Dunaújváros Hetilap

Közös cél érdekében fogtak össze!

doszerk - 2021. szeptember 24. 7:30

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mellett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is az összefogás és az előválasztás fontosságára hívta fel a szavazók figyelmét a Városháza téren.

Javában zajlik az ellenzéki előválasztás, s az összefogásban résztvevő pártok politikusai folyamatosan a szavazáson való részvételre buzdítják a választópolgárokat. Ennek apropóján látogatott el Dunaújvárosba Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. A politikus Kálló Gergellyel, térségünk országgyűlési képviselőjével, valamint Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót a Városháza téren csütörtökön délelőtt, s bár más-más pártok színeiben álltak, illetve állnak ki, egyetértettek abban, hogy a fideszes rezsim legyőzése érdekében félre kell tenni az ellentéteket, és a közös nevezők mentén megnyerni a választásokat, valamint a győzelmet követően kormányozni Magyarországot.

Az összefogás fontosságát emelte ki beszédében Szabó Zsolt, városunk gazdasági és koordinációs alpolgármestere, aki elmondta, hogy Dunaújváros jó példa arra, hogy miként lehet együtt, összhangban irányítani egy várost.

– Az előválasztás nem csak azért egy kitűnő esemény, mert visszaadhatjuk a demokráciát az embereknek és ők dönthetnek arról, ki lehetnek azok, akik majd leváltják Orbán Viktort, hanem azért is kitűnő, mert két kiváló barátomat is köszönthettem ma itt. Szabó Tímeát a Párbeszéd Magyarországért társelnökét, országgyűlési képviselő asszonyt, akivel idestova tíz éve dolgozunk azért együtt, hogy egy igazságosabb, zöldebb Magyarországot építsünk és Kálló Gergelyt, a térség regnáló országgyűlési képviselőjét.

Az elmúlt időszakban olyannyira összecsiszolódtak a pártok Dunaújvárosban, hogy bizonyítani tudtuk, minden fideszes gáncsoskodás ellenére közösen, összhangban tudunk a város, a városlakók érdekeit nézve együtt politizálni. Ennek kitűnő állomása az előválasztás is, s azért kiemelten fontos, hogy itt Dunaújvárosban is minél többen menjenek el az előválasztáson szavazni, mert a kormány Dunaújvárossal, a dunaújvárosi választókkal akar példát statuálni az önkormányzaton azért, mert mertek a Fidesz ellen szavazni. Ezt a példát úgy hívták, hogy különleges gazdasági övezet, amivel minden dunaújvárosi választópolgártól százezer forintokat vettek el. Itt van a lehetőség arra, hogy beverjük az első szöget az előválasztáson az Orbán-rendszer koporsójába, majd utána az új kormány, reményeink szerint Karácsony Gergely vezetésével visszaadja a dunaújvárosiaknak azt, ami jár!

Ezt erősítette meg a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea is, aki szerint hiába voltak köztük korábban ellentétek, az Orbán-kormány leváltásának célja rendkívül erős köteléket jelent az összefogás tagjai között.

– Nagy öröm, hogy sokadjára itt lehetek Dunaújvárosban, s mint azt Szabó Zsolt is elmondta, az előválasztás a demokrácia ünnepe, s nemcsak a demokrácia ünnepe, hanem Orbán Viktor rémálma. Az első három napon most már több mint kétszázezer ember szavazott az ellenzékkel közösen azért, hogy együtt le tudjuk váltani Orbán Viktort és kormányát.

Nagyon sokan, nagyon messziről érkeztünk, a Párbeszéd, a Jobbik, MSZP, LMP, DK, Momentum, Mindenki Magyarországa Mozgalom, de itt vagyunk együtt közösen, s nagy öröm számomra, hogy Kálló Gergelyt úgy támogathatom, mint a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP, a DK és a Mindenki Magyarországért Mozgalom közös jelöltjét. Ebből is látszik, hogy ha az elmúlt tíz évben voltak is köztünk nézetkülönbségek, ami összetart minket, ami közös, az sokkal erősebb és ez a közös az, hogy le kell váltanunk Orbán Viktort és kormányát. Dunaújváros tipikus példája annak, Orbán Viktor hogyan teszi tönkre az embereket, hogyan áll bosszút azért, mert egy város elutasította az ő elnyomó politikáját, elutasított a kizsákmányolást, a tolvajlást, a korrupciót, amit az elmúlt tizenegy évben a kormány részéről láttunk.

Szabó Tímea elárulta, helyi szinten Kálló Gergelyt támogatja, ugyanakkor a miniszterelnök-jelöltek előválasztásában Karácsony Gergelyre teszi a voksát, aki már most egy hatpárti koalíciót vezet egy kétmilliós városban, tehát tudja, miként kell megteremteni és fenn is tartani az összefogást, s ő az, aki 2022-ben le tudja váltani Orbán Viktort.

Kálló Gergely elmondta, korábban nem volt híve az előválasztásnak, ám látja, hogy a Fideszt csak összefogva lehet legyőzni a következő országgyűlési választásokon.
– Én előválasztás ellenes voltam korábban, ugyanakkor az elmúlt napokban a legnagyobb fanatikus rajongója lettem az előválasztásnak. Ugyan hétvégén a szabotázs akciónak "köszönhetően" elmaradt a kezdés, de hétfőn, amikor esőben itt láttam a 10-20 méteres sorokat, amikor Pusztaszabolcson több százan járultak az előválasztási sátrakhoz, s Ercsiben is kígyózó sorok álltak a sátraink előtt, akkor be kellett látnom, hogy tévedtem, s az előválasztás nemcsak a demokrácia ünnepe, hanem szerencsére kétfordulóssá is tette a választást.

Ez azért fontos, mert a NER választási rendszerében a Fideszt szétaprózódva nem lehet legyőzni. Nekünk meg kell találni az országban azt a 106 jelöltet, aki alkalmas nemcsak arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjeit, hanem arra is, hogy a térségét az országgyűlésben képviselje, s a térsége problémáit megpróbálja megoldani. Ennek az útnak az előszobája az előválasztás. Bárkit is támogatunk most, október 23-án közösen fogunk kiállni százhatan, egy miniszterelnök-jelölt mögé, akivel csatát fogunk nyerni 2022-ben.

Pár órával később, délután már Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje látogatott el városunkba, s tartott beszédet a Városháza teret megtöltő tömeg előtt. A DK politikusa szerint óriási siker, hogy ennyien részt vesznek az előválasztáson, mely megmutatta, hogy lehet tisztességesen is választást rendezni ma Magyarországon.

– Hatalmas siker, senki nem gondolta volna, hogy ilyen sokan vesznek részt az előválasztáson, s az, hogy ilyen sokan vannak, az annak a bizonyítéka, hogy jövő áprilisban is sokan leszünk és elegen is ahhoz, hogy elkergessük a Fidesz-kormányt. Látva a sorokat, s nemcsak itt Dunaújvárosban, hanem szerte az országban, úgy gondolom, megérett arra az idő, hogy az emberek bátran elmondhassák, elegük volt az Orbán-kormányból. Az előválasztás a magyar demokrácia ünnepe, mikor majd visszatekintünk jövő májusban, júniusban, hogy mikor kezdődött az Orbán-kormány leváltásához vezető út, akkor valószínűleg ezekre a napokra fogunk gondolni, amikor az előválasztáson megmutatta az ellenzéki, köztársaságpárti tömeg, hogy hogyan kell tisztességesen versenyezni, hogyan kell tisztességesen politikai vitát folytatni és hogyan néznek ki a tisztességes választások, mert ezt Orbánék nem ismerik.

Végh Zoltán felvételei

A politikus nem feledkezett meg a dunaújvárosiakról sem, s mint azt elmondta, kormányra kerülésük esetében eltörlik a várost is érintő megszorító intézkedéseket.

– A legfontosabb, hogy vissza kell adni az önkormányzatoknak a jogokat és a forrásokat. Az, hogy az ellenzéki önkormányzatokat kénye-kedve szerint bünteti az Orbán-kormány, az felháborító és nagyban hozzá is fog járulni a bukásához. Azokat a megszorításokat, amelyek érik például Dunaújvárost is, azonnal el fogjuk törölni, vissza fogjuk adni azokat a támogatásokat, ami jár a dunaújvárosiaknak, s lényegesen több lehetőséget és jogokat kell adnunk az önkormányzatoknak.

Dobrev Klára elmondta még, mindent el fognak követni azért, hogy azt a kommunikációs burkot, amit a Fidesz a szavazói köré épített a hazug közmédiával, azt áprilisig lebontsák. – Amennyiben az Orbán-kormány korrupt rendszerét a fideszesek is látni fogják, s esetleg egy tisztességes közmédia megmutatja ezt nekik, akkor nagyon más hangulatú lesz ez az ország.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult és újra biztonságos a ravatalozó előtti burkolat

Megújult és újra biztonságos a ravatalozó előtti burkolat

2021. okt. 27.

Az önkormányzat október 28-i határidővel a DVG Zrt. munkatársait bízta meg azzal a feladattal, hogy a szakemberek újítsák fel a ravatalozó előtt található balesetveszélyessé vált térkőburkolatot. A munkálatok elkészültek, a terület készen áll a mindenszentekhez köthető megnövekedett terhelésre. 

Az évszakok ugyan változnak, de a munka folytatódik

Az évszakok ugyan változnak, de a munka folytatódik

2021. okt. 25.

Az ősz beköszöntével sem pihenhetnek a DVG munkatársai, hiszen amíg nyáron leginkább a kaszálási munkálatok voltak előtérben, addig ősszel ezeket más teendők váltják fel. A lehulló lombkorona összegyűjtése mellett továbbra sem maradhat el a virágültetés, és a faápolás sem. 

DVG Zrt.: szerdán két iroda is zárva tart

DVG Zrt.: szerdán két iroda is zárva tart

2021. okt. 25.

Technikai okok miatt két helyi ügyfélszolgálatát is zárva tartja a DVG Zrt. szerdán, ugyanakkor a Vasmű úti irodában változatlanul várják ügyfeleiket a cég munkatársai.

Készül a gyásznapokra a temető is

Készül a gyásznapokra a temető is

2021. okt. 25.

A gyásznapokhoz méltón várja a látogatókat a halottak napja időszakában a Dunaújvárosi Köztemető. Erről, és az ünnepi programról kérdeztük Tóth Lászlónét, a Borostyán-Tóth Temetkezési Kft. vezetőjét. (X)

DSTV: segítő kezdeményezés a munka frontján

DSTV: segítő kezdeményezés a munka frontján

2021. okt. 25.

A megváltozott munkaképességű embereknek szánt műhely a központi témája a DSTV összegzésének. A kiváló kezdeményezés ötletgazdái is megszólalnak a Barta Endre humán alpolgármesterrel történt egyeztetés kapcsán. Hangkép.
 

Hópárducukra emlékeztek a Leopárdok (galériával)

Hópárducukra emlékeztek a Leopárdok (galériával)

2021. okt. 24.

Táblaavatással, selmeci dalokkal és örökzöld történetekkel hódolt a legendás főigazgató, dr. Molnár László emléke előtt a Sztálinvárosi Leopárdok Asztaltársasága szombaton délután.

"Ez forradalom, apa – elmegyek, ott a helyem..." (galériával)

"Ez forradalom, apa – elmegyek, ott a helyem..." (galériával)

2021. okt. 23.

'56 örökségét is példázta a temetői kopjafánál rendezett ünnepség ma délelőtt: városunkban is méltó módon emlékeztek a forradalom és szabadságharc dicsőségéről és bukásáról.