Dunaújváros Hetilap

"Lélekben az ország összes ellenzéki szavazója dunaújvárosi..."

Öcaline - 2021. szeptember 10. 17:29

Piacjárás, komoly (és jogos) Orbán-ekézés, szolidaritás és a közös ellenzéki fellépés ethosza: az előválasztási kampány során Karácsony Gergely ejtette útba Dunaújvárost ma délelőtt. 

És ha már erre járt a főváros főpolgármestere – és az előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje –, a szeptember 18-án esedékes esemény finiséhez közeledve egymás tenyerébe is csaptak Kálló Gergely országgyűlési képviselővel, aki egyébként szintén nem egyedüli aspiráns: a momentumos Kovács Janka társaságában/kihívottjaként vág neki az előválasztásnak.

"... vegyük vissza az országot Orbán Viktortól!"

A piacjárás, közös fotózás, és persze a nagyon is barátinak tűnő beszélgetés után rögtönzött lakossági fórumot is tartotta, ahol Karácsony Gergely kifejtette, az előválasztások tétje az lesz, ki lehet a kihívója a Fidesznek a 2022-es választások során. Budapest főpolgármestere szerint egyébként sok párhuzam van a két település között – mindkettő az Orbán-rezsim bosszúhadjáratának kárvallottja, ugyanakkor mindkét település lakói emelt fővel, büszkén, szabadon mondtak nemet a jelenlegi kormányzó erők rendszerére –, ráadásul Dunaújváros az ellenzéki összefogás egyik eklatáns példája:
– A Fidesz megbünteti a várost, de megbünteti benne saját szavazóit is – ám ahogy az összes ellenzéki erő össze tudott fogni Dunaújvárosban a fideszes rezsim legyőzése érekében, úgy az összes ellenzéki erő kiállt Dunaújvárosért a kormányzati bosszúhadjárat kezdetén. Lélekben az ország összes ellenzéki szavazója dunaújvárosi, és nekünk, ellenzéki politikusoknak az a dolgunk, hogy visszaszolgáltassuk a demokráciát az embereknek. Újra be kell bizonyítanunk, hogy a választók döntenek, dönthetnek a saját sorsukról – most konkrétan arról, egy-egy térségben ki legyen a kihívója a Fidesz jelöltjeinek. A tét nem csekély, hiszen az a feladatunk, hogy vegyük vissza az országot Orbán Viktortól! Vannak ügyek és elvek, amikben különbözünk, de egy tényezőt tekintve biztosan egységesek vagyunk, sőt, a sokszínű egységet képviselve készülhetünk 2022-re: Orbán azt hiszi, az ország felett áll – mi viszont az emberek képviseletére, a demokratikus elvek tiszteletben tartására és visszaszolgáltatására készülünk.  Nemcsak hiszünk, de bízunk is a választók bölcsességében!

"... az igazságtalan rendszert fel kell számolni!"

Hasonló húrokat pendített Kálló Gergely is, aki szintén kiemelte az előválasztás fontosságát, mondván, nagyon fontos lesz az éles megméretés előtt, hogy a Fideszt legyőzni képes jelöltek álljanak a ringben. Ráadásul az előválasztás remek alkalom az ellenzéki álláspont artikulálására, valamint egymás terveinek megismerésére is, hangsúlyozta a képviselő:
– Ebben a körben ellenfelek leszünk, de amint vége az előválasztásnak, azonnal szövetségesekként lépünk föl az országrabló kormányzat ellen. Most még nekem is megvan a csatalovam (a frázissal Jakab Péterre, a Jobbik miniszterelnök-aspiránsára  utalt – Öcaline), ugyanakkor nagyon örülök, ha bármelyik miniszterelnök-jelölt városunkba érkezik – szeretettel várjuk, és azzal a tudattal, hogy az alapcélt illetően egyetértünk. Mindegy, ki nyer, a Fidesz igazságtalan rendszerét fel kell számolni!  Dunaújvárosnak, a térségnek ráadásul nyomós oka is van erre – hiszen a könyörtelen kormányzati bosszúhadjárat egyértelmű kárvallottja. Éppen ezért az összes miniszterelnök-jelölttől egyformán kérem a városlakók, a térségben élők nevében: egyfelől szüntessék meg a térséget kirabló, a forrásainkat elorzó különleges gazdasági övezetet, másrészt támogassák a várost, térséget abban, hogy újra felfelé ívelő pályára állhasson.
Arról, milyen esélyei lehetnek az ellenzéki összefogásnak, még castellumos koromban írtam egy összegzést – városi szinten bejött, mostantól hasonlót várok országos viszonylatban is. Olvassák, olvassátok úgy, hogy a "város" szó helyére rendre az "ország" szót gondoljátok. Előkerestem, kipróbáltam, működik, tessék:

Együtt csináljatok (velünk, nekünk) egy jó várost! (katt) >>

Addig meg pár kép még mutatóba a mai demokratikus piactérről!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!