt szó, és mint Medgyesi Miklós hangsúlyozta, a Dunaújvárosi Hírlap állítása nem volt igaz: a hőközpontban továbbra is a DVG Zrt. munkatársai dolgoznak és intézik a hőszolgáltatást a városban: 
– Ami a Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatát illeti, a kezemben tartom a kormányhivatal levelét, amit tegnap kaptunk meg. Ebben világos leírják, hogy „a birtokvédelmi kérelem elbírálása tekintetében mulasztás miatt intézkedés nem tehető.” Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a város jegyzője kifogástalanul végezte a munkáját – néhány hete egy másik ügyben a sárbogárdi jegyző is neki adott igazat, tehát a hangos támadások után mindig kiderül az igazság. Persze ezt már nem mindenki szereti olyan hangosan tálalni a lakosság felé. 

Négy új MEKH-határozat

A szóvivő a tájékoztatón ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss határozatait – összesen négyet. Az egyik határozat visszavonja a HF. Formula távhőtermelői működési engedélyét szeptember 15-én reggel 6 órai hatállyal. A másik döntés ugyanezen időponttól visszavonja az Energo-Hőterm távhőtermelői működési engedélyét. A fennmaradó két határozatban pedig mindkét erőműben a DVG Zrt.-t jelölték ki távhőtermelőnek. 

A HF. Formula estében a Béke téri csúcskazánokról van szó, míg az Energo-Hőterm esetében gázmotoros erőművekről. Medgyesi Miklós hangsúlyozta, a MEKH azért volt kénytelen meghozni ezt a döntést, mert ezek a cégek több hatóság rostáján is megakadtak a szabálytalan működésükkel:
– A Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak a HF. Formula és az Energo-Hőterm esetében is lépni kellett. Ez utóbbi ugye részben önkormányzati tulajdonú cég, a kisebbségi tulajdonos a DVCSH-hoz hasonlóan a Pomázi cégcsoport. Hogy mindenki értse: ennek a kisebbségi tulajdonosnak a működését szeretnék néhány fontos információt megosztani önökkel ezzel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a DVCSH-hoz hasonlóan hiába a város a többségi tulajdonos, a döntéseket 75 százalékos többséggel lehet meghozni, vagyis gyakorlatilag csak a kisebbségi tulajdonos jóváhagyásával. Az Energo-Hőtermben az önkormányzat mellett a jól ismert Energott Kft. volt a tulajdonos. Az talán nem ismeretlen már a városlakók előtt, hogy az Energott 2018-ban szépen kiüresítette az Energo-Hőtermet. Szeretnék idézni Szepesi Attilától, a város akkori gazdasági alpolgármesterétől: "apportáltunk ebbe a cégbe másfélmilliárd forintot, akkor ugye volt egy épület, volt hat gázmotor és egy kazán. Kértük a tárgyi eszköz listát, és meglepve tapasztaltuk, hogy eltűntek a kazánok, eltűntek a gázmotorok és a kazán is. " Hogy ez hogyan történt abban ismét Szepesi Attilát idézem: "csak úgy önkényesen eladták a gázmotorokat, illetve a kazánt a DVCSH-nak, 50 százalékát a DVCSH-nak, 50 százalékát az Energott Kft.-nek. Még ez se lenne olyan nagy baj. De nem volt értékbecslés, nem volt taggyűlési határozat." Szepesi Attila hozzátette: "Ez így nem mehet tovább. És úgy gondolom, hogy végre az önkormányzatnak a sarkára kéne állni, és ennek az áldatlan állapotnak, ami a város közfeladat ellátását is veszélyezteti, mert egyik napról a másikra bármit mondhattak majd, hogy nem lesz víz, nem lesz fűtés."

Politikai vita helyett: közös ügy

Az önkormányzat szóvivője még két gondolatot felidézett a korábban említett közgyűlésről. Az egyik Szabó Zsolttól származik, aki akkor ellenzéki képviselőként ezt mondta: „szerintem ennek a helyzetnek a rendezése, ez közös ügyünk. Ebben nincsen értelme politikai vitát folytatnunk, hanem a városlakók érdekében közösen mindent meg kell tennünk.”
A másik idézet Pintér Tamás akkori országgyűlési képviselőtől származik: „az én részemről mindenképpen meg fogom a szükséges lépéseket, és szeretnék minden segítséget felajánlani itt a városvezetés részére, polgármester úr részére ismét.”
Medgyesi Miklós ismét hangsúlyozta, egy ilyen helyzetben az  a helyes eljárás, ha a politikai vezetők összefognak a város érdekében:
– Ebben az ügyben nem lenne helye politikai csatározásoknak. Az akkori városvezetés feljelentést is tett az ügyben, amit a bíróság visszadobott, ez az ügy annyiban maradt. Az önkormányzat azonban tulajdonos maradt a cégben, csak éppen a gázmotorok abban már nem voltak benne, hála Pomázi Csabának. A történet azonban nem ér véget itt. Az Energott és az Energo Hőterm ugyanis korábban kötött egy megállapodást arról, hogy az Energott a Hőterm berendezésein termelni fog, amire minden környezetvédelmi díjat meg fog fizetni. Ennek ellenére azonban az Energott a kvótadíjat nem fizette meg, nagyon sokan tudják, hogy a kibocsátási kvótának nagyon komoly ára van. A Hőtermnek tehát tetemes adóssága keletkezett. Továbbra is egy részben önkormányzati cégről beszélünk – Pomázi Csaba a gázmotorokat kiszedte belőle, és bónusznak még tetemes kvótatartozást is felhalmozott a cégben. Az önkormányzat pert kívánt indítani az Energott ellen. 

Cirkusz helyett szolgáltatás

A szóvivő emlékeztetett: az Energott a kisebbségi tulajdonos is a cégben, és mivel ebben az ügyben érintett, így nem szavazhatott volna a taggyűlésen. Medgyesi Miklós szerint azonban Pomázi ezért egy kedvenc trükkjéhez folyamodott:
– Kiléptette az Energottot a cégből, és egy másik cégét, a Dunacentet akarta bevinni. Csakhogy ehhez a MEKH jóváhagyására van szükség, ezt pedig nem kapta meg. Így történt meg az, hogy az Energott úgy tesz, mintha már nem lenne a cégben, a Dunacent viszont nem lehet a cégben – így viszont az Energo-Hőterm működésképtelen. Nem lehetett ügyvezetőt sem kinevezni. A gázmotorok azonban ott vannak egy működésképtelen cégben, többek között ezek a gázmotorok látják el hővel a várost. Pomázi Csaba ügyeskedései miatt tehát súlyos veszélybe került a város hőellátása, ezért kellett lépnie a MEKH-nek. Az energiahivatal a DVG-t jelölte ki, hogy üzemeltette a gázmotorokat a jövőben és ezt a cég meg is fogja tenni. Először Dunaújváros történetében egy önkormányzati cég felel majd a távhőtermelésért és a távhőszolgáltatásért is. Ezúton is arra kérem a Pomázi-cégcsoportot, hogy működjön együtt a DVG-vel, ne akarjon ebben az ügyben is cirkuszt csinálni. 
A szóvivő a tájékoztató végén nyomatékosította, a DVG és az önkormányzat folytatja a munkát, kéri a lakosokat, hogy ne hagyják magukat átverni a DVCSH által:
– Ha az önkormányzat tájékoztatását nem tartják elégségesnek, akkor nézzék meg nyugodtan az Energiahivatal honlapját is. A MEKH egy hatóság, az Országgyűlésnek felelős, és törvény mondja ki feladatait és jogköreit. Az ő mondatai éppen ezért komolyan veendőek, és nem keverendőek össze a DVCSH képzelgéseivel, akkor sem ha a DVCSH fenyeget, akkor sem játéknak gondolja a távhőt és távhőjátékokat indít. A távhő egyedül a DVCSH-nak játék, Dunaújváros vezetésének és a dunaújvárosiaknak nem az.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.